Jak to sie robi? Zdjecia pod Slonce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mak100
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 41

Jak to sie robi? Zdjecia pod Slonce

Witam,

Chcialem zapytac bardziej doswiadczonych o to jak robi sie takie zdjecia? Sam podejzewam ze w duzej mierze jest to obrobka w PS. Bardzo jednak prosilbym o wytlumaczenie jak sie do takich zdjec zabrac? Chodzi mi o fotografowanie bardzo dynamicznie poruszajacych sie obiektow i glownie o te zdjecia robione pod Slonce - jak uzyskac takie kolory i kontrast? Podejzewam ze byly robine bez lampy ??

http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR7079a.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR6857b.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR5034a.jpg
    http://www.tommysuperstar.com/album/.../_TJR4916b.jpg

z gory dzieki za pomoc...
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

trzeba dopalic lampą po prostu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na śniegu tez latwiej o takie zdjecia bo słońce ładnie sie odbija od bialego puchu i doswietla modela od strony cienia
    Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Czapa
      Bywalec
      • 2010
      • 179

Pierwsze zdjęcie jest na pewno błyskane lampą na wyzwalaczu, może nawet dwoma, ostatni narciarz chyba tak samo nie wiem jak pozostałe ,)
      ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

• mak100
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 41

No wlasnie to ostatnie zdjecie na pewno nie jest blyskane, wskazuje na to sam cien. A mozliwe ze te zdjecia robione sa bez lamp, a wyciagane po prostu softwarowo? jak myslicie?

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

moze nie byc blyskane, i pisalem wyzej dlaczego na sniegu latwiej o takie ujecia
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez mak100
            No wlasnie to ostatnie zdjecie na pewno nie jest blyskane, wskazuje na to sam cien. A mozliwe ze te zdjecia robione sa bez lamp, a wyciagane po prostu softwarowo? jak myslicie?
            Wszystkie są błyskane i to raczej czymś mocniejszym niż 580EX. Te na motocyklach to raczej spore lampy z generatorem, na śniegu pewnie też choć (jak sebcio napisał) może być tego błysku mniej.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2249

przyslona (slonce) takze widac mocno domykana

Komentarz

• korona-pl
                Początki nałogu
                • 2007
                • 277

Zamieszczone przez siudym
                przyslona (slonce) takze widac mocno domykana
                Zależy co rozumiesz przez "mocno". Do załaczonych zdjęć są exify - obiektyw 10mm (Sigma?) i f7,1-8. Jak miałem Sigmę 10-20 podpiętą do 400D, to f6,3-8 to był standard.

Sam niedawno popełniłem takie coś: http://www.flickr.com/photos/korona-...7623922370220/
                Tyle, że ja jestem totalnym amatorem...
                pozdrawiam
                Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• MatusP
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 442

Zamieszczone przez Janusz Body
                  Wszystkie są błyskane i to raczej czymś mocniejszym niż 580EX. Te na motocyklach to raczej spore lampy z generatorem, na śniegu pewnie też choć (jak sebcio napisał) może być tego błysku mniej.
                  Ja myślę, że spokojnie mogła to być 580 lub coś podobnego (może dwie, ale nie sądzę). Na śniegu był tylko błysk dopełniający, na pierwszym zdjęciu słońce już zachodziło i można było otworzyć przysłonę (względnie podnieść ISO), a na drugim lampa była bardzo blisko motoru (chyba nawet na aparacie).
                  BLOG

Komentarz

• mak100
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 41

no wiec obaliliscie moja teze ze te foty po prostu sa poprawiane. A jeszcze jedno.. wiekszosc tych zdjec robionych jest szerokim katem (chyba sigma 10-20?). Czy to ma znaczenie w przypadku takich zdjec?

BTW, na drugim zdjeciu to tez rower, nie motor

Pozdrawiam!

Komentarz

• korona-pl
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 277

Zamieszczone przez mak100
                      wiekszosc tych zdjec robionych jest szerokim katem (chyba sigma 10-20?). Czy to ma znaczenie w przypadku takich zdjec?
                      Wszystkie zaprezentowane przez Ciebie zdjęcia są robione na 10mm. Nie wiem ile szkieł pod Nikona ma taką długość, ja testowałem tylko Sigmę (bardzo fajnie pracowała pod światło). Generalnie do takich zdjęc pod światło potrzebujesz szerokiego kąta, gdybyś próbował uzyskać podobny efekt czymś węższym (50, 85mm), prawdopodobnie na niebie uzyskałbyś wielką, białą plamę... Weź aparat do ręki i potestuj
                      pozdrawiam
                      Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• mzieli
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 40

Zamieszczone przez korona-pl
                        (...) prawdopodobnie na niebie uzyskałbyś wielką, białą plamę...
                        Dlaczego? Przecież to jedynie kwestia dopływu światła do matrycy. Domykamy przysłonę i efekt podobny, jeno węższy. A może się mylę?
                        Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• korona-pl
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 277

Zamieszczone przez mzieli
                          Dlaczego? Przecież to jedynie kwestia dopływu światła do matrycy. Domykamy przysłonę i efekt podobny, jeno węższy. A może się mylę?
                          Napisałem prawdopodobnie...
                          Nie mam dużego doświadczenia z lepszymi szkłami (L, itp...). To co miałem w rękach nigdy nie dawało zadowalających efektów (np. Tamron 28-75: http://www.flickr.com/photos/korona-...7607289841419/)
                          pozdrawiam
                          Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• mzieli
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 40

Na pewno klasa szkła ma duży wpływ na efekt, ale ogniskowa, no cóż, wydaje mi się, że znikomy. Dosyć pomocne jest też korzystanie z osłony przeciwsłonecznej, w końcu m.in. do tego ona służy
                            Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• gavin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1339

ja po moich doświadczeniach widzę że fishem dużo łatwiej takie foty zrobić

Komentarz

Pracuję...