Wybór analoga

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olek.tbg
    Początki nałogu
    • 2011
    • 309

Wybór analoga

Witam
    Mimo posiadania lustrzanki cyfrowej od zawsze podobają mi się analogi
    I tutaj pytanie amatora - podczas ostatniej rozmowy ze znajomą która także robi zdjęcia wspomniałem,że chcę odnowić analoga - posiadam EOS-a 100 - ale nie wiem jakie są teraz koszty bateri + cały się klei
    Na co usłyszałem odpowiedź-kup sobie nowy
    wchodzę na allegro a tu przykładowo eosy 300 po 40 zł...oniemiałem
    i tu moje pytanie

1. Mój budżet - 300-400zł
    Jak szukać aparatu ? Tzn czy zasada jest taka sama jak w lustrzankach cyfrowych na zasadzie xxxD<xxD<xD ?
    Oraz może jakiś jeden konkretny polecany model w tej półce cenowej- jeden z "lepszych"?

2.Obiektywy
    Jak wygląda sprawa z zgodnością obiektywów? Posiadam 28-80mm od analoga-on jet pewny w 100% . Helios 58m także nie powinno być problemów
    Pytanie czy z obiektywem 50mm 1.4 USM nie będzie problemów ze zgodnością AF?

Pozdrawiam
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
  • januszP.
    Uzależniony
    • 2006
    • 634

Kup EOS-a 30 lub 33 i wszystkie warunki jakie sobie określiłeś będziesz miał spełnione.
    Z 50/1,4 również. Ergonomia podobna do xxD i xD

Komentarz

• jkl8
      Początki nałogu
      • 2008
      • 274

Zamieszczone przez olek.tbg
      Jak szukać aparatu ? Tzn czy zasada jest taka sama jak w lustrzankach cyfrowych na zasadzie xxxD<xxD<xD ?
      Jak wygląda sprawa z zgodnością obiektywów?
      Ogólna zasada oznaczania modeli Canon-a została przeniesiona z modeli analogowych na cyfrowe. Czyli im wyższy numer (ilość zer) tym niższa półka. Jeśli chodzi o zaawansowanie technologiczne modeli 1 , 3, 5 to oczywiście 1 jest topem, pozostałe schodzą "w dół" zgodnie z numeracją. 30 jest następcą 50 dopisek "E" (eye control) w 5, 30 i 50 świadczy o wybieraniu punktu AF za pomocą ruchu gałki ocznej.
      Wszystkie obiektywy canonowskie o oznaczeniu EF będą pasowały, EF-S przeznaczone są do matryc mniejszych od wymiaru klatki 24x36 mm i będzie kłopot.
      Raczej nie spodziewałbym się jakichkolwiek kłopotów a AF.

Komentarz

• ArN_Pń
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 35

Obiektywy EF zawsze są zgodne, EF-S są*na małe matryce - możesz przy analogu robić eksperymenty
        A co będziesz fotografował?

Komentarz

• retter
          Początki nałogu
          • 2007
          • 432

50e, 30/33(e) + grip(praca na 4xAA a nie na bat po ok10-20zł z przesyłką).
          Teraz zaczyna mi brakować gripa do cyfry:/
          szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Endriu86
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 44

Zdecydowanie EOS 30/33!
            1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Komentarz

• olek.tbg
              Początki nałogu
              • 2011
              • 309

Dobrze Postaram się dziś rozejrzeć po alledrogo i rozeznać cenowo

Co do moich fotografii - planuję jakiś portret/plener , nie mam konkretnego foto-planu Ale lubię to uczucie, gdy muszę pomyśleć nad zdjęciem i tym, żeby się postarać bo nie usunę go 3sekudny po zrobieniu
              5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• miczael
                Bywalec
                • 2010
                • 160

Dozbieraj i kup Eos 3. Szybkość, niezawodność i eye control.

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Komentarz

• 385
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 44

Tak jak koledzy wcześniej , kup eos 30/33 , będziesz zadowolony
                  http://bogdanszarmach.pl

Komentarz

• jkl8
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 274

Eos 3 nie posiadał eye control natomiast 5, 30 i 50 już tak. Gdybym miał dziś kupić dla siebie analogową lustrzankę to poszukiwałbym coś od 3 do 50. 1 raczej odpadają ze względu na to że trudno znaleźć jedynkę pochodzącą z amatorskiego użytkowania.

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez jkl8
                      Eos 3 nie posiadał eye control natomiast 5, 30 i 50 już tak.
                      Ekhm, jesteś tego pewien? 3 miała najbardziej wypasiony EC z wszystkich Canonów.
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ArN_Pń
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 35

Portret/plener, powiadasz...
                        Ja się tam w portretach nie specjalizuję, ale zdarza mi się*czasem coś ustrzelić.
                        Gdy robiłem cyfrą, to większość*portretów była... niebyt dobra jakościowo.
                        Gdy przesiadłem się na analoga (EOS 300, HP5+) - widać wszystkie szczegóły, idealna plastyka, kolorystyka, ziarno, ostrość... bajka...
                        Teraz wziąłem się za średni format i powiem... - jak dostaniesz aparat średnioformatowy z dobrym obiektywem (WAŻNE! Możliwość dosyć bliskiego ostrzenia i brak/mała paralaksa - tym się*kieruj!) to jakość (oczywiście, w parze z dobrym negatywem) powali Cię na kolana albo jeszcze bardziej.

Ale jeden warunek (dot. czarno-białych fotografii) - ważny jest dobry negatyw i odpowiednio dobrany wywoływacz. Pod żadnym pozorem nie skanujemy, tylko robimy odbitki, pod powiększalnikiem!
                        Co do barwnej fotografii, to ważny jest dobry film i dobre wywołanie - C-41 jest proste do uzyskania w domu - tutaj masz opis: http://nieweglowski.boo.pl/blog/?p=123 i tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167928

Komentarz

• Endriu86
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 44

Może o wywoływaczach później...

EOS 3 jest głośny...
                          Lustro klapie jak w Pentaxie 6x7

EOS 30 ( czy 33 ) jako jeden z nielicznych ma paskowe przeniesienie napędu z silniczka.
                          Jest cichy, ma Eye Control, bardzo wygodnie rozmieszczone "kontrolki" oraz potrafi coś, czego EOS 3 nie da rady...ma kompensację wbudowanej lampy błyskowej.

EOSa 33 z BP-300 znajdziesz w tej cenie bez problemu.

PZDR
                          1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Komentarz

• FlatEric
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 574

Ja tylko formalnie, bo mały mętlik się zrobił...

Pełny Eye Control mają EOSy 50E, 30, 30V i 3.
                            EOS 5 ma Eye Control tylko w kadrze poziomym, o ile nie jest przerobiony przez jakąś złotą rączkę.
                            Nie mają Eye Control EOSy 50, 33 i 33V.

Na rynek europejski nie było odmiany EOSa 5 bez Eye Control, była natomiast na rynek amerykański, gdzie europejski EOS 5 nazywał się EOS A2E, a wersja bez Eye Control zwała się EOS A2.

Pzdr

Grzesiu
                            SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                            Analogowy DeviantArt
                            Wypociny formalne
                            Wypociny techniczne

Komentarz

• Tilt
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 36

Zamieszczone przez jkl8
                              Eos 3 nie posiadał eye control
                              Oj posiadal, i to calkiem sprawnie dzialajacy eye control (oczywiscie pod warunkiem poprawnej kalibracji.
                              Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

Pracuję...