Canon 50/1.8 do Tamrona 17-50 (vc)?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • YouCan92
    Coś już napisał
    • 2011
    • 67

Canon 50/1.8 do Tamrona 17-50 (vc)?

Witam ! Posiadam Tamrona 17-50 z VC jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu ale powiem szczerze, że mam ochotę na canon 50/1.8 i teraz pytanie do was (a szczególnie do posiadaczy obu tych obiektywów ) Czy widzicie znacząca różnicę w ostrości pomiędzy Tamronem przy pełnej na 50mm a stałka Canona 50/1.8 ? Chodzi o to czy jest sens inwestować w takie szkło? Rozumiem że z technicznego punktu widzenia stałka powinna byc dużo lepsza ale jak jest w praktyce? Body 50D
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty
  • Sunders
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2746

Zamieszczone przez YouCan92
    Czy widzicie znacząca różnicę w ostrości pomiędzy Tamronem przy pełnej na 50mm a stałka Canona 50/1.8 ? Chodzi o to czy jest sens inwestować w takie szkło? Rozumiem że z technicznego punktu widzenia stałka powinna byc dużo lepsza ale jak jest w praktyce? Body 50D
    Tamron na 2,8 jest ostrzejszy od canona na 1,8. Żeby uzyskać ostrość zbliżoną do tej, którą uzyskasz tamronem na 50mm przy f/2,8 musiałbyś przymknąć canona 50/1,8 też conajmniej do f/2,8. IMO taka inwestycja nie ma sensu. Zbieraj lepiej na canona 85/1,8USM.
    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Tomeksad2
      Bywalec
      • 2008
      • 211

Tu można trochę poczytać http://www.canon-board.info/showthread.php?t=48638
      Ostrość to nie wszystko. Zresztą to co dla jednego jest ostre dla drugiego jeszcze nie jest. Ja swoją 50 - kę mam najczęściej na 2,0-2,2 i jest dla mnie wystarczająco ostra ( pomijam fakt, że AF czasem się pomyli ), bo kupiłem ją do portretu i zabawy z małą GO oraz żebym mógł robić zdjęcia w mieszkaniu w dzień bez lampy. Za te pieniądze 50-ka byłaby fajnym uzupełnieniem Tamrona i mimo swoich wad ( plastik, figlarny AF ) całkiem sympatyczne szkiełko dające nowe możliwości.
      W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• maciek1
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 23

5 razy tańsze szkło po prostu inaczej pracuje.I to w cale nie gorzej.

Komentarz

• Mondragor
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 39

Jak się zgodzę że mając Tamrona 50 jest średnio sensownym wyborem. Rzadko są sytuację żebym odczuwał potrzebę ściągnięcia Tamiego na rzecz 50/1.8. W dodatku masz wersje ze stabilizacją więc odpadają sytuację zamiany w momencie braku światła. Także jedynie będziesz ją używał dla lepszego rozmycia tła. Dodatkowo AF 50 mylne raczej bywa..
          Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Komentarz

• christof
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Zamieszczone przez Mondragor
            Jak się zgodzę że mając Tamrona 50 jest średnio sensownym wyborem. Rzadko są sytuację żebym odczuwał potrzebę ściągnięcia Tamiego na rzecz 50/1.8. W dodatku masz wersje ze stabilizacją więc odpadają sytuację zamiany w momencie braku światła. Także jedynie będziesz ją używał dla lepszego rozmycia tła. Dodatkowo AF 50 mylne raczej bywa..
            Umówmy się, że Tamron to uniwersalne jasne szkło, ale stałkę (przynajmniej w moim odczuciu) używamy głównie w okolicach pełnego otworu np ja tej plastikowej 50'tki na 2.0, 2.2 najczęściej i wtedy naprawdę nie ma czego porównywać - szeroko rozumiana "plastyka" zdjęcia jest dużo lepsza, mam te obiektywy już 3 lata, więc mówię z doświadczenia. Z drugiej strony ilość spudłowanych strzałów przez ten AF często zniechęca mnie to używania tego obiektywu... wiertarkowy Tamron jest tu dużo pewniejszy.
            plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• ozzman1
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 19

Ja mam dobra rade. Zamiast teoretyzowac - pozycz do szklo od kogos. Ma go chyba polowa posiadaczy Canonow. Podepniesz, porobisz zdjecia i zobaczysz czy Ci odpowiada. Ostrosc to nie wszystko. Ja tez mam 50mm pokryte przez zooma, a mimo to wzialem Canona 50mm. Nawet jak Ci sie cos odwidzi, jesli go nie zajedziesz, sprzedasz z minimalna strata. Na forum jest pare ofert sprzedazy...

Komentarz

• az3rrox
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 36

Ja zainwestowalem, pomimo, że ten zakres mam pokryty 'elką' i szczerze powiem, że 50 czasami się przydaje. Także polecam.
                1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Komentarz

• tezmarek
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 840

Kup - ten obiektyw nie kosztuje wiele.. Ponarzekasz na bokeh i mydło na 1.8, przeklniesz AF, zirytujesz się budową, po czym zrobisz kilka takich zdjęć, że złość ci przejdzie.

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Zamieszczone przez tezmarek
                    Kup - ten obiektyw nie kosztuje wiele.. Ponarzekasz na bokeh i mydło na 1.8, przeklniesz AF, zirytujesz się budową, po czym zrobisz kilka takich zdjęć, że złość ci przejdzie.
                    ...albo zapragniesz lepszych 50mm
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• tezmarek
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 840

Zamieszczone przez Sunders
                      ...albo zapragniesz lepszych 50mm
                      Alr to akurat jest raczej kwestia charakteru niż obiektywu

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2462

Ile tej GO zyska w stosunku do tego co ma? 1EV? Przecież ma w tej chwili 50/2,8. Jeśli mała GO to coś dłuższego np. 85mm czy 100mm. Ale to już nie te koszty. Aby sensownie wydać pieniądze zaproponuję dozbieranie do EF 70-200/f4L o ile jest taka możliwość (używany 1600-1800zł). Ewentualnie EF 70-210/3,5-4,5 i to byłby chyba dobry krok.

Komentarz

• tezmarek
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 840

Zamieszczone przez Przemek_PC
                          Ile tej GO zyska w stosunku do tego co ma? 1EV? Przecież ma w tej chwili 50/2,8. Jeśli mała GO to coś dłuższego np. 85mm czy 100mm. Ale to już nie te koszty. Aby sensownie wydać pieniądze zaproponuję dozbieranie do EF 70-200/f4L o ile jest taka możliwość (używany 1600-1800zł). Ewentualnie EF 70-210/3,5-4,5 i to byłby chyba dobry krok.
                          Dobry krok w celu zmniejszenia GO???

Odnośnie 50/1.8 - w praktyce będziesz korzystał zapewne z największych otworów z zakresu 2-2.2 - w stosunku do 2.8 to niewiele. 50/1.8 ma natomiast inne zalety - na cropie daje bardzo czysty i równy obrazek na całej klatce.

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

I "piękny" święcący pięciokątami bokeh w gratisie

Komentarz

• tezmarek
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 840

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              I "piękny" święcący pięciokątami bokeh w gratisie
                              To już kwestia wykorzystania. Brak źródeł światła w tle - brak prostokątów. Bokeh faktycznie należy do specyficznych. Niektórzy nazywają go paskudnym, ja uważam go za "niepokojący" . Słodkich zdjęć blondynkom (z kontrą na włosach) tym nie zrobisz, ale jeśli np. chcesz wywołać efekt horroru z udziałem brunetki, to jest jak znalazł

Komentarz

Pracuję...