Awaryjność lustrzanek Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kołaj
    Bywalec
    • 2005
    • 123

Awaryjność lustrzanek Canona

Witam! To mój pierwszy post! Jutro mam brać Canona 300D.No właśnie. Na Cyberfoto pojawiły się informacje (za testami awaryjności Grosmana ), że lustrzanki Canona , to najbardziej awaryjny sprzęt! Stąd mój niepokój!
    Chyba jest to właściwe forum, żeby zadać to pytanie! Proszę o odpowiedź!

K.M.Ż
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Hm.. to juz nie Minolty? Ludzie glupoty gadaja, inni to czytaja i potem powstaja dziwne legendy..

Nie kupuj nic - wtedy na bank Ci sie nie popsuje.
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• asterix
      Uzależniony
      • 2005
      • 793

brać i nie marudzic... sprawdz w sklepie czy wszystko ok.. jesli na starcie jest sprawny to raczej bez twojej winy nic nie powinno sie z nim stac..

w 300d czasem pada lustro (odczepia sie taki plastikowy dzynks - na gwarze wymieniaja szybko i bezbolesnie) - dotyczylo to okolo 3 osob z 3500 forumowiczow
      Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Statystycznie rzecz biorąc to Canonów jest na rynku po prostu więcej. Więc jeżeli nawet procentowo będą się tak samo psuć , jak pozostałe marki , to informacji o usterkach będzie więcej .

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

po pierwsze, jeśli to przeczytasz, to się zorientujesz, że najczęstszym problemem jest FF i BF. A to jest też kwestią obiektywu, a nie tylko puszki. Druga sprawa w tym zakresie to fakt, że teraz każdemu się wydaje, że potrafi robić rzetelne testy sprzętu, bo sobie tablice testwe wydrukował z sieci. Według mnie, po przeczytaniu iluś tam wątków, również na naszym forum, bardzo duża część to problemy z użytkownikiem, a nie sprzętem.

po drugie, Canon jest absolutnym liderem na świecie jeśli chodzi o ilość sprzedanych DSLR, a w Polsce jest jeszcze popularniejszy. Ilośc usterek to % wszystkich egzemplaży, więc trzeba podawać w % a nie gadać głupoty

po trzecie, jak ktoś podaje takie dane, a nie wspomina nic o źródłach danych, nie wymienia liczb itp, to ja w takie pierdoły nie wierzę - dla mnie jakaś manipulacja, albo zwykła fuszerka.
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Coronado
            Początki nałogu
            • 2005
            • 291

Zamieszczone przez kołaj
            Witam! To mój pierwszy post! Jutro mam brać Canona 300D.No właśnie. Na Cyberfoto pojawiły się informacje (za testami awaryjności Grosmana ), że lustrzanki Canona , to najbardziej awaryjny sprzęt! Stąd mój niepokój!
            Uzywam aparatow Canona od jakichs 10 lat albo i wiecej. Od okolo 3 lat sa to cyfrowki. Nie mialem zadnych problemow z nimi. Rowniez "zaopatrzylem" wiele osob w aparaty cyfrowe Canona i tylko z jednym byl jakis problem. Tak wiec z mojego doswiadczenia wynika, ze jest to sprzet malo awaryjny. Nie swiadczy to jednak o tym, ze na drugi dzien od kupienia go cos Ci sie nie stanie z nim. Wszystko moze sie zepsuc - nawet jak kupisz aparat, ktory w jakichkolwiek testach awaryjnosci wypada najlepiej.

Pozdrawiam
            Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
            Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

Aparatów tej firmy wliczając w to obecny miałem 4 (analogi i cyfra) i jak na razie odpukać żaden nie nawalił. Co nie znaczy że są one bezawaryjne, ale moim zdaniem ani mniej ani więcej od aparatów innych marek.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

moja historia z eosami rowniez (jak narazie) konczy sie na 4 modelach, z tego jeden byl felerny ale cierpial na migawke, a przed tym zadnego aparatu nie uchronisz (prawie zadnego dla czepialskich )

Komentarz

• bonk
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 636

powiem tak:

rocznie od ataku rekinów ginie okolo 12 osób
                  a od spadających orzechów kokosowych ponad 600 osób

o czym sie częsciej słyszy o smierci od kokosa czy o smierci od ataku rekina?

pomysl i pozniej kup tą trzysetkę
                  Ostatnio edytowany przez bonk; 3313.

Komentarz

• kołaj
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 123

Czyli wszystko bez zmian! Bo tak sobie pomyślałem, że jeśli nie Canon 300D to Nikon D50! Podobno mniej bezawaryjny!
                    Pozdrawiam!
                    K.M.Ż

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

chyba ciezko powiedziec z racji krotkiej obecnosci na rynku?
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• dariuszartur
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 47

Nawet jak Canon byłby bardziej awaryjny to i tak jest gwarancja, a potem serwis bardzo nie zdziera. Jak kiedyś miałem cyfrówkę Soniaka kupioną za 1500 zł i padł laser (nagrywała na CDR-y) to za naprawę krzyknęli 2600..
                        Nie wiem jak ceny sewisu w innych konkurencyjnych firmach z branży foto, ale z tego co można przeczytać na forum to Canon jak na serwis autoryzowany (ktory raczej wymienia podzespoły niż naprawia) jest dosyć tani.

Komentarz

• amotax
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 47

300v-no problem
                          50E-no problem
                          g3-no problem
                          300D-no problem
                          20D-no problem
                          50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).

Komentarz

• solti
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

Jeśli tą awaryjność Canonów opierasz na testach Grosmana - to nie musisz się tym wogóle przejmować. Miałem okazję poznać tego Pana osobiście i zrobił na mnie wrażenie osoby kompletnie nie znającej się na fotografii (no chyba, że udawał takiego, żeby sprzedać mi to co on chciał, a nie to, co ja chciałem kupić). Co prawda kupowałem u niego tylko kompakt Canona, ale już wtedy zauważyłem, że chyba Grosman jest uprzedzony do tej marki, bo opowiadał, jaka to z Canona kiepska firma i, że lepiej kupić Minoltę, Fuji, czy cokolwiek innego - byle nie Canona. Oczywiście nie posłuchałem go i całe szczęscie. Podsumowując: według mnie Grosman ma własną wizję świata, jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny (jemu wygodną).

Nie zmnienia to faktu, że zarówno ja, jak i kilku moich znajomych, jesteśmy b. zadowoleni z transakcji z tym Panem (szybko, tanio, pewnie). Jest to rzetelny sprzedawca i nie było moją intencją (pisząc ten post) zrobienie mu antyreklamy.
                            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                            galeria na forum Canon-board
                            galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                            galeria.solti.pl

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

ja mialem minolte A1 ... awaryjna
                              co do canonow to odpukac smiga jak zyleta narazie

Komentarz

Pracuję...