Dla kogo eLki ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luck1985
    Początki nałogu
    • 2009
    • 322

Dla kogo eLki ?

Tak czytam na necie i czym wiecej stron przerabiam , wiekszy metlik w glowie.
    Dla kogo sa obiektywy z czerwonym paskiem ? Nie sa tanie, do 50D jest sens kupowac ? Czy L sa bardziej pod pelna klatke ? Jest sens kupic 24-105 , ale tylko wiedzac, ze kiedys bede mial 5D - szklo zostanie przeciez.
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Zamieszczone przez luck1985
    Tak czytam na necie i czym wiecej stron przerabiam , wiekszy metlik w glowie.
    Dla kogo sa obiektywy z czerwonym paskiem ? Nie sa tanie, do 50D jest sens kupowac ? Czy L sa bardziej pod pelna klatke ? Jest sens kupic 24-105 , ale tylko wiedzac, ze kiedys bede mial 5D - szklo zostanie przeciez.
    Obiektywy z czerwonym paskiem są dla wszystkich. Obojętnie czy jesteś fotografem prezydenta, czy focisz u cioci na imieninach, jeśli potrzebujesz eLę, albo po prostu ją chcesz - kupuj.
    24-105 to dobre, uniwersalne szkło i nic po za tym. Czy jest sens? Sam musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli szukasz szkła o takim zakresie i uważasz, że będzie dla Ciebie odpowiednie - bierz.

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

jakby postawić inaczej pytanie: dla kogo L-ki nie są? i znajdując na owo pytanie odpowiedź, dostaniemy odpowiedź na Twoje pytanie: dla wszystkich pozostałych.

jeśli nie będzie Cię uwierał brak szerokiego zakresu na APS-C to 24-105 jest wart grzechu, ale osobiście to nie używam i nie polecam.
      pozdrawiam.
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• tom517
        Początki nałogu
        • 2007
        • 495

nie patrz czy L czy nie, bardziej zwróć uwagę na jasność i ogniskowe, przy matrycy APS-C bardziej uniwersalne wydaje się coś z zakresu 17-50 np tamron 2.8 (wersja economiczna ) lub canon 17-55 2.8, ewentualnie canon 15-85

Komentarz

• luck1985
          Początki nałogu
          • 2009
          • 322

No wlasnie , mam jasnego Tamrona. Jasna L to 22-70 - ogniskowa jakos wiele sie nie zmieni od tego co mam teraz. Pytanie , czy warto wydawac te 3 klocki za Canona i pewnie jakosc.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Te 20mm mnie nie uratuje w zaden sposob. Jezeli nie bedzie ogromnej przepasci w jakosci fot na monitorze , to olewam sprawe , foce dalej Tamronem , dokupie sobie ew stalke 50,85
          Ostatnio edytowany przez luck1985; 23255. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bogdan56_Ch
            Początki nałogu
            • 2007
            • 377

No wlasnie , mam jasnego Tamrona. Jasna L to 22-70 - ogniskowa jakos wiele sie nie zmieni od tego co mam teraz. Pytanie , czy warto wydawac te 3 klocki za Canona i pewnie jakosc.
            Te 20mm mnie nie uratuje w zaden sposob. Jezeli nie bedzie ogromnej przepasci w jakosci fot na monitorze , to olewam sprawe , foce dalej Tamronem , dokupie sobie ew stalke 50,85
            Na dłuższym dystansie warto kupic L. Natomiast, jeżeli już posiada się obiektyw o przyzwoitych parametrach, to nie ma się co śpieszyć, warto poczekać.

Komentarz

• marekbodzioch
              Zablokowany
              • 2010
              • 38

jak masz kasę na Lkę to kupuj !!!
              Ja mam 50d i 2 Lki i trzecią w drodze,
              są bezkonkurencyjne.
              Wcześniej miałem sigmę ale szybko się ich pozbyłem.

Komentarz

• luck1985
                Początki nałogu
                • 2009
                • 322

Nie odczuje roznicy w otworach - pomiedzy 2,8 a 4 ?

Komentarz

• tom517
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 495

przy 24-70 będziesz miał sporo ciężej i nie wiadomo czy nie będzie brakowało Ci szerokości (plusy jakieś też pewnie będą), najrozsądniej teraz byłoby dokupić 85 1.8. Zamiana szkła na ciemniejsze 24-105, może i dobra jak często domykasz do 4.0

Komentarz

• luck1985
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Wale na 5.0 ,5.6- na 2.8 tamron zapomina o bokach

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

Uzupełnij to co masz jakimś 70-200 - L oczywiście - a będziesz zachwycony. Jak kupisz 24-105 to raczej czerwony pasek Cię zachwyci...
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• ArturBonoVox
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 684

L-ki sa dla kazdego.
                        Wychodze z zalozenia, ze jesli cos kupuje to staram sie aby to byla madra inwestycja.
                        Jesli ktos wie, ze bedzie robil zdjecia cale zycie to dlaczego nie kupic sobie szkla na lata, dobrego optycznie i mechanicznie.
                        Faktem jest, ze do produkcji szkiel klasy L uzywa sie zupelnie innego gatunkowo szkla. Co za tym idzie, L-ki daje zdjecia o nasyconych kolorach, kontrastowe.
                        Obudowa jest solidna.

Ja zainwestowalem w szkla L staloogniskowe aby nie musiec szukac dalej. Pozbylem sie zoomow swiadomie i nie ma powodu dla ktorego mialbym do nich wracac.

Pieniadze? Ty gradujesz co jest dla ciebie wazne.
                        24-105L mialem. To byla druga L-ka. Obiektyw fajny, ciemny i solidny.
                        Jednak nie dalo sie ukryc faktu, ze zdjecia z 50/1.8 dawaly @fajniejszy@ obrazek. Wystarczylo na sesji pokazac na wyswietlaczu zdjecie ze wspomnianego plastikona a modelka dostrzegala roznice. Stalki jasne to jasne stalki.
                        Po kupnie 24L starelm sie przekonac samego siebie, ze 24-105L nie odbiega od 24L. Nie udalo sie. Ten sam los podzielil 70-200/4L.
                        Jakosc stalek a uniwersalnosc zoomow Ja wole jakosc
                        Ostatnio edytowany przez ArturBonoVox; 11163. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• retter
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 432

Zanim postawisz takie pytanie

Dla kogo sa obiektywy z czerwonym paskiem ? Nie sa tanie, do 50D jest sens kupowac ?
                          Najpierw postaw pytanie czego ci trzeba ?? !!
                          -ogniskowa
                          -światełko
                          -obudowa
                          -AF
                          -tematyka
                          Potem odpowiedz sobie i szukaj takiego szkła.

Jest tyle eLek że nie starczy ci życia aby zarobić kase i je wszystkie kupić.
                          szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Viracocha
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 853

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                            Faktem jest, ze do produkcji szkiel klasy L uzywa sie zupelnie innego gatunkowo szkla. Co za tym idzie, L-ki daje zdjecia o nasyconych kolorach, kontrastowe.
                            Możesz czymś poprzeć ten "fakt"?

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez Viracocha
                              Możesz czymś poprzeć ten "fakt"?
                              • Szkła optyczne o małej dyspersji – krony (z reguły
                              mają też mniejszy współczynnik załamania) - to z jakiegoś wykładu o optyce dostępnego w sieci. oczywiście szkła o niskiej dyspersji są stosowane w nie-każdym obiektywie, ale akurat w L-kach tak. a co za tym idzie światło jest mniej załamywane i na matryce dochodzi obrazek (jakby to powiedzieć ) mniej "okrojony" ...i tak to by w skrócie wyglądało :-D
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

Pracuję...