W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

W jaki sposób zrobic poprawne foty na wystawie aut??

Witam po dłuższej nieobecności.
    Mam następujące pytanko:
    Jak zrobić poprawnie foty w następujących warunkach i na co szczególnie zwrócić uwagę??
    1.Duża hala
    2.Zmienne światło (częsty jego niedobór)
    3.Odbłyskujące powierznie (również chromy)

Chodzi mi o to, iż ostatnio byłem na Warsaw International Motor Show 2005 i robiłem sobie troche fot.
    Nie uważam sie za speca( w dziedzinie foto) ale napewno wiem wiecej od laika .
    Sprawa wygląda nastepująco - okazało się, iż wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.
    czasem też i srebrne auto ciezko sfocic ucze sie i zdobywam doswiadczenie (cykałem nie raz na różnych nastawach z róznym efektem)
    Miałem do dyspozycji 350D + tamrona i Kita + 580ex(niestety zapomnianiałem stofena który wiele by mi pomógł w niektórych sytuacjach.
    Prosze o rady i podpowiedz.
    Napewno później sobie przetrenuje.
    Wielkie dzieki.
    Jeszcze jedno robiłem zazwyczaj na 1/40-60 f4-5.6 iso 400

PS:
    całę życie człowiek sie uczy
    5D +
  • maro25
    Początki nałogu
    • 2005
    • 318

Żeby zniwelować odblaski trzeba użyć filtra polaryzującego, który zmniejszy ilość światła dlatego będzie potrzebny statyw który będzie ci skutecznie utrudniał życie stawiałbym na naturalne oświetlenie bez lampy wtedy zdjęcia ładniej wychodzą. Co do doboru odpowiedniej ekspozycji to nie jest już takie proste, zależy to od konkretnych warunków, trzeba nieustannie korygować ustawienia

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

A mi sie wlasnie wszystkie te blyski podobaja i polara nie używam. Nie wiem czy "poprawne" ;-), ale u mnie na stronie sa fotki z salonu w Genewie w 2004: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/2/index.html i 2005: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/4/6/index.html roku. Generalnie podstawa to szeroki kąt - 17-40 z cropem było jak w sam raz, a do detali przydaje się 70-200 (jednak jakoś tych detali specjalnie dużo nie mam). Do tego ISO800 (masz 350D, o szumy nie musisz się martwić), Av, f/5.6 (albo więcej, generalnie 1-2 działki ponad pełną dziurę) i jedziesz. W zależności od oświetlenia kontroluj histogram, może być potrzebna lekka korekcja +/-.

Edit: aa nie doczytałem. Oczywiście bez lampy
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Świetne auta i świetne zdęcia Muflon. Robią wrażenie.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• borkomar
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1083

NO tak bez lampy to nie było szans - kilka miejsc było takich gdzie moze bez dopałki udałoby sie a tak lipa.Statyw odpadał za dużo kąbinacji w takim miejscu każdy sie pcha no chyba że 2 statywy jeden pod aparat a drugi do rozpędzania towarzystwa i torowania sobie dogodnego miejsca .A jeśli jest tak licho ze światłem i z reki trzeba strzelać to jest jakies lekarstwo, zeby jakoś dostatecznie wyszło z palnikiem??
          W Genewie widać lepiej sie staraja i nie oszczedzają na oświetleniu
          Widać to po czastach jakie miałeś Muflon 1/119 przy ISO 400 - chyba nieosiąbalne w żadnym mijscu w wawie - no chyba, że w toalecie
          Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
          5D +

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez borkomar
            A jeśli jest tak licho ze światłem i z reki trzeba strzelać to jest jakies lekarstwo,
            monopod +IS
            Instagram

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Pewnie ten IS najlepiej z F2.8 :-D niesttety nie mam w planach narazie zakupów tego typu może za jakiś czas monopod.
              5D +

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Polar nie zmniejszy odbić od powierzchni metalowych.

Popieram Muflona z szerokim kątem.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• borkomar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1083

Sam zauwazyłem iż znacznie lepiej na szerokim jest (kita zapiąłem) odblaski są super ale chodziło mi o odblaski flasha i efekt taki ,iż auto do połówy wychodzi przepalone a później niedopalone i tło małowidoczne - walczyłem z tym troche i cosik przebrałem - ale mało mnie to satysfakcjonuje dlatego pytam czy da się coś w takich sytuacjach zaradzić bez wydawania 5K na L-ke i monopoda za 500zl mając dobrą lampe!
                  5D +

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Jakis gadzet załóż na flesza.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

No właśnie cholera byłem na imprezie i zostawiłem STO-FEN a dużo by mi pomogl naprawde - zebym wiedział , za az tak bedzie pojechałbym specjalnie po niego.To wszystko przez alkohol - kurde chyba przestane albo na imprezki smigac albo pic a to tylko po to by foty lepsze byly - coz za poswiecenie
                      Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
                      5D +

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Polar nie zmniejszy odbić od powierzchni metalowych.
                        owszem zmniejszy ! w szcegolnosci od szyb ale od karoserii tez!
                        Popieram Muflona z szerokim kątem.
                        ja tez
                        Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Jac
                          owszem zmniejszy ! w szcegolnosci od szyb ale od karoserii tez!
                          Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
                          wcale nie jest łatwo zrobić foty z poprawną expozycją czarnemu pojazdowi z chromowanymi elementami z tłumem gapiów wokół i brakiem śwatła.

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Nie widziałem samochodów z szybami metalowymi... A karoseria zazwyczaj jest pomalowana i odbicia są od farby. Tu chodziło o jakieś chromowane części itd:
                            nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia
                            Instagram

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Zamieszczone przez Jac
                              nie lap mnie za slowka, polar sie przyda...i zdjecia poprawi... przylozylem polara do oka i sprwdzielm na monecie i na kawalku metalu polar znaczaco zmniejsza odbicia
                              Ale również zabierze znaczną ilość światła tak potrzebną w takiej sytuacji.
                              Canon
                              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

Pracuję...