co naprawdę Canoniarze myślą o puszkach Nikona?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iAdam
    Bywalec
    • 2010
    • 151

co naprawdę Canoniarze myślą o puszkach Nikona?

Zastanawia mnie co tak naprawdę czujecie widząc najnowsze premiery Nikona (np D7000) i rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)?
    Wielu z was przy Canonie trzyma system i zakupiona szklarnia, ale czy nie spoglądacie z błyskiem w oku na aparaty z literką N?
  • korona-pl
    Początki nałogu
    • 2007
    • 277

Zamieszczone przez iAdam
    rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)
    Dlaczego "rozczarowanie"?
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Właśnie przeczytałem specyfikację D7000 i mi trochę ślinka pociekła - jako posiadaczowi 50D
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Jakoś nie czuje dyskomfortu trzymając mojego canona i patrząc na kogoś z nikonem.

Komentarz

• PawelB
          Uzależniony
          • 2005
          • 578

Mam podobne odczucia jak gonzo44
          Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
          Moje gnioty 2

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Ja myślę że każdym aparatem daje się robić dobre zdjęcia - nawet 60D nie jest bez szans - jest tylko jeden drobny problem naciskający migawkę powinien wiedzieć co chce zrobić i umieć zrealizować swoje zamiary - najczęściej "fotograf" ma problemy już z tym co chce zrobić, więc pytanie jak to chce robic lub czym to będzie robił jest zupełnie bez znaczenia.
            A tak na poważniej (lub bardziej technicznie) to jak to mawiają u mnie na wsi "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" każdy system ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne - ogónie system jakiego używamy jest bez znaczenia dla konkretnego przypadku lub fotografa jeden może się okazać lepszy (ale dla innego przypadku lub fotografa ten drugi będzie lepszy).
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• OrzelPiotr
              Początki nałogu
              • 2009
              • 350

Przecież te firmy ze sobą konkurują więc co jakiś czas - ktoś musi być lepszy.
              7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• szuler
                Uzależniony
                • 2007
                • 829

ale o jakich rozczarowaniach piszesz brak mikro regulacji (sorki mam nie używam) lub niby wada bo z tworzyw sztucznych, a niby co nasa produkuje promy tylko z metalu, tworzywa są bardziej wytrzymałe, lżejsze i powszechnie zastępują metale
                A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• SdoubleU
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 437

Przed końcem roku kompletowałem ponownie zestaw, bez obciążeń systemowych ponieważ wcześniej z różnych względów sprzedałem całość, byłem nawet oglądać i testować Nikona D700. Niestety nie dla mnie ten system, zupełnie inna ergonomia (nie mówię że gorsza - inna) nie mogłem się przekonać. Najlepiej w łapce leżał 7D ale zależało mi na pełnej klatce no i zdecydowałem na 5D II. Tak że wracając do głównego tematu tego wątku - nie mam żadnych złych odczuć w związku z moim wyborem. Piątka spełnia z nawiązką moje oczekiwania i potrzeby, jestem zadowolony.
                  SdoubleU
                  ---------------------------
                  Canon :-D

Komentarz

• rycerz
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 227

Zamieszczone przez gonzo44
                    Właśnie przeczytałem specyfikację D7000 i mi trochę ślinka pociekła - jako posiadaczowi 50D
                    przeczytaj 2000 postów o wadach i pełnych narzekań na temat d7000 ;-) to ci przejdzie ;-)
                    nx100

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

Zamieszczone przez rycerz
                      przeczytaj 2000 postów o wadach i pełnych narzekań na temat d7000 ;-) to ci przejdzie ;-)
                      A czy nie tak samo jest z Canonem. Oczekiwania i rozczarowanie. Nie ma szans wszystkim dogodzić.

Komentarz

• Mellan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1851

Zamieszczone przez iAdam
                        Zastanawia mnie co tak naprawdę czujecie widząc najnowsze premiery Nikona (np D7000) i rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)?
                        ...że czas upływa?

Zamieszczone przez iAdam
                        Wielu z was przy Canonie trzyma system i zakupiona szklarnia, ale czy nie spoglądacie z błyskiem w oku na aparaty z literką N?
                        Wcale to, a wcale. W czym jest tak atrakcyjniejsza szklarnia N?

Jedynie czego brak, to mniej zawodny AF.
                        C-F-K - forever

Komentarz

• jacek_73
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2587

Zamieszczone przez iAdam
                          Jakoś od zawsze byłem przyzwyczajony do canona, a jak wiadomo przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Poza tym mam kolegów z Nikonami i jak słyszę ich narzekania to zupełnie jakby forum canon-board czytał
                          Jestę fotografę
                          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• gerbil
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 115

Śmieszą mnie dyskusje, a raczej przegadywanki na temat wyższości jednego nad drugim. W większości negatywne opinie na temat konkurencyjnego systemu wypowiadają ludzie, którzy nigdy nie pracowali na obu i nie mają tak naprawdę porównania. Prywatnie używam Canona, jednak nierzadko z firmy dostawałem w łapę jakiegoś Nikona i też było ok. Chwila przyzwyczajenia i da się używać. Kwestia przyzwyczajenia. Wyobraźcie sobie za to, jak ciężko jest mi tłumić śmiech, kiedy słyszę kpinę, w momencie wyciągania z torby firmowanej logiem Nikon sprzętu Canona. Dla tych chwil warto żyć.

Komentarz

• punky
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 483

Mam 5DII bo canon zawsze był w rodzinie.
                              Gdybym zaczynał od zera kupiłbym nikona d700
                              R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

Pracuję...