50D - mikroregulacja działa nieliniowo??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

50D - mikroregulacja działa nieliniowo??

Witam.

Zauważyłem dziwne zachowanie mikroregulacji. Objektyw Sigma 50mm 1.4 EX.
    Objektyw w punkt trafia na +7 i o dziwo troszkę mniej dokładnie na +2. Pośrednie wartości od +3 do +6 wychodzą bardziej nieostre.
    Na chłopski rozum to powinno być coraz ostrzej od +2 do +7, a tak nie jest.

Czy macie podobne spostrzeżenia?

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
  • coca
    Bywalec
    • 2008
    • 181

mam tez mikroregulacje w 50d i stwierdzam, ze.......... jakby jej nie bylo by bylo prosciej bo tak wprowadza do glowy burdel przy ustawianiu jak obiektyw nie ostrzy w punkt na 0 mikroregulacji jakby jej nie bylo to by wiadomo bylo, ze dany obiektyw ma BF/FF czlowiek by nie kombinowal tylko bral najbardziej pasujacy obiektyw 3 obiektywy musialem ustawiac na +9 -+12 a teraz ostatni na -3 i badz tu madry czy cos ze szklem nie tak czy z psychika i czlowiek za bardzo kombinuje
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• Fakungio
      Początki nałogu
      • 2006
      • 297

Jakby jej nie było to obiektyw za 2 tysiące poszedłby w odstawkę bo przy przesłonach od 1.4 do 1.8 narastałaby frustracja że tak drogi obiektyw może nie trafiać w punkt. Teraz trafia przy ustawieniu +7 ale co dziwne przy ustawieniu +6 nie a +2 tak
      O co tu chodzi...

Komentarz

• Przemek_PC
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2462

A przy +7 trafia zarówno z bliska jak i z daleka? Bo jak ustawiłem 50/1,8 aby ostrzył w punkt z 2m to 10m już mocno nie trafiał.

Komentarz

• dzidofon
          Początki nałogu
          • 2010
          • 280

Właśnie problem chyba występuje w przypadku, który opisał Przemek. Ja też próbowałem regulować 50/1,8 i jakoś nie do końca mnie to przekonuje :-). Ustawię dobrze na np. 2 czy 3 m, to nie ostrzy dalszych planów. A jak ustawię że ostrzy na 10-15 m to z kolei pojawia się problem z małymi odległościami. Ale może ja coś źle robię, nie ukrywam też że aż tak dogłębnie tematem się nie zajmowałem...
          300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2462

No to albo obydwoje źle robimy albo jednak coś w tym jest

Komentarz

• dzidofon
              Początki nałogu
              • 2010
              • 280

Szkoda że nie mam innej stałki, to bym popróbował. W tej kwestii czytałem też trochę opinii i podobno jeszcze większy problem jest z zoomami. Jak ustawisz na krótkim końcu, to długi się rozjeżdża, jak na długim to z kolei krótki ucieka...
              Na na dniach zamierzam kupić 85/1,8, ale wypróbuję kilka w sklepie, w domu dokładnie oblukam, a następnego dnia wrócę i kupię najlepszy... Mam nadzieję że trafię na egzemplarz bez felerów...
              300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• bob_
                Bywalec
                • 2010
                • 150

Zamieszczone przez Przemek_PC
                A przy +7 trafia zarówno z bliska jak i z daleka? Bo jak ustawiłem 50/1,8 aby ostrzył w punkt z 2m to 10m już mocno nie trafiał.
                Było już, chyba nawet u nas an forum. Jedna z hipotez (bo nie wiem czy to reguła, ale wielu stwierdza że mikroreg. AF też "pływa"...):

foto.com.pl - Internetowa Gazeta Fotograficzna. Serwis informacyjny fotografujących amatorsko i profesjonalnie, wydarzenia, porady warsztatowe, fotografia cyfrowa, testy sprzętu …

...
                piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

• Fakungio
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 297

Zamieszczone przez Przemek_PC
                  Kupiłem ten obiektyw do bliższych planów i mnie bardziej zależy na uwydatnieniu szczególików, ale z dużych odległości robiłem tylko że przesłonę ustawiałem od 2.8 w górę. Wtedy trafia bez problemów. Po co zresztą 1.4 do szerszych kadrów..

Komentarz

• Qbexus
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 562

Jak się ma obiektyw to fajnie by było żeby ostrzył i z bliska i z daleka a tak nie jest po zastosowaniu mr. W studio to się przydaje stawiam aparat na statywie ustawiam af żeby trafiał w punkt i jest o.k ale jak wyjdzie się ze słoikiem na powietrze to już dramat. Czyli mr. to takie doraźne rozwiązanie zanim obiektyw pojedzie na Żytnią.

Komentarz

• myslidar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1010

Obiektyw nie pojedzie na Żytnią bo to Sigma. Szkoda nerwów i najlepiej wysłać do kalibracji.
                      Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                      Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• slavko6
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 50

niestety o doskonały obiektyw niezmiernie ciężko zwłaszcza rzecz ma się z zoomami. Ostatnio znajomy kupował sigme 50 testowaliśmy 3 sztuki różnice były kolosalne a i tak tę najlepszą trzeba było poddać mikroregulacji. Przy okazji pobawiłem się sigmą 70-200 i zabawa przy ostrości była jeszcze lepsza a miałem do dyspozycji także trzy sztuki. Reasumując nie kupiłbym żadnej z nich.

Komentarz

• myslidar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1010

Nie ma co generalizować. Wcześniej miałem Sigmę 70-200 i pod 350D skalibrali mi ją tak, że trafiała w punkt z każdej odległości chociaż wcześniej była rozjechana. Problem z Sigmą zaczyna się wtedy jak masz 2 różne body, bo z tego co wiem to serwis kalibruje tylko do jednego.
                          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• WiatruMistrz
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 402

Kalibruje się obiektywy na 50cio krotności ogniskowej i tyle w tym temacie.
                            Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                            Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                            http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• slavko6
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 50

jasne, że nie ma co generalizować ja tylko mówię o swoich odczuciach i doświadczeniu.

Komentarz

Pracuję...