Fotografowanie w nocy - światło lamp sodowych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • md0512

Fotografowanie w nocy - światło lamp sodowych

[scroll:b6bf72e978] Cześć [/scroll:b6bf72e978]

Wczoraj pobawiłem się trochę 300D w fotografię nocną . Fotografowałem z okna oświetlone ulice miasta. Żeby uniknąć szumów zastosowałem czułość ISO 100 no i wyszły mi czasy naświetlania rzędu 10 - 30 sekund (dla porównania dwa z ISO 1600 i odp. czasem). Kilka zdjęć zrobiłem z łokcia, ale później wypoasażyłem się w super statyw (jest na ostatniej fotce) . Te ze "statywu" są oczywiście o niebo lepsze. Próbowałem też robić zdjęcia w prawie ciemnym pokoju (ISO 200) i zdjęcie mojej żonki (ISO 400, 15s). No cóż, 300D to nie noktowizor

OK. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w fotografowaniu w świetle lamp sodowych Jaki należy ustawić balans bilei Ja ustawiłem dla światła żarowego, ale chyba lepiej by było użyć formatu RAW i ustawić jeszcze niższą temperaturę barwową...

Link do galerii zdjęć testowych (bez jakiejkolwiek obróbki - tylko resize). Po otwarciu URLa - należy kliknąć na pasek adresu i wcisnąć ENTER.
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Wczoraj pobawiłem się trochę 300D w fotografię nocną . Fotografowałem z okna oświetlone ulice miasta. Żeby uniknąć szumów zastosowałem czułość ISO 100 no i wyszły mi czasy naświetlania rzędu 10 - 30 sekund (dla porównania dwa z ISO 1600 i odp. czasem).
    tak napewno jesli chcesz zrobic dobre nocne zdjecia pozbawione szomow to zastosowanie niskich czulosci to dobry sposob

OK. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w fotografowaniu w świetle lamp sodowych Jaki należy ustawić balans bilei Ja ustawiłem dla światła żarowego

robiac na ta dlugich czasach warto sie pokuscic o dodatkowe przymniecie nawet do f11 przez co uzyskanie wiekszej GO da dodatkowy efekt a i tez ostrosc bedzie lepsza!

Wielu fotkom na w tej galeryjce brakuje jeszcze paru sekund, warto obserwowac histogram po wykonaniu zdjecia, poniewaz pozniejsze rozjasnianie w celu wyciagania szczegolow moze byc katastrofalne w skutkach!!!
    chyba lepiej by było użyć formatu RAW i ustawić jeszcze niższą temperaturę barwową...
    Napewno zastosowanie formatu RAW da cie najwieksza mozliwosc edycyjna, gdzie to zawsz mozna odpowiednio dopasowac temp barwowa![quote]
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

ja stosuje balans bieli na auto i wychodzi oczywiscie zielone, ale o to glownie mi chodzi. Calkowicie biale swiatlo zabiloby efekt moim zdaniem. Ale jesli tak chcesz, to polecam wylacznie custom. A jak juz gdzies pisalem, to wydaje mi sie, ze ruszanie tylko temperatura nie da wszystkiego. Niektore balansy bieli nie pasuja do rozkladu ciala dosk. czarnego o zadnej temperaturze. np. wlasnie lampa sodowa.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        ja stosuje balans bieli na auto i wychodzi oczywiscie zielone, ale o to glownie mi chodzi. Calkowicie biale swiatlo zabiloby efekt moim zdaniem.
        Mam dokladnie to samo podejscie. Robie na auto i wychodzi tak jak oczy widza - nie trzeba na sile robic biale bo klimat wtedy zostanie zabity.

Komentarz

• satriani
          Początki nałogu
          • 2004
          • 443

a przy fotografowaniu lamp sodowych analogową lustrzanką jakich radzilibyście użyć filtrów do barwy swiatła?

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

jw. raczej zadnych.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...