Komplet szkiel dla amatora

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Patryk2k
    • 2011
    • 3

Komplet szkiel dla amatora

Witam. Musze sie poradzic was o rade.
    Mam Canona 500D z kitowym obiektywem 18-55 IS, przez przypadek w łapki wpadl mi 18-135 IS. Mam teraz dwa obiektywy ktore w sumie nie daja mi pelni szczescia i zastanawiam sie czy sprzedajac oba kupie cos fajnego?
    Zastanawiam sie nad Tamronem 17-50, wiem, ze tematow byla masa ale chcialem was spytac o to czy nie odczuje roznicy kiedy kupie obiektyw bez IS/VC i czy odczuje wyrazna roznice w jakosci zdjec?
    Jestem raczej amatorem i szukam szkiel w miare cenowych z dobrymi parametrami. Zastanawiam sie czy dokupienie potem do zestawu np. 55-250 lub 70-200 f4 spelni wymagania przecietnego czlowieka?
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

Zamieszczone przez Patryk2k
    Zastanawiam sie czy dokupienie potem do zestawu np. 55-250 lub 70-200 f4 spelni wymagania przecietnego czlowieka?
    do tego to średni kompakt wystarczy, a Ty chyba chcesz więcej, więc mierz wysoko!
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2362

Tamron 17-50 2.8 w zamian za kit i 18-135 is to bardzo dobre rozwiązanie. Kwestia uzupełnienia wyższych ogniskowych np. canonem/tamronem 70-200 lub 70-300 to już temat na dalsze rozważania (którym konkretnie). Spełni Twoje oczekiwania tak czy inaczej.

Komentarz

• blumarine
        Coś już napisał
        • 2009
        • 52

poszukaj na forum, było to pewnie z tysiąc razy..
        zamień na Tamrona 17-50 (światło zrekompensuje ci stabilizacje, a i tak lepiej się sprawdzi do ruchomych scen), z czasem 70-200/4 i będziesz szczęśliwy i miał duże możliwości

Komentarz

• mar_ko
          Bywalec
          • 2010
          • 144

Ja po wymianie kitowego 18-55 IS na Tamrona 17-50 bez stabilizacji jestem zadowolony. Może to tylko moje wrażenie i efekt psychologiczny, ale zdjęcia są ładniejsze. Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem - znam teoretyczne podstawy fotografii, ale w praktyce nie bardzo mam czas na naukę i często po prostu "strzelam fotki"

Komentarz

• tomfoot
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2362

ps. z tym że od 17(x1.6) na cropie to wąsko (jak dla mnie)

Komentarz

• Patryk2k
              • 2011
              • 3

Dzieki za expresowa odpowiedz
              Moze doradzicie mi jeszcze tylko jak wyglada kwestia kupna takiego Tamiego? Chyba nie warto szukac uzywanego, roznica 200zl to malo a mam 2 lata "gwarancji".
              Zostaje tylko kwestia kupienia ostrego i bez bledow AF
              Rozmawialem juz wczesniej ze sprzedawca i powiedzial, ze bez problemu moge zrobic zdjecia obiektywem wiec sprawdze bledy AF, jest jakis sposob na sprawdzenie ostrosci w sklepie? Musialbym chyba zrobic pare zdjec czegos szczegolowego i zobaczyc to na komputerze, ogladanie na aparacie pewnie nic nie da...

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Dzieki za expresowa odpowiedz
                Moze doradzicie mi jeszcze tylko jak wyglada kwestia kupna takiego Tamiego? Chyba nie warto szukac uzywanego, roznica 200zl to malo a mam 2 lata "gwarancji".
                Zostaje tylko kwestia kupienia ostrego i bez bledow AF
                Rozmawialem juz wczesniej ze sprzedawca i powiedzial, ze bez problemu moge zrobic zdjecia obiektywem wiec sprawdze bledy AF, jest jakis sposob na sprawdzenie ostrosci w sklepie? Musialbym chyba zrobic pare zdjec czegos szczegolowego i zobaczyc to na komputerze, ogladanie na aparacie pewnie nic nie da...
                Chcesz ostrą sztukę - zgłoś się do Cichego.

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• tombas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2194

pogadaj z forumowymi sprzedawcami, napewno bedziesz zadowolony ( i pewnie jak poprosisz to wybiorą lepiej niz Ty )
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  no widze, że nie tylko ja tak poradziłem
                  Ostatnio edytowany przez tombas; 6231. Powód: Automerged Doublepost
                  Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                  (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

[QUOTE=Patryk2k;917229]Zastanawiam sie nad Tamronem 17-50, wiem, ze tematow byla masa ale chcialem was spytac o to czy nie odczuje roznicy kiedy kupie obiektyw bez IS/VC i czy odczuje wyrazna roznice w jakosci zdjec?[/QOTE]
                    W większości sytuacji różnicy nie odczujesz.
                    Zastanawiam sie czy dokupienie potem do zestawu np. 55-250 lub 70-200 f4 spelni wymagania przecietnego czlowieka?
                    Na początek zestaw tamron 17-50/2,8+canon 70-200/4L to bardzo fajna koncepcja.Apetyt jednak na ogół rośnie w miarę jedzenia...:smile:
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Hom_er
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 191

Zamieszczone przez dziobolek
                      Chcesz ostrą sztukę - zgłoś się do Cichego
                      popieram!

A do tego canon 70-200/4 (nawet bez IS) i można śmiało śmigać, polecam
                      Fiu fiu

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez Hom_er
                        popieram!

A do tego canon 70-200/4 (nawet bez IS) i można śmiało śmigać, polecam
                        Eeee, tam... od razu eLa
                        Do tego TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6
                        i ewentualnie jakiś 10-22 i jest zestaw jak... :cool:

Pozdrówka!
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• grzechol54
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 33

pytasz nie bladzisz,ale decyzje podejmujesz sam.musisz wiedziec co chcesz robic i do tego dobrac sprzet a i tak zawsze czegos bedzie brak.powodzenia.

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

Witam. Musze sie poradzic was o rade.
                            Mam Canona 500D z kitowym obiektywem 18-55 IS, przez przypadek w łapki wpadl mi 18-135 IS. Mam teraz dwa obiektywy ktore w sumie nie daja mi pelni szczescia i zastanawiam sie czy sprzedajac oba kupie cos fajnego?
                            Zastanawiam sie nad Tamronem 17-50, wiem, ze tematow byla masa ale chcialem was spytac o to czy nie odczuje roznicy kiedy kupie obiektyw bez IS/VC i czy odczuje wyrazna roznice w jakosci zdjec?
                            Jestem raczej amatorem i szukam szkiel w miare cenowych z dobrymi parametrami. Zastanawiam sie czy dokupienie potem do zestawu np. 55-250 lub 70-200 f4 spelni wymagania przecietnego czlowieka?
                            Sceptycznie patrzę na znaczącą poprawę jakości zdjęć, trzymając się cropa i założonego budżetu.

Jeżeli z 18-135 jest wszystko ok, proponuję go zostawić, oddać kita Orkiestrze i dokupić lampę i jakąś jasną stałkę (ale nie cropowe f2.8 w standardowym zakresie, które uchyla nieba bram tylko w legendach forumowych). Minimalistycznie - może być 50/1.8.
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jacek-ie
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 132

Lub 85/1.8

A do tego chociaż Tamronik 70-200/2.8 i przy tym C 18-135 masz super zestaw.

J.

Komentarz

Pracuję...