Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Rozbój i kradzież sprzętu foto.

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Rozbój i kradzież sprzętu foto.

http://www.bielsko.slaska.policja.go...-areszcie.html

Brakuje mi słów, szczególnie, że poszkodowany jest moim bliskim kolegą.
    Jedyny plus, że sprawa ma jakieś zakończenie.

Niestety 40D i 70-200L póki co nie wróciły do właściciela.

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Powiem tak samo: Brak słów.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Domyślnie

I powiedzcie mi co w takich przypadkach się dzieje dalej, jak zatrzymani poniosą karę, a poszkodowany sprzętu nie odzyska?

Tak sobie myślę:
    Co mi po tym, że sprawcy karę poniosą, nawet gdyby poszli siedzieć (w najgorszym przypadku na kilka lat) skoro ja sprzęt straciłem i nie mam nic?

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    I powiedzcie mi co w takich przypadkach się dzieje dalej, jak zatrzymani poniosą karę, a poszkodowany sprzętu nie odzyska?

Tak sobie myślę:
    Co mi po tym, że sprawcy karę poniosą, nawet gdyby poszli siedzieć (w najgorszym przypadku na kilka lat) skoro ja sprzęt straciłem i nie mam nic?
    W naszym pięknym kraju pozostaje tylko ubezpieczyć sprzęt. I to nie byle gdzie, bo większość firm ubezpieczeniowych bardzo chętnie pobiera składki, a bardzo niechętnie wypłaca ewentualne odszkodowania. Oby nigdy nie musiały ich nikomu wypłacać...

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No cóż! sprawa fatalna!
    Tak właściwie to zastanawiam sie jak można takich rzeczy uniknąć.
    Chodzić z aparatem i ...ochroną?
    Bzdura
    Ale jest na to sposób.Możemy pomóc pokrzywdzonym. a nawet spowodować, że za jakiś czas tak dużo ich nie będzie
    Jak? Prosto !!1
    Wystarczy traktować zakup takiego sprzętu podobnie jak zakup auta
    Kto normalny kupi auto bez papierów?
    Kto normalny kupuje aparat bez papierów za pół ceny bez aktu kupno-sprzedaż.
    Tylko paser.
    Dopóki beda ludzie kupujący kradzione rzeczy, dopóty te rzeczy bedą kradzione.
    Warto to przemysleć
    Na początek wystarczy tylko powiedzieć sobież, że każdy aparat czy obiektyw bede kupował na umowe "kupno-sprzedaż"
    Sprzedawca nie chce?.Trudno! Widaż ma coś do ukrycia .
    Reszta to nasze sumienie...
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Polskie prawo nie przewiduje możliwości wymierzenia dodatkowej kary pieniężnej jako rekompensaty?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Polskie prawo nie przewiduje możliwości wymierzenia dodatkowej kary pieniężnej jako rekompensaty?
    No właśnie o to cały czas mi chodzi. Co z tego, że złodziej poniesie karę jak ja nie mam sprzętu?
    Czy oprócz odsiadki czy wyroku w zawieszeniu sprawca nie jest zobligowany do oddania skradzionych przedmiotów lub ich równowartości?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Oczywiście że przewiduje. Można też wystąpić przeciw sprawcy z powództwa cywilnego, ale... to wszystko trwa.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trwa... W Polsce wszystko trwa... Ale chociaż pół biedy, że coś takiego jest możliwe...
    Pozostaje tylko współczuć... Miejmy nadzieje, że poszkodowany wyjdzie na swoje, czego mu życzę. ;-)

Miasto
    Bytom/Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Oczywiście że przewiduje. Można też wystąpić przeciw sprawcy z powództwa cywilnego, ale... to wszystko trwa.
    Taka sprawa nie powinna trwać zbyt długo. Można również w ramach trwającego przeciwko złodziejom procesu karnego wytoczyć tak zwane powództwo adhezyjne - wtedy sąd karny rozpatrzy przy okazji nasze żądanie z podstawy cywilnej.
    ongiś: Zenit 122 - Konica Minolta A200 - Nikon D70 - Sony A100

zdziś: Canon EOS 40D + Canon EF 50mm f/1.8 II + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp + Canon 430 EX II

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów