Przeróbka obiektywu na macro.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy_92
    Bywalec
    • 2008
    • 125

Przeróbka obiektywu na macro.

Nie wiem czy to już było albo ktoś to próbował już zrobić??

Sposób na przystosowanie zwykłego obiektywu do wykorzystania w makrofotografii...

Bardzo ciekawe. Czekam na wasze opinie.
  • michallubon
    Bywalec
    • 2009
    • 106

Przyjemnie pooglądać i plus za chęci ale większego sensu nie widzę. Wygodniej kupić pierścień odwrotnego mocowania. Automatyka przy makro to i tak puste słowa. Ręcznie wszystko i tyle. Z reszta dużego powiększenia tym nie uzyska. Bardziej można to potraktować jak ciekawostkę i miły dla oka pokaz zabijania wolnego czasu

ps. Plus dla kolesia za kreatywność!! Szkoda ze angielszczyzna kuleje
    C + L

Galeria CB
    Galeria MM

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

To teraz jeszcze proponuję zobaczyć jak bardzo macro faktycznie te zdjęcia wychodzą i jak wygląda powierzchnia głębi ostrości. IMO lepiej zrobić sobie pierścień pośredni z dwóch dekielków, a szkło przymykać przyciskiem podglądu GO i wypięciem go z bagnetu.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Lol, dokładnie to samo napisałem Zawsze o minutę za późno no...
      Ostatnio edytowany przez micles; 8127. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• astroadamo
        Coś już napisał
        • 2009
        • 87

Automatyczne przymykanie przysłony jednak się przydaje bo przy F14 ciemno jak w....
        Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

ale to wcale nie jest takie głupie, możliwości są super
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Zamieszczone przez astroadamo
            przy F14 ciemno jak w....
            Jest LV z jego Exposure Simulation. Przy F14 wystarczy lampka biurkowa i już mamy dogłębny pogląd głębi.

Komentarz

• astroadamo
              Coś już napisał
              • 2009
              • 87

Tiaaa, lampka biurkowaw terenie...
              Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Na dworze F14 nie jest raczej dużym problemem

Komentarz

• astroadamo
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 87

A robiłeś już macro jakimś robalom w "kiechach"? Jak tak to czekam na fotki z f14

Komentarz

• mackw
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 51

I dziala
                    Test of "EF-S 18-55 f3.5-5.6 IS" modified to "EF 55-18 f3.5" =) (Тест объектива "EF-S 18-55 f3.5-5.6 IS" переколхозенного в "EF 55-18 f3.5" =) ) ----- on youtube: http://www.youtube.com/lozzless

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

od 2:01 widać jasną kropeczkę na samym środku kadru - flara, czy epoxy? ^^
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Sry, od 2:04
                      Ostatnio edytowany przez micles; 8127. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• streaker
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 389

Czyli taki pierścień odwrotnego mocowania + przedłużka do elektroniki... sprytne, bo nie trzeba zakładać normalnie, ustawiać przysłony i wyciągać przy wciśniętym przycisku podglądu GO, ale... nie lepiej kupić jakiś obiektyw manualny i zamiast przepinać elektronikę mieć pierścień do ustawiania przysłon ? Ja wiem, że ef-s 18-55 jest tanie jak barszcz, ale ruskie używki na allegro również
                        "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• tlustyx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1304

Zamieszczone przez michallubon
                          Przyjemnie pooglądać i plus za chęci ale większego sensu nie widzę. Wygodniej kupić pierścień odwrotnego mocowania. Automatyka przy makro to i tak puste słowa. Ręcznie wszystko i tyle. Z reszta dużego powiększenia tym nie uzyska
                          Nie głupio jest najpierw coś spróbować, a dopiero potem twierdzić, że nie ma sensu.
                          Przerobiłem KITa od mojego 1000d. Troszkę inaczej niż na filmie. Użyłem przejściówki filtra 58 na 52, wkręciłem na przód obiektywu i do niej przykręciłem mocowanie EF-s (nie obcinałem bo po co) Na przód który gość zakleja taśmą dorobiłem dekielek z gwintem na filtr 52. I śmiga.
                          Co do powiększenia to jest naprawdę duże od około 1:1 do 4,5:1 !!!
                          Zdjęcia są naprawdę fascynujące. Świetna zabawa (Czy wiedzieliście np. że mrówka czerwona ma bardzo pofalowany pancerz i w dodatku owłosiony? Ja wcześniej też nie

PS Wrzuciłbym jakieś fotki ale nie wiem jak? czy w ogóle się da?
                          Obiektyw do makro Canon MP-E 65mm f/2.8 1:1 - 5:1
                          kosztuje ponad 4 tyś zł takiego bym pewnie nie kupił.
                          Pozdrawiam więc "majsterkowiczów"
                          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• iso
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 547

Zamieszczone przez tlustyx
                            PS Wrzuciłbym jakieś fotki ale nie wiem jak? czy w ogóle się da?
                            Obiektyw do makro Canon MP-E 65mm f/2.8 1:1 - 5:1
                            kosztuje ponad 4 tyś zł takiego bym pewnie nie kupił.
                            Pozdrawiam więc "majsterkowiczów"
                            pozmniejszaj do 800px na dłuższym boku i tak skompresuj żeby nie przekraczało 150kb, wrzuć na imageshack.us i link z rubryki 'direct' skopiuj i wstaw na forum między znaczniki [ IMG] a [ /IMG]. bez spacji.
                            bo szczerze mówiąc zapowiada się ciekawie

Komentarz

• tlustyx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1304

Zamieszczone przez iso
                              pozmniejszaj do 800px na dłuższym boku i tak skompresuj żeby nie przekraczało 150kb, wrzuć na imageshack.us i link z rubryki 'direct' skopiuj i wstaw na forum między znaczniki [ IMG] a [ /IMG]. bez spacji.
                              bo szczerze mówiąc zapowiada się ciekawie
                              Dzięki za info.
                              Postaram się wrzucić jutro bo teraz idę spać.
                              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...