Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??
W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??
Witam po dłuższej nieobecności.
Mam następujące pytanko:
Jak zrobić poprawnie foty w następujących warunkach i na co szczególnie zwrócić uwagę??
1.Duża hala
2.Zmienne światło (częsty jego niedobór)
3.Odbłyskujące powierznie (również chromy)
Chodzi mi o to, iż ostatnio byłem na Warsaw International Motor Show 2005 i robiłem sobie troche fot.
Nie uważam sie za speca( w dziedzinie foto) ale napewno wiem wiecej od laika .
Sprawa wygląda nastepująco - okazało się, iż wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.
czasem też i srebrne auto ciezko sfocic ucze sie i zdobywam doswiadczenie (cykałem nie raz na różnych nastawach z róznym efektem)
Miałem do dyspozycji 350D + tamrona i Kita + 580ex(niestety zapomnianiałem stofena który wiele by mi pomógł w niektórych sytuacjach.
Prosze o rady i podpowiedz.
Napewno później sobie przetrenuje.
Wielkie dzieki.
Jeszcze jedno robiłem zazwyczaj na 1/40-60 f4-5.6 iso 400
Żeby zniwelować odblaski trzeba użyć filtra polaryzującego, który zmniejszy ilość światła dlatego będzie potrzebny statyw który będzie ci skutecznie utrudniał życie stawiałbym na naturalne oświetlenie bez lampy wtedy zdjęcia ładniej wychodzą. Co do doboru odpowiedniej ekspozycji to nie jest już takie proste, zależy to od konkretnych warunków, trzeba nieustannie korygować ustawienia
A mi sie wlasnie wszystkie te blyski podobaja i polara nie używam. Nie wiem czy "poprawne" ;-), ale u mnie na stronie sa fotki z salonu w Genewie w 2004: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/2/index.html i 2005: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/6/index.html roku. Generalnie podstawa to szeroki kąt - 17-40 z cropem było jak w sam raz, a do detali przydaje się 70-200 (jednak jakoś tych detali specjalnie dużo nie mam). Do tego ISO800 (masz 350D, o szumy nie musisz się martwić), Av, f/5.6 (albo więcej, generalnie 1-2 działki ponad pełną dziurę) i jedziesz. W zależności od oświetlenia kontroluj histogram, może być potrzebna lekka korekcja +/-.
NO tak bez lampy to nie było szans - kilka miejsc było takich gdzie moze bez dopałki udałoby sie a tak lipa.Statyw odpadał za dużo kąbinacji w takim miejscu każdy sie pcha no chyba że 2 statywy jeden pod aparat a drugi do rozpędzania towarzystwa i torowania sobie dogodnego miejsca .A jeśli jest tak licho ze światłem i z reki trzeba strzelać to jest jakies lekarstwo, zeby jakoś dostatecznie wyszło z palnikiem??
W Genewie widać lepiej sie staraja i nie oszczedzają na oświetleniu
Widać to po czastach jakie miałeś Muflon 1/119 przy ISO 400 - chyba nieosiąbalne w żadnym mijscu w wawie - no chyba, że w toalecie
Sam zauwazyłem iż znacznie lepiej na szerokim jest (kita zapiąłem) odblaski są super ale chodziło mi o odblaski flasha i efekt taki ,iż auto do połówy wychodzi przepalone a później niedopalone i tło małowidoczne - walczyłem z tym troche i cosik przebrałem - ale mało mnie to satysfakcjonuje dlatego pytam czy da się coś w takich sytuacjach zaradzić bez wydawania 5K na L-ke i monopoda za 500zl mając dobrą lampe!
No właśnie cholera byłem na imprezie i zostawiłem STO-FEN a dużo by mi pomogl naprawde - zebym wiedział , za az tak bedzie pojechałbym specjalnie po niego.To wszystko przez alkohol - kurde chyba przestane albo na imprezki smigac albo pic a to tylko po to by foty lepsze byly - coz za poswiecenie
owszem zmniejszy ! w szcegolnosci od szyb ale od karoserii tez!
Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.
Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia
nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia
Ale również zabierze znaczną ilość światła tak potrzebną w takiej sytuacji.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Komentarz