SIGMA 70-300/4-5,6 DL Macro Super

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Propi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 329

SIGMA 70-300/4-5,6 DL Macro Super

Chciałem spytać Was o opinię na temat w/w szkła... Szukam ostatnio czegoś o większym zakresie ogniskowych i ta właśnie Sigma miałaby być kompromisem pomiędzy moją chęcią zakupu Canona 75-300 III USM, a moimi możliwościami
    finansowymi Jeśli ktoś z Was miał doświadczenia z tym obiektywem, najlepiej w użyciu z dSLR'em, proszę o podzielenie się nimi. Z góry dzięki!
    Ostatnio edytowany przez Propi; 1803.
    www.piotrwojtasiak.pl
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Propi
    Chciałem spytać Was o opinię na temat w/w szkła...
    Wprawdzie nie posiadam takiej ale ma dobrą opinię wsrod użytkowników na tym forum, z tym że ważne, aby to była wersja DG, a nie DL.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Propi
      Początki nałogu
      • 2005
      • 329

Właśnie chodzi mi o ustalenie różnicy między tymi typami obiektywów
      www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Propi
        Właśnie chodzi mi o ustalenie różnicy między tymi typami obiektywów ... najlepiej w użyciu z dSLR'em...
        Chodzi o to, że właśnie DG oznacza DiGital i ta wersja gwarantuje poprawną pracę z DSLR.
        Pozostałe wersje mogą mieć problemy z cyfrowym korpusem:
        SIGMA of objectives in connection with Canon EOS cameras
        Ponadto z gamy Sigm 70-300/4-5,6 wersja APO DG jest wg opinii forumowiczów najlepsza optycznie.
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• student_22
          Coś już napisał
          • 2005
          • 78

Jak już jesteśmy przy Sigmach a szczególnie chodzi mi o tą wersje APO DG to czy ona rzeczywiście jest wolna ? Tzn jak bardzo wolna ?
          Czytalem gdzies na forum że podobny optycznie i o wiele szybszy jest EF 100-300 ? Testował ktoś te dwa szkła ?
          350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez student_22
            Jak już jesteśmy przy Sigmach a szczególnie chodzi mi o tą wersje APO DG to czy ona rzeczywiście jest wolna ? Tzn jak bardzo wolna ?
            Czytalem gdzies na forum że podobny optycznie i o wiele szybszy jest EF 100-300 ? Testował ktoś te dwa szkła ?
            A jak juz piszemy, to piszmy dokładnie!
            Zależy który 100-300...
            EF100-300/4,5-5,6USM to tak - o wiele szybszy, ale w opinii forumowiczow jednak troche slabszy optycznie od Sigmy, zwłaszcza w okolicach 300mm
            EF100-300/5,6 - stary puzon*, ślimak.
            EF100-300/5,6L - też stary puzon*, też ślimak, ale optycznie najlepszy z tego towarzystwa.
            *puzon= zoom suwany

Generalnie z nowych szkieł na poziomie 1000zł kompromis wygląda następująco: jeśli jakość to Sigma APO 70-300 DG macro, a jeśli szybkość to Canon EF100-300/4,5-5,6USM
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• no_kya
              Coś już napisał
              • 2005
              • 51

Zamieszczone przez gwozdzt
              Chodzi o to, że właśnie DG oznacza DiGital i ta wersja gwarantuje poprawną pracę z DSLR.
              Pozostałe wersje mogą mieć problemy z cyfrowym korpusem:
              posiadam starszą wersję tego obiektywu i nieco gorszej jakości (bez szkieł niskodyspersyjnych) Sigma 70-300 DL Super Macro... - bez najmniejszych problemów współpracuje z EOS 350D, nie mówiąc juz o tym że ostrzy lepiej od kitowego Canona
              no_kya
              canony i sigmy i różne dodatki

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez no_kya
                posiadam starszą wersję tego obiektywu... Sigma 70-300 DL Super Macro... - bez najmniejszych problemów współpracuje z EOS 350D...
                1) napisałem "mogą mieć problemy". Mogą wcale nie jest równoznaczne z MUSZĄ

2) Od czego zależą te potencjalne problemy? Przejrzałeś link?http://tinyurl.com/ado6w Jest tam na liście obiektywów:
                70-300mm F4-5,6 DL macro super to seriennummer # 4...
                Więc od czego zależy? Podpowiem... od NUMERU SERYJNEGO!

3) http://www.psp5.pionki.pl/biblio/czytzroz/czytzroz.html
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Propi
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 329

Czyli mam rozumieć, że obiektywy z numerem seryjnym niższym od 4... nie będą współpracowały z moim D30, a wszystkie od 4 włącznie wzwyż będą? I na czym ewentualny brak współpracy będzie polegał, na wywalaniu Err99 czy np. braku AF?
                  www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• AGO
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 351

Tez mam DL-ke i chodzi cudownie z 350D.
                    Co do jakosci to ludzie sie rozpisuja nad wyzszoscia APO testy wykonane przez niemiecki fotoMAGAZIN (SIGMA uzywa ich w folderach reklamowych) wykazuja, ze roznica w optyce jest niewielka ... na korzysc DL-ki
                    Mechanizm jednak na korzysc APO.

A w praktyce hula dobrze: rzadko sie muli na fokusowaniu, ciut glosnawa (ale nie tak jak 15-30) ... za ta cene jest naprawde dobra .

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez Propi
                      Czyli mam rozumieć, że obiektywy z numerem seryjnym niższym od 4... nie będą współpracowały z moim D30, a wszystkie od 4 włącznie wzwyż będą?
                      Zrozumiałeś poprawnie :-) Przynajmniej tak twierdzi Sigma...
                      A czy będą współpracowały? Cóż najlepiej sprawdzić w praktyce, ponieważ np. nie ma na tej liscie 400/5,6 APO Macro i niby powinna działać, a w praktyce kumplowi nie działa z 20D.
                      Tak samo nie ma tam mowy o D30/D60 i jako, ze to wcześniejsze modele, to część szkieł moze z nim działać, a nie działać juz z 300D/10D, 20D/350D itd.
                      Tak na marginesie: koledzy posiadający działające DL (no_kya, AGO) proszeni są o sprawdzenie nr seryjnego swoich szkieł i podanie jego pierwszej cyfry. Może do czegoś wspólnie dojdziemy...?
                      Zamieszczone przez Propi
                      I na czym ewentualny brak współpracy będzie polegał, na wywalaniu Err99 czy np. braku AF?
                      Oj tego Ci niestety nie powiem, bo oprócz kumplowej 400/5,6 nie miałem z tym problemem doczynienia w praktyce. Jemu bodajże nie działa AF, ale moze też nie działać przysłona.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Propi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 329

Spytałem sprzedającego o szczegóły... oto odpowiedź:

"obiektyw przywieziony z zachodu, kolega nie sprawdził go dokładnie przy zakupie.
                        numeru nie znalazłem, nie posiada.
                        nie wiem też z jakim aparatem był używany."

Brzmi dośc... enigmatycznie Chyba podziękuję.
                        Jak w ogóle wypadają Sigmy (DL oraz nowe DG, APO) w porównaniu do Canonowskiego 75-300 III USM? Canon jest bezkonkurencyjny czy w tym zakresie jest coś lepszego?
                        Ostatnio edytowany przez Propi; 1803.
                        www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• AGO
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 351

Ja mam nr: 10538xx gdzie xx to koncowka.
                          Szklo kupilem w Polsce, w Auchan-nie po przeconione o 50% bylo ... potem kupilem 350-ke.

Moze problem jest z firmware aparatu ?

Komentarz

• Propi
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 329

W Auchanie w Polsce?? Cholera, nie wiedziałem, że mają tam sprzęt foto... Muszę się lepiej przyjrzeć mojemu poznańskiemu Auchanowi, może też mają jakieś promocje
                            www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

Zamieszczone przez Propi
                              W Auchanie w Polsce?? Cholera, nie wiedziałem, że mają tam sprzęt foto... Muszę się lepiej przyjrzeć mojemu poznańskiemu Auchanowi, może też mają jakieś promocje
                              Kupilem w Zielonej Gorze ... jak likwidowali stoisko z analogami.

Komentarz

Pracuję...