Złącze karty CF w CANON 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szadorek
    • 2007
    • 9

Złącze karty CF w CANON 20D

Witam, wczoraj moja żona podczas próby wsadzenia karty do aparatu zdołała zagiąć trzy nóżki. Rozebrałem więc body i wymontowałem całe złącze karty CF i zabrałem się za prostowanie. Niestety podczas tej operacji jedna nóżka się złamała i teraz jestem bez karty w aparacie. Proszę o info czy ma ktoś dostęp do części lub uszkodzone body z którego mógłbym zdemontować uszkodzone złącze??
    www.foto.ewok.pl - Canon 20D + Sigma 24-70 F2,8EX DG Macro + Canon SpeedLight 430
  • retter
    Początki nałogu
    • 2007
    • 432

Może się nada, kup czytnik CF na usb 1.1 (będzie tanszy) ale nie zagwarantuje że bedzie pasował, jak patrzyłęm jest to dość możliwe.
    Ew szukaj po ebayu.
    szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• virtuozik
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 31

Zamieszczone przez szadorek
      Witam, wczoraj moja żona podczas próby wsadzenia karty do aparatu zdołała zagiąć trzy nóżki. Rozebrałem więc body i wymontowałem całe złącze karty CF i zabrałem się za prostowanie. Niestety podczas tej operacji jedna nóżka się złamała i teraz jestem bez karty w aparacie. Proszę o info czy ma ktoś dostęp do części lub uszkodzone body z którego mógłbym zdemontować uszkodzone złącze??
      Popytaj w serwisach fotograficznych, sprzedaja niechetnie, ale np udalo mi sie niedawno kupic silniczek naciagu migawki z demontazu, do 30D tutaj: http://fotoelektronik.pl/
      Robert z Poznania nisko się kłania
      30D ; S10-20; C17-200 2.8-4.0 ; C 50 1.4 ; C 85 1.8
      Mój fotograficzny miszmasz (flickr):

Komentarz

• Maggot
        Początki nałogu
        • 2008
        • 286

pasowal na 100% nie bedzie. tam jest to zupelnie inaczej rozwiazane.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        pisze oczytniku usb oczywiscie.
        Ostatnio edytowany przez Maggot; 15375. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• retter
          Początki nałogu
          • 2007
          • 432

Zamieszczone przez virtuozik
          Popytaj w serwisach fotograficznych, sprzedaja niechetnie, ale np udalo mi sie niedawno kupic silniczek naciagu migawki z demontazu, do 30D tutaj: http://fotoelektronik.pl/
          Skoro to taki problem, to może wątek z dawcą części do korpusów, szkieł: kółek, płyt, slotów, klapek, pierścieni etc.
          Kolejne wpisy kto co ma, i co jest nie aktualne. Hmm działu serwis jeszcze nie ma

Zamieszczone przez Maggot
          pasowal na 100% nie bedzie. tam jest to zupelnie inaczej rozwiazane.
          pisze oczytniku usb oczywiscie.
          Rozbierałeś ?

FaanBW

Komentarz

• artd4
            Początki nałogu
            • 2007
            • 307

Mam pytanie ktore moze byc troszke OT
            Ale zwyczajne nie rozumiem jednej sprawy zwiazanej z kartami CF
            Czesto slyszy sie ,ze komus jakies piny zgiely sie w gniazdach tych kart
            Przyznaje,ze ta konstrukcja nie jest zby dobrze przemyslana,
            Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB
            lub Wire-Fire Ja ze swoich aparatow wyciágam karty CF tylko wtedy ,gdy wymieniam je na nowsze,lub gdy nie mam innej mozliwosci. Duzo latwiej byc bardziej uwaznyn w poláczeniu USB,gdyz jest to poláczednie mniej awaryjne mechanicznie.
            Wielu mowi ze to nie jest pawdá.To skad tyle problemow z tym polaczeniem?
            Mysle, ze nawet wymiana gniazda USB jest tansza niz gniazda CF.
            Osobicie nawet w mojej 'jedynce'zdarzalo mi sie wyciágnác karte SD,ale CF to raczej nie
            Moze warto zmienic przyzwyczajenia...
            Wlasnie kolega mi powiedzial ,ze kiedys zamontowal gniazdo CF pozyskane z jakiegos zepsutego palmtopa F-S.Traz takie palmtopy leza czesto bezuzyteczne gdzie w szufladach
            Ostatnio edytowany przez artd4; 13641. Powód: Automerged Doublepost
            Zaawansowany NIE FANATYK !!!
            2x dSLR ()

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez artd4
              Dlaczego zatem nie zrzucacie danych z aparatow wolniej,ale pewniej za pomoca USB lub Wire-Fire
              powody są głownie dwa:

1. w canonie, żeby prawidłowo ściągnąć wszystkie pliki RAW (CR2) przez USB/FireWire musisz instalować oprogramowanie i sterowniki canona. a nie są one zbyt dobrze napisane.

2. jak sam zauważyłeś - prędkość. zrzucając przez czytnik - jedziesz sporo szybciej, niż korzystając z czytnika w aparacie (który z zasady jest dość wolny).

ktoś powie, że co to za wielka różnica w tej prędkości? ja jednak wolę zrzucać foty przez niecałe 2 minuty (i to od razu na dwa dyski i z wyczyszczeniem karty), niż przez 8 minut i jeszcze bujać się potem z kopiowaniem i formatowaniem. jak masz kilka kart po jakiejś sesji - nie wyobrażam sobie robić tego ręcznie - i nie sypnąć się.

poza tym mając czytnik możesz korzystać z dowolnego softu do zrzucania i sortowania zdjęć (karta jest widziana jako kolejny dysk), a przez kabelek nie jest tak łatwo (aparat pokazuje się jako aparat, nie jako dysk - tak miałem w viście przynajmniej - jak jest teraz nie wiem, od kilku lat nie podłączyłem żadnego EOS'a przez USB ;-))

i ostatnia rzecz - jak się ma jedną kartę, to może i można żyć z kabelkiem. ale jak kart jest kilka (a wiadomo, że tak być powinno), to czytnik rulez.
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• gavin
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1339

a co jest źle napisane w sterownikach canona?

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Szczerze to nie wyobrazam sobie zgrywania 60GB zdjec z korpusu za pomoca kabla USB.
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez Czacha
                    Szczerze to nie wyobrazam sobie zgrywania 60GB zdjec z korpusu za pomoca kabla USB.
                    60GB = 4 lub więcej kart więc i tak by trzeba było je wkładać i wyciągać :-)

W temacie gniazda zachęcam do kontaktu z tym panem:
                    http://allegro.pl/show_user.php?uid=4791883
                    http://canon-board.info/member.php?u=29055

Kupiłem u niego palnik do 550EX, którego akurat nie miał w wystawionych aukcjach.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez gavin
                      a co jest źle napisane w sterownikach canona?
                      właśnie to, co napisałem wyżej - po pierwsze w ogóle to, że trzeba je instalować, a nie że aparat z definicji jest widoczny (bez sterowników) jako zewnętrzny dysk twardy (mass storage). a po drugie to, że aparat melduje się do kompa jako media device, a nie dysk.

Zamieszczone przez MacGyver
                      60GB = 4 lub więcej kart więc i tak by trzeba było je wkładać i wyciągać :-)
                      dokładnie tak, więc i tak czytnik.

[/OT] :wink:
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• fotna
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 454

Jeśli są takie same jak w G3 to mam nawet 2 wraz z mocowaniem i tasmami do podłączenia
                        gg 1222637
                        fotna.dlm.pl

Komentarz

• Maggot
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 286

gniazdo w czytniku usb raczej jest na plytce laminatu. Gniazdo w aparacie jest na delikatnej foliowej tasmie. wylutowanie gniazda z plytki i przylutowanie go do delikatnej tasmy? Duzo roznych rzeczy zmajstrowalem ale to nie na moje nerwy
                          Juz latwiej wymienic ulamany pin - rozgrzewasz lutownica - plastik sie nadtapia i wyciagasz to co zostalo potem wsuwasz nowy z gniazda np od starego czytnika i wklejasz na epoxy. Pamietaj tylko ze tasma jest naprawde bardzo delikatna i latwo przegrzac

Komentarz

• virtuozik
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 31

Zamieszczone przez Maggot
                            gniazdo w czytniku usb raczej jest na plytce laminatu. Gniazdo w aparacie jest na delikatnej foliowej tasmie. wylutowanie gniazda z plytki i przylutowanie go do delikatnej tasmy? Duzo roznych rzeczy zmajstrowalem ale to nie na moje nerwy
                            Juz latwiej wymienic ulamany pin - rozgrzewasz lutownica - plastik sie nadtapia i wyciagasz to co zostalo potem wsuwasz nowy z gniazda np od starego czytnika i wklejasz na epoxy. Pamietaj tylko ze tasma jest naprawde bardzo delikatna i latwo przegrzac
                            Nic nie trzeba lutowac, pare srubek, tasma jest wpinana w zatrzaskowe gniazdo:
                            Robert z Poznania nisko się kłania
                            30D ; S10-20; C17-200 2.8-4.0 ; C 50 1.4 ; C 85 1.8
                            Mój fotograficzny miszmasz (flickr):

Komentarz

• retter
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 432

Hmm co do samego usb, nie jest to takie pewne. Wręcz sprawiają więcej problemów (mówię o nagrywarkach dyskach i wszystkim innym) gdy urządzenie jest podłączone przez slot usb pierwszą rzeczą to sprawdzenie połączenia ew sprawdzenia urządzenia przez pominięcie tego portu (z użyciem odpowiednio sata/ata ) co zazwyczaj skutkuje.

Dla mnie właśnie mniej problemów sprawia zgrywanie przez czytnik.
                              Przy czym powiem że karty SD są tak cienkie i nie zbyt trwałe że 2 lata używania i karta się rozszczepiła. CF-ki (KARTY) są mechanicznie lepiej zrobione i nie łatwo je połamać rozszczepić, zniszczyć.

FaanBW

Komentarz

Pracuję...