Przejściówka EF/FD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • widelko
    • 2010
    • 6

Przejściówka EF/FD

Witam wszystkich.
    Posiadam aparat Canon EOS 50d i obiektyw TOKINA SD 70-210mm 1/4 - 5,6.
    Może ktoś z Was orientuje się, czy opłaca się kupić przejściówkę (chyba tak to się nazywa), aby połączyć aparat z tym obiektywem. Jeśli tak to proszę mi jakąś polecić. Czy to się opłaca? Nie wiem co mam zrobić z tym obiektywem. Wykorzystać czy wyrzucić. (Nabyłam go przez pomyłkę) Czy zdjęcia nie będą traciły na jakości? Bardzo proszę o pomoc. Może to jest oczywiste, lecz ja się na tym nie znam.
    Pozdrawiam, Magda.
  • jacapa
    Początki nałogu
    • 2007
    • 453

Jaki jest bagnet w tej Tokinie ?
    Zakładamy że Canon FD. Są dwa rodzaje przejściówek FD/EOS. Tanie bez optyki czyli nie pozwolą ostrzyć na nieskończoność. Droższe z soczewką , pozwalają uzyskać nieskończoność , ale słaba optyka powoduje degradację obrazu.
    Jest też trudno dostępna oryginalna przejściówka firmy Canon. Podobno b.wysokiej jakości i degraduje obraz bardzo nieznacznie lub wcale jak twierdzą niektórzy. Niestety i ona ma wadę, bardzo istotną , kosztuje ok. 1000$ na e-bay.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę. Nie dość, że obiektyw niezbyt warty zachodu, to jeszcze przejściówka posiada soczewkę, która jakości na pewno nie polepszy.

Komentarz

• widelko
        • 2010
        • 6

Tokina z bagnetem FD.
        Zamieszczone przez Viracocha
        Lepiej odpuść sobie tą przejściówkę.
        Dziękuję za konkretną odpowiedź. Myślałam, że chociaż do makro się przyda, no ale trudno. Obiektyw nadal będzie zdobił półkę.
        Dziękuję i pozdrawiam.

Komentarz

• N00bek
          Zablokowany
          • 2010
          • 734

Zamieszczone przez widelko
          Myślałam, że chociaż do makro się przyda
          Możesz spróbować. Sprawdź średnicę mocowanie filtrów i kup filtr odwrotnego mocowania. Podczepisz i będzie makro robić

Komentarz

• widelko
            • 2010
            • 6

Jeszcze Was pomęczę trochę.
            Co myślicie o dokupieniu pierścienia odwrotnego mocowania (w tym przypadku chyba 52/58) i połączeniu kitowego obiektywu (18-55) z wyżej wymienioną tokiną? Będzie miało to sens?

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

nie wiem, ale dużo nie zubożejesz, a kto wie może macro okaże się tym co lubisz najbardziej i zaczniesz karmić resztę populacji ładnymi obrazkami
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• zieloo
                Bywalec
                • 2007
                • 189

Zależy co chcesz uzyskać.

Jeśli idziesz w stronę dużych skal odwzorowania to spróbuj na początek kupić pierścień odwrotnego mocowania do eosa, tzn. z jednej strony bagnet z drugiej mocowanie filtrowe 52, albo 55mm. Obiektyw (dowolny, albo tokina, albo kit) mocujesz tyłem na przód. Skala będzie spora, mała odległość przedmiotowa.

Kontrukcje z dwoma obiektywami dają jeszcze większe skale, ale już nie pamiętam jak się ja liczyło Ogólnie jest to mało poręczne, a tylną soczewką praktycznie dotyka się przedmiotu...

Zacznij od czegoś takiego: http://allegro.pl/pierscien-odwrotne...281238164.html
                Grupa Fotograficzna Kolumba 5
                http://kolumba5.tv

Komentarz

• jacapa
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 453

Jeśli chcesz kombinować w makro , to możesz obiektyw podpiąć odwrotnie lub normalnie poprzez przejściówkę plus pierścienie. Druga opcja jest droższa i chyba nie warto tyle inwestować w ten obiektyw.
                  Jacek Paduszyński
                  40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

Pracuję...