Zakup 10D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ogest

Zakup 10D

Witam!
    Zdecydowałem zakupić się w najbliższym czasie 10D. Stad moje pytanie. Czy jest sens szukać jakiejś szybkiej karty (jakiej ?). Czy aparat bedzie to wstanie wykorzystać, choćby w czasie opróżniania bufora. Jakie są róznice między standardowymi karatmi a szybkimi.

A drugie pytanie dotyczy współpracy korpusu z lampą Canon 420 EX. Jak to chodzi ? Bo np ta lampa z EOS 3 chodzi se tak. A właściwie korpus chodzi nie szczególnie. Jakby się zacinał, zdecydowanie wolniej ostrzy niż bez lampy. W zasadiz epsporo czasu minei zanim zacznie ostrzyć. A jak jest przy 10D

Bartek
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Zakup 10D

Zamieszczone przez ogest
    Zdecydowałem zakupić się w najbliższym czasie 10D. Stad moje pytanie. Czy jest sens szukać jakiejś szybkiej karty (jakiej ?). Czy aparat bedzie to wstanie wykorzystać, choćby w czasie opróżniania bufora. Jakie są róznice między standardowymi karatmi a szybkimi.
    Zalezy jak czesto bedziesz korzystal z trybu zdjec seryjnych i jak bardzo bedziesz zapelnial bufor. Miesci on az 9 klatek, jesli nie uzywasz aparatu do zdjec np sportowych to spokojnie w parenascie sekund bedziesz mial z powrotem pusty bufor.
    Jaka roznica?
    Dane szacunkowe:
    karta CF transfer ok 2-3 MB/s
    Dysk Microdrive ok 3-4 MB/s
    Karta high speed 6-8 MB/s

Bufor na 9 klatek, zdjecia w RAW zajmuja wtedy ok 50-60MB calosc (jesli zapelnisz bufor jedna seria) a w max JPG ok 30-40 MB. Mozesz sobie w zaokragleniu policzyc jak szybko oprozni ci bufor... pamietaj ze podaje dane mocno zaokraglone.
    Od siebie dodam - mi Microdrive zupelnie wystarcza

A drugie pytanie dotyczy współpracy korpusu z lampą Canon 420 EX. Jak to chodzi ? Bo np ta lampa z EOS 3 chodzi se tak. A właściwie korpus chodzi nie szczególnie. Jakby się zacinał, zdecydowanie wolniej ostrzy niż bez lampy. W zasadiz epsporo czasu minei zanim zacznie ostrzyć. A jak jest przy 10D
    Chcialbym zobaczyc jak ona dziala z EOS 3... . Ja sie przesiadlem z G3 i lampa 420EX dziala o niebo lepiej - tryb zdjec seryjnych bardzo ladnie dziala, E-TTL rowniez bez problemow, wspomaganie AF doskonale - o wiele lepsze niz wbudowana lampa blyskowa (szybciej, skuteczniej, jeden doblysk i gotowe a wbudowana to sie w jakies stroboskopy bawi). I tak jakby lepiej dzialal AF z lampa niz bez niej... ustawiam sobie czesto lampe na aparacie, w aparacie tryb doswietlania AF z lampy na emits/does not fire i doswietla bardzo ladnie

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Vitez, co ty chrzanisz??? ;-) To ze karta ma taka szybkosc nie znaczy ze w aparacie dziala z full predkoscia!

pliz.. poczytaj.. potem pisz :P

https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Czacha
        To ze karta ma taka szybkosc nie znaczy ze w aparacie dziala z full predkoscia!
        Oj... pech? Ale ujowy ten 10D ze nie korzysta z najszybszych CF w sposob w jaki powinien . No i te CFy przereklamowane.
        Tak wiec jak juz pisalem - mi tam 1GB microdrive zupelnie wystarcza

Edit: nie chce mi sie edytowac mojego poprzedniego postu wiec niech to moje chrzanienie zostanie :P , nobody's perfect 8)

Komentarz

• qiq
          Coś już napisał
          • 2004
          • 83

"prędkość" karty

A czy podczas wykonywania serii zdjęć przez kilka sekund, powiedzmy 4-5s non stop, w formacie RAW, wystarczy "predkość" MicroDrive'a, czy lepsza byłaby high speed?
          Tak teraz policzyłem, że w ciągu 5s powinno wyjść 12 klatek (2,5kl/s?). Czy aparat zdąży to wszystko zapisać?
          pzdr
          Qiq
          ~~~~~~
          http://www.plonacypromyk.i365.pl
          EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
          Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

Przeciez aparat ma ograniczenie do 9 klatek w serii.... to jak moze zrobic 12? ;-) Poza tym.. po co robic serie w RAW? ;-)

Komentarz

• qiq
              Coś już napisał
              • 2004
              • 83

To znaczy, że za jednym przyciśnięciem spustu (zdjęcia seryjne) zrobi tylko 9 kaltek? A potem jakby się zablokuje i stop?
              Myślałem że to pracuje tak: leci seria do zapchania bufora, zapisuje na kartę, zwalnia się część bufora, leci następna klatka/i z matrycy do bufora, zapisuje na kartę, zwalnia miejsce na buforze, itd. Ciągle na jednym wciśnięciu spustu. Aż do zapełnienia karty.
              Jestem laikiem w cyfrówkach, więc wydaje mi się, że najlepsze jakościowo (rozdzielczość, obróka wstępna zdjęcia w aparacie, kolory, kompresja) będzie w formacie RAW, dlatego. 8)
              pzdr
              Qiq
              ~~~~~~

Komentarz

• reuter

Jeśli zakup to gdzie? Gdzie najtaniej i najlepiej waszym zdaniem.

Czy ktoś kupował go z Adoramy? Kosztuje 1500$ jednak podejrzewam, ze przy dostawie do domu bedzie trzeba zaplacic clo plus 100$ za przesylke i cala inwestycja nie wyjdzie az tak tanio. Na NY camera 1400 euro. W Polsce, na przyklad Pstryk, kosztuje 8000zl. No niby drozej, ale jesli sie zaplaci clo za sprzet z USA, lub Niemiec? Sam nie wiem. Co radzicie? Gdzie kupic Canona 10D?

Daniel

Komentarz

• qiq
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 83

Popatrz tu - kilka linkow do prownian cenowych zwłaszcza w USA
                  pzdr
                  Qiq
                  ~~~~~~

Komentarz

• qiq
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 83

Eee no - nie wyszło trochę. Poszukaj w www.gogle.pl z opcją 'internet światowy' a przy okazji powinno ci wyswietlic kilka linkow do porownan cenowych
                    pzdr
                    Qiq
                    ~~~~~~

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

To znaczy, że za jednym przyciśnięciem spustu (zdjęcia seryjne) zrobi tylko 9 kaltek? A potem jakby się zablokuje i stop?
                      Po prostu aby wznowic serie trzeba puscic spust i potem znow go wcisnac... i jedziemy dalej... o ile aparat zdazyl zapisac ktores ze zdjec na karcie ;-) W wizjerze masz informacje o tym ile klatek mozesz jeszcze trzasnac w serii....

Jestem laikiem w cyfrówkach, więc wydaje mi się, że najlepsze jakościowo (rozdzielczość, obróka wstępna zdjęcia w aparacie, kolory, kompresja) będzie w formacie RAW, dlatego.
                      Bzdura - zobacz tutaj -> http://www.dpreview.com/reviews/canoneos10d/page12.asp ... i co? widzisz jakas roznice? ;-)

RAW jest w zasadzie kolem ratunkowym dla tych ktorzy nie potrafia naswietlic dobrze danej sceny... potem moga sie wyratowac wyciagajac zdjecie przy obrobce RAW'a - z JPEGiem juz tego nie zrobisz... Kompresja mowicie? Odpal JPEG'a w fotoszopie, przelacz sie na tiffa... i juz dzialasz bez komprechy :-P

Ale pewnie zaraz doezwa sie wielbiciele RAW'a podajac same zalety tego formatu... moze i maja racje... ja jednak mam te racje gdzies ;-) Nie uzywam RAWa... jest zbyt wolny.. zarowno przy obrobce jak i podczas fotografowania.. do tego zajmuje 4x wiecej miejsca.

Jeśli zakup to gdzie?
                      Jesli masz dostep do sklepow w USA to kupuj tam smialo. Ja moge polecic www.canogacamera.com .. swietnie oceniany sklep.. i tanszy niz B&H.

Jesli mozesz skoczyc za nasza zachodnia granice do Niemiec, to tez spoko.. bo bedziesz mial sprzet w niezlej cenie.. jednak sporo drozszy niz w USA.

A co do naszego pieknego kraju - www.allegro.pl .... ci sami ludzie sprzedaja aparaty na gieldzie w Warszawie w klubie Stodola... Ceny mniej wiecej taki jak u niemcow..

Jesli chodzi o cene: ja planuje zakupy u p. Wieczorka
                      Zartujesz? Gosc jest cholernie drogi.. nie polecam. Poczytaj na google archiwum pl.rec.foto ... czasami gosc robi drobne przekrety.. I tak jak pisalem, cenowo jest beznadziejny. Dziala razem z gostkiem z e-oko...

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Czacha
                        Poza tym.. po co robic serie w RAW? ;-)
                        Po to samo po co robisz serie. By uchwycic decydujacy moment, np w zdjeciach sportowych, albo jak robisz kota to moze fajna poze zrobic, albo zdjecia niepozowane jakiejs osoby. Seria zawsze sie przydaje. A czy RAW czy nie to juz rzecz indywidualnego gustu.
                        Nie zapominaj jednak ze RAW to nie tylko mozliwosc korekcji naswietlenia. To jeszcze kilkanascie innych funckji. Ale skoro tobie niepotrzebny to pewnie nie wnikales jak wiele rzeczy bezstratnie mozna zmienic w formacie RAW (ot chociazby nastawy aparatu - white balance, saturation, sharpness, contrast, tone itd , w JPG to jest na stale zapisane, w RAW nie). Poza tym mi RAW zajmuje 2x wiecej nie 4x (oj 7 MB RAW, ok 3-3.5 MB najlepszy JPG), moze zmien ustawienie w C.Fn. ze RAW+JPG to najmniejszy a nie najwiekszy mozliwy JPG? .
                        A stwierdzenie ze nie masz kompresji w JPG to juz herezja . JPG ZAWSZE kompresuje stratnie, nawet jak mu jakosc ustawisz na 100% to tylko ograniczasz rozmiar kommpresji do minimum ale i tak tracisz dane. Wiec przelaczenie sie z JPG na TIFF wcale nie znaczy ze juz robisz bez kompresji. Znaczy tylko ze juz skompresowany obrazek (czyli juz ze straconymi danymi) przelaczasz na "w przyszlosci bezstratnie skompresowany" , ale juz czesc danych utraciles.

Zamieszczone przez qiq
                        Myślałem że to pracuje tak: leci seria do zapchania bufora, zapisuje na kartę, zwalnia się część bufora, leci następna klatka/i z matrycy do bufora, zapisuje na kartę, zwalnia miejsce na buforze
                        To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w wizjerze pokazuje ile zdjec mozesz jeszcze zrobic (ile zwolnil juz w buforze), gdy znowu docisnisze do polowy przycisk migawki to przestaje zapisywac na karte, czeka na twoja akcje, zaczniesz robic zdjecia (tyle zrobisz ile ci pokazuje) to znowu az do zapelnienia bufora, musisz zwolnic migawke itd.
                        Szybciej to w JPG wychodzi (zapisywanie z bufora na karte) niestety, ale mi to nie przeszkadza. Bardzo rzadko bede musial pelny bufor wykorzystac.

Zamieszczone przez reuter
                        podejrzewam, ze przy dostawie do domu bedzie trzeba zaplacic clo plus 100$ za przesylke i cala inwestycja nie wyjdzie az tak tanio
                        A jeszcze i clo moga ci dowalic. Sproboj Pol-usa (na allegro maja login pol-usa direct czy jakos tak) oni bez cla sprowadzaja, mi kiedys za 10D zaspiewali 6700, ciekawe ile teraz.
                        co do polskich sprzedajacych - moge podac kontakt do osoby co nowiutki, z gwarancja pudelkiem itp za 6600 sprzedaje. Na Allegro mozna znalezc i za 6500. Ale ten "moj" sprzedajacy to przynajmniej ma odpowiednio dobra opinie 8) (torbe i obiektywy tez od niego mam).

Komentarz

• qiq
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 83

Zamieszczone przez Vitez
                          To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w
                          To co ma większą wydajność, jaki korpus? 1D lub 1Ds? Jeżeli tak, to miazga z kasą
                          9 klatek na raz, mało Tak przynajmniej sobie wyobrażam. Trzaskanie walki jeleni... 3 sekundy to nic! Zdąży raz machnąć uchem tylko 8)
                          pzdr
                          Qiq
                          ~~~~~~

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

Zamieszczone przez Vitez
                            Po to samo po co robisz serie.
                            Tylko zwroc uwage na czas zapisu serii w RAWie a czas zapisu serii JPEG'a.. tracisz cenne sekundy..

Zamieszczone przez Vitez
                            Ale skoro tobie niepotrzebny to pewnie nie wnikales jak wiele rzeczy bezstratnie mozna zmienic w formacie RAW
                            Wlasnie wnikalem, testowalem, probowalem... i dopiero potem go odstawilem i nie uzywam go wcale.

Zamieszczone przez Vitez
                            Poza tym mi RAW zajmuje 2x wiecej nie 4x (oj 7 MB RAW, ok 3-3.5 MB najlepszy JPG)
                            No patrz.. a umnie zdjecia maja rzadko po 3mb.. wiekszosc miesci sie w niecalych 2 Po prostu to zalezy od sceny ktora fotografujesz i uzytego ISO...

Zamieszczone przez Vitez
                            A stwierdzenie ze nie masz kompresji w JPG to juz herezja
                            Oj wiem wiem.. ale kto o zdrowych zmyslach bedzie uzywal raw'a tylko dlatego ze jpeg ma strate... taka ktorej praktycznie golym okiem nie widac na odbitce. Bo co tu duzo gadac - trzeba miec zajoba zeby format A3 ogladac z odleglosci 0.5cm w poszukiwaniu pixeli ;-)

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez qiq
                              Zamieszczone przez Vitez
                              To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w
                              To co ma większą wydajność, jaki korpus? 1D lub 1Ds? Jeżeli tak, to miazga z kasą
                              9 klatek na raz, mało Tak przynajmniej sobie wyobrażam. Trzaskanie walki jeleni... 3 sekundy to nic! Zdąży raz machnąć uchem tylko 8)
                              Zalezy od zapotrzebowan, mi 9 klatek spokojnie wystarcza. 1D czy 1Ds chyba niewiele lepsze. Jesli koniecznie potrzebujesz szybkosci i bufora to tylko Nikon D1H lub D2H ale to juz nie te forum

Komentarz

Pracuję...