5DmkII - Pękło body

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shrek
    Bywalec
    • 2007
    • 121

5DmkII - Pękło body

Witam,

Masakra się stała, wyślizgnęła mi się puszka z ręki i upadła niefortunnie górą na asfalt, skutkiem tego jest maleńkie wgniecenie i pęknięcie ok 2cm, maleńka szczelinka obok napisu Canon, w miejscu zaokrąglenia.

Czy ktoś z Was nie ma pomysłu jak to zmajstrować, by uszczelnić, żeby wilgoć czy deszcz nie narobił szkody? Na szczęście wszystko jest sprawne, nic nie uległo uszkodzeniu wewnątrz, foci normalnie, bez problemowo, a tego bałem się najbardziej (lustro, migawka, elektronika).

Domyślam się, że serwisowo wymiana górnej części puszki, to już koszt w tysiącach, więc pomyślałem, że ewentualnie jakiś czarny silikon wciśnięty w szczelinę celem uszczelnienia i jakaś naklejeczka załatwi sprawę. Pech niemiłosierny
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II
  • Husky
    Zablokowany
    • 2009
    • 409

Zamiast kombinować dowiedz się w serwisie o koszt wymiany uszkodzonej części.

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez Husky
      Zamiast kombinować dowiedz się w serwisie o koszt wymiany uszkodzonej części.
      to cala obudowe trzeba wymieniac, w dodatku przednia czesc, koszt ze 3 tyś bedzie, jak nie wiecej, ale fakt ze warto zapytac
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Bartek_902
        Uzależniony
        • 2010
        • 690

Kurcze masakra,współczuje...niby puszka sprawna ale wizualnie napewno nieciekawie wyglada no i sporo na wartosci straci przez to,a wymiana w serwisie pewnie nie mało bedzie kosztować :/
        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

poszukaj szpachli modelarskiej, przy dobrych wiatrach nie będzie śladu jak jeszcze później kolorek odpowiedni dobierzesz.
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Bartek_902
            Uzależniony
            • 2010
            • 690

poszukaj szpachli modelarskiej, przy dobrych wiatrach nie będzie śladu jak jeszcze później kolorek odpowiedni dobierzesz.
            A przypadkiem seryjnie nie jest to malowanie proszkowe? bo mi sie wydaje że chyba tak,więc bedzie widać różnice,ale lepsze to niż dziura
            EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• photographus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 434

Po pierwsze - nie jesteś sam! Też miałem "twarde lądowanie" i też mini pęknięcie na przedniej maskownicy puszki.
              Po drugie - klep zdrowaśki, ze to nie wpłyneło na pracę puszki (u mnie podobnie)
              Po trzecie - pisałem już na forum o serwisie Opto-Technika w Warszawie (http://www.opto-technika.pl/) - tam skieruj zapytanie odnośnie wymiany obudowy. Nie jest to jakaś zawrotna cena. Trzy miesiące temu dowiadywałem się i koszt samej obudowy to było ok 500 zł. A serwis, choć nieautoryzowany - kozak! (naprawiałem tam lustro w 5D M I).
              Po czwarte - w necie znalazłem (wygoogluj!) książkę serwisową do nowej piątki. ~Tam masz wszystko z rysunkami. Możesz puszkę rozebrać i skleić. Ja użyłem CyjanoFixu (taka lepsza "Kropelka").
              To tyle.
              pozdrówka
              regulamin pkt 8

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

W Castoramie znajdziesz dwuskładnikowe kleje, na bazie żywic, które sobie z takim pęknięciem doskonale poradzą.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• tombas
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2194

mleko juz się rozlało, ale na przyszłośc polecam Hand Strap, napewno zapobiegnie przypadkowemu wyślizgnięciu body z ręki.
                  Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                  (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• luck1985
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Jutro jak sie dowiesz ile wymiana w serwisie daj znac ile chca - z czystej ciekawosci.
                    Do tysiaka bym wydal na nowa obudowe - co nowa i oryginalna , to nowa i org
                    Ja zawolaja 1/2 nowego aparatu , to bym kombinowal dopiero.

Komentarz

• Shrek
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 121

Zadzwonię, żeby mieć jasność przynajmniej, myślę, że jak bym znalazł jakiegoś mądrego zręcznego modelarza,
                      to jest w stanie ładnie wyszpachlować tą szczelinę i wgniot, gorzej z lakierowaniem, bo to raczej jest piecowo w oryginale. Najważniejsze, żeby szczelność wróciła, z wyglądem jakoś sobie dam radę, przypomniało mi się, że jest folia przylepna,
                      którą układa się termicznie i można by dokładnie uformować ją na całej powierzchni, zakrywając szpachlowane miejsce,
                      dodatkowo ochroni przed rysowaniem, bo fakt jest taki, że miałem już ryskę w tej okolicy, przez coś w torbie.

Zdjęcie kiepskie, ale widać dokładnie w czym rzecz, już mi złość przeszła, przetestowałem sprzęta,
                      wszystko działa bez zarzutu, wielka radość choćby z tego powodu.

EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez Shrek.pl
                        przypomniało mi się, że jest folia przylepna,którą układa się termicznie i można by dokładnie uformować ją na całej powierzchni, zakrywając szpachlowane miejsce,dodatkowo ochroni przed rysowaniem
                        Czy mógłbys proszę podac wiecej szczegółów dot. tej folii?
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Shrek
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 121

Nie mógłbym w tej chwili, jutro może zdążę, to podjadę do ludzi, którzy mają coś w tym temacie, to zapodam zdobyte informacje. Kiedyś kleiłem takie cudo, nie na aparat wprawdzie, ale na skomplikowaną nierówną powierzchnię, z wieloma załamaniami i sprawdziło się wybornie. Mam nadzieję, że takowe coś jeszcze istnieje, bo byłoby zbawienne w mojej sytuacji.

Komentarz

• wiktor2323
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1290

http://allegro.pl/folia-okleina-ochr...244435746.html
                            Autorowi chodzi, chyba o coś takiego tyle, że czarnego bez wzorków.
                            Facebook

Komentarz

• Smile
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 41

Ja proponuję Poxilinę (kupisz np. w Castoramie) - po zmieszaniu taka siwa masa wychodzi... potem pomalować dodatkowo jakimś flamastrem albo zakleić taką folią jw.

Komentarz

Pracuję...