Canon 20D vs Nikon D200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenso
    Bywalec
    • 2005
    • 115

Canon 20D vs Nikon D200

zrobiłem pierwsze testy
    zdjęcia wykonałem obiektywami 50 mm f/1.8
    w pokoju oświetlonym żarówką, na holu oświetlonym jażeniówką oraz na dworze o zmierzchu (może dziś w dzień).
    ostrości nie biorę pod uwagę, bo zazwyczaj to była 1/80 sek. (chociaż i tak robiłem po 2 ujęcia i wybierałem najostrzejsze).

Testy wykonałem głównie na ISO200, 400, 800, 1600 i 3200. Preselekcja czasu, głównie 1/80 sek. i przysłona f/1.8-f/4. Balans bieli Auto.

Moja ocena:
    - szumy: bez wątpliwości Canon ma mniejsze szumy i widać to gołym okiem na każdym zdjeciu od ISO400 do ISO3200,
    - balans bieli: Canon radzi sobie bardzo ładnie, Nikon ma problemy,
    - kolory: trudno określić, ponieważ Nikon nie radził sobie z balansem i wskutek tego kolory były odrobine przekłamane (np. zamiast różowego pokazał czerwony),

to tyle na ten test
    www.blog.bielatowicz.com [blog]
    www.bielatowicz.com [portfolio]
  • yasin
    Początki nałogu
    • 2004
    • 420

A mozemy zobaczyc te fotki?

Komentarz

• Angmar
      Bywalec
      • 2005
      • 105

Brawo, rzadko który test jest tak rzetelny i udokumentowany ;-) Zupełnie jakbym review na DPR czytał

Komentarz

• Kenso
        Bywalec
        • 2005
        • 115

mam te zdjęcia i nie wiem jak pokazać. Oczywiście, w jakiej rozdzielczości i jakiej kompresji w PS?

Jeszcze jedno: robiłem zdjęcia wieloma Nikonami kompaktowymi i lustrzankami i to co zauważyliśmy z kolegą w ciągu roku takiego focenia, to że Nikon ma problemy z balansem bieli (zdjęcia są najczęściej zbyt żółte, a czasami wpadają też w zbyt niebieskie kolory - albo tak, albo tak).

Komentarz

• pn_
          Zablokowany
          • 2005
          • 857

Zdjecia poprosimy...

Jak nie wiesz jak pokazac do wyslij do mnie, pubpn malpa gmx .com, ja wrzuce.
          Ostatnio edytowany przez pn_; 2892.

Komentarz

• Kenso
            Bywalec
            • 2005
            • 115

kolejne wnioski:

- przede wszystkim 50 mm f/1.8 jest lepszy Canona - nie ma co, takie fakty (m.in. aberracje widać u NIKONA, u CANONA w ogóle),

- zauważyłem, że Canon np. zrobi zdjecie na 1/80 sek. i f/1.8, a Nikonowi trzeba już zejść na 1/60 sek i f/1.8. - ale to kosztem czegoś tzn. CANON 20D niedoświetla i trzeba wprowadzić korektę na P,S,A.

- odwzorowanie kolorów jest różne, ale zazwyczja Nikon ma więcej żółtego i dlatego jest żywszy obraz.

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

a mozna te fotki zobaczyc.. bo inaczej to jak z 'niewidomym o kolorach' rozmawiac... poza tym
              Zamieszczone przez Kenso
              - zauważyłem, że Canon np. zrobi zdjecie na 1/80 sek. i f/1.8, a Nikonowi trzeba już zejść na 1/60 sek i f/1.8. - ale to kosztem czegoś tzn. CANON 20D niedoświetla i trzeba wprowadzić korektę na P,S,A.
              to dowodzi jednego, raczej nie powinnienes sie brac za testy
              Instagram

Komentarz

• kami74
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1492

Nie rozumiem. Po prostu trzeba zejśc z czasem do 1/60 i fotki beda naświetlone prawidłowo
                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Kenso
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 115

do Jac:
                  nie zrozumiałeś mnie chyba

W tych samych warunkach, ISO i przysłonie Canon i Nikon mają inne ustawienia czasu. I tak wykunyjąc w ten sposób zdjęcia (Canon 1/80 sek., Nikon 1/60 sek.) Niokn naświetli dobrze, Canon nie doświetli.
                  Po prostu Canon 20D niedoświetla zdjęć i wprowadzam korektę o 1 działkę i jest ok.
                  Zatem aparaty pracują tak samo, ale Canon ma fabrycznie nastawione na niedoświetlanie. Mój egzemplarz tak ma od nowości, tak samo m.in. mieli w teście w fotopolis.

Komentarz

• Kenso
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 115

zdjęcie 100% ISO3200 balans bieli AUTO.

Komentarz

• Kenso
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 115

ISO800, kolor bryloczka do kluczy był różowy, balans bieli AUTO.

Komentarz

• Angmar
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 105

Nikon, Niokn, Niokon... zdecyduj sie wreszcie ;-)

Komentarz

• iczek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 711

Z doswiadczenia z D2H powiem jedynie ze balans bieli w Nikonie jest lepszy niz w 20D jesli chodzi o zdjecia na hali.
                          Zdjecia przy klasycznym swietle zarowym zdecydowanie wygrywa Canon 20D... Dziwne to troche, ale ten tescik Kenso by to potwierdzal.
                          FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                          Ptaki
                          Portrety
                          Pejzaż

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez Kenso
                            Canon ma nieco "niestandardowy" pogląd na czułość ISO niż inni producenci - to samo ISO u Canona odpowiada nieco większemu u reszty. Zatem przy tym samym ISO C jest czulszy i wychodzą krótsze czasy. Ta informacja jest chyba przy większości porównań szumów w DSLR na dpreview.

BTW, trochę to dziwne, bo ta "niestandardowość" jest w stronę korzystną dla użytkowników Po 'marketing droids' spodziewałbym się raczej jakiegoś naukowego wytłumaczenia dlaczego ISO400 można nazwać 1600 ;-)
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Canon zawsze mial i ma mniejsze szumy i co z tego??
                              Tez mi nowosc?
                              eeee....

Komentarz

Pracuję...