Przekonajcie mnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikie_001
    Coś już napisał
    • 2005
    • 75

Przekonajcie mnie

Witam.

To moj pierwszy post na tym forum.

Nie ukrywam - jestem nikoniarzem (nie ukrywam tego, bo i tak pare osob mnie zna...)
    Ale bez obawy - nie bede nikogo agitowac, ani udowadniac co bylo pierwsze jajko czy kura... Szczerze mowiac wali mnie to, kto czym robi zdjecia, bo nie liczy sie narzedzie tylko koncowy efekt.

W temacie samego narzedzia - mam zamiar je zmienic. Stan obecnego osiadania to D70, ale wkrotce ma to sie zmienic. Pytanie tylko na co....
    Mam zatem pytanie i prosbe o przekonanie mnie, ze powinienem wybrac 20D zamiast D200 lub S3pro....
    Umysl mam otwarty, wiec jak sami widzicie nie ie w zaparte, ze ma to byc nikon, lub cos opartego na jego systemie....

Czekam wiec....

Pozdrawiam

Michal (Mikie_001)
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.
  • MarekC
    Uzależniony
    • 2005
    • 647

Zamieszczone przez mikie_001
    Witam.

Nie ukrywam - jestem nikoniarzem (nie ukrywam tego, bo i tak pare osob mnie zna...)
    Ale bez obawy - nie bede nikogo agitowac, ani udowadniac co bylo pierwsze jajko czy kura... Szczerze mowiac wali mnie to, kto czym robi zdjecia, bo nie liczy sie narzedzie tylko koncowy efekt.

W temacie samego narzedzia - mam zamiar je zmienic. Stan obecnego osiadania to D70, ale wkrotce ma to sie zmienic. Pytanie tylko na co....
    Mam zatem pytanie i prosbe o przekonanie mnie, ze powinienem wybrac 20D zamiast D200 lub S3pro....
    Umysl mam otwarty, wiec jak sami widzicie nie ie w zaparte, ze ma to byc nikon, lub cos opartego na jego systemie....

Czekam wiec....

Pozdrawiam

Michal (Mikie_001)
    A nie lepiej byś poczekał na D200, poszedł do sklepu(ów) i sam obadał co Ci najlepiej odpowiada?? Masz lustro cyfrowe pewnie od jakiegoś czasu, strzeliłeś nieco fotek, to pewnie wiesz, co dla Ciebie w puszce najwazniejsze...
    Rozumiem, gdy takie pytania padają od ludzi, którzy zamierzaja nabyć pierwsze dSLR, ale od kogoś z doświadczeniem .. zupełnie nie rozumiem
    Pozdrawiam
    Marek

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

przekonac powinienes chyba sam siebie, a nie my Ciebie to w koncu dla Ciebie sprzet.. to Ty wiesz co bedziesz fotografowal i na czym Ci zalezy..

poza tym, D200 jeszcze nie ma w sprzedazy, wiec ciezko o nim powiedziec cokolwiek na temat wartosci uzytkowych.. wszystko to spekulacje, ktory narazie wygladaja bardzo dobrze

o S3Pro i o 20D znajdziesz w google wystarczajaco duzo materialu aby podjac trafna decyzje

powodzenia
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

nikt cie tu nie bedzie przekonywal do canona :-) to widziales
        http://www.dpreview.com/reviews/comp..._d200&show=all
        Instagram

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Witam.

Czekam wiec....

Pozdrawiam

Michal (Mikie_001)

kwestia kasy, masz na D200 i dobre szkła do niego to zostań przy Nikonie, przesiadaka na EOSa to m.in. zmiana pewnej filozofii, tak jak dla mnie Nikon jest pokopany w menu Ty stwierdzisz pewnie to samo

Ja nikony lubię za ich algorytm pomiaru światła, Canon zupełnie nie radzi sobie w kontrastowych scenach i chyba będzie tak juz do śmierci tej firmy, do tego Nikon dzięki słabszemu filtrowi IR jest ostrzejszy

Za to moim zdaniem Canon jest bardziej user friendly, ale to juz kwestia przyzwyczajenia...

ja bym Ciebie specjalnie nie przekonywał, nie pamiętam, by 20D miał coś czego nie ma D200, jego raczej do 5D się porównuje...

a więc kasa kasa kasa, kupując 20D niewiele zyskasz...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• mikie_001
            Coś już napisał
            • 2005
            • 75

Zamieszczone przez MarekC
            A nie lepiej byś poczekał na D200, poszedł do sklepu(ów) i sam obadał co Ci najlepiej odpowiada?? Masz lustro cyfrowe pewnie od jakiegoś czasu, strzeliłeś nieco fotek, to pewnie wiesz, co dla Ciebie w puszce najwazniejsze...
            Rozumiem, gdy takie pytania padają od ludzi, którzy zamierzaja nabyć pierwsze dSLR, ale od kogoś z doświadczeniem .. zupełnie nie rozumiem

problem w tym, ze ja nie wykorzystuje aparatu na zasadzie malpy, a 90% zdjec robie na manualu, bo specjalizuje sie w macro, wiec caly ten wodotrysk programow jest mi na plaster.....

wiem co dla mnie najwazniejsze: niski pozim szumow, doskonala jakosc optyki, dobra ergonomia i bezawaryjnosc urzadzenia, a reszta to bez znaczenia....

Poza tym chyba w sklepie nie dadza mi aparatu, zebym sobie poszedl w plener i robaki focil
            dlatego wazne sa dla mnie organoleptyczne doznania uzytkownikow

pzdr

Mikie
            Pozdrawiam, Michal

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

problem w tym, ze ja nie wykorzystuje aparatu na zasadzie malpy, a 90% zdjec robie na manualu, bo specjalizuje sie w macro, wiec caly ten wodotrysk programow jest mi na plaster.....

wiem co dla mnie najwazniejsze: niski pozim szumow, doskonala jakosc optyki, dobra ergonomia i bezawaryjnosc urzadzenia, a reszta to bez znaczenia....

Poza tym chyba w sklepie nie dadza mi aparatu, zebym sobie poszedl w plener i robaki focil
              dlatego wazne sa dla mnie organoleptyczne doznania uzytkownikow

pzdr

Mikie
              to na doznania z D200 poczejak parę miesięcy, ja bym do wiosny z zakupem zaczekał jak Ciebie nie ciśnie, ceny powinny spaść o 20%
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• chomsky
                Początki nałogu
                • 2005
                • 485

Raczej D200, jesli potwierdzą sie zapewnienia producenta ( Nikonowi to mozna wierzyć ) może to być hit w tej cenie.
                Cześć.Ch.
                Analog ma "dusze".

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Witam.

Nie ukrywam - jestem nikoniarzem
                  Witaj na naszym forum :-D Mam nadzieję, że twój głos będzie przeciwwagą do tego co niektórzy żółto-czarni tutaj wyprawiają - czekamy na racjonalny głos użytkownika Nikona 8)

Co do wyboru - myślę, że nikt cię nie będzie chciał przekonywac do 20D vs D200. Propozycja Nikona jest po pierwsze nowsza, ma więcej przydatnych dodatków, które dla niektórych mogą stanowić podstawową różnicę. A przewidywana róznica w cenie nie jest znacząca. Pytanie tylko jak to wyjdzie w praktyce, dlatego najlepiej poczekać - większość nikoniarzy już kupiła D200, nie widząc nawet sampli - nie rób tego błędu.

Ale.... jeśli już musisz czekać na opinie o D200 który tak naprawdę pojawi się w styczniu, to radzę wytrzymać miesiąc dłużej i zobaczyć co Canon zaproponuje w 30D - następcy 20D, który ma zostać zaprezentowany na PMA.

Myślę, że wybór D200 vs 30D może być już bardzo emocjonujący
                  Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

Zamieszczone przez Tytus
                    do tego Nikon dzięki słabszemu filtrowi IR jest ostrzejszy
                    Już nie, właśnie w D200 zastosowali takie samo rozązanie jakie ma Canon i po samplach widać od razu, że z ostrością jest słabiej niż było poprzednio (IMHO).
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• stdanielo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1081

A ja powiem tak, pracowałem kilka miesięcy na D70 i w pierwszy dzień się do niego zraziłem (dodam, że nie miałem wtedy aparatu cyfrowego więc byłem bezstronny), złe wrażenie zostało do końca, nigdy nie podobały mi się zdjęcia z D70. Czy plener czy studio, zawsze strasznie trąciło cyfrą, mam 350D od kliku mięsięcy i jeszcze nie raz opada mi szczęka na widok jakości zdjęć. Nie jest to aparat idealny, ale który jest. Ja mimo tego, że to już mój trzeci system (mam jeszcze Olympusa OM-2 i tony obiektywów oraz Minolte Dynax 7 nieźle osprzętowioną) to jeśli chodzi o cyfre to pozostane na pewno przy Canonie, daje on moim zdaniem berdziej negatywowe rezultaty (czytaj plastyczne) niż konkurencja.

Pozdrawiam

Daniel
                      www.kondereszko.pl
                      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• mikie_001
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 75

Hmmmm
                        a o 30D jeszcze nie slyszalem
                        czyli zapowiada sie walka, a wygranymi beda i tak uzytkownicy koncowi

to mile

coz - trzeba w takim razie czekac do przyszlego roku

podroofka i dzieki

Michal
                        Pozdrawiam, Michal

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Z punktu widzenia kogoś, kto przesiadł się z D70 na 20d -

- ergonomia bardziej mi pasowała w Nikonie (chociaż przy dłuższym trzymaniu aparatu w ręku na palcu środkowym robił mi się odcisk, teraz nie narzekam)

- jakość zdjęć zdecydowanie bardziej mi leży w Canonie, zwłaszcza jeśli chodzi o pracę na wyższych czułościach.

- większy wizjer, szybsza obsługa (kółko, joystick), MLU..

Jeśli D200 będzie miał to wszystko, co było przewagą 20d, to zostań przy Nikonie. Zakłądając, że nie będzie dużo droższy - przewiduję cenę ok 6500 na allegro..
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• mikie_001
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 75

zapomnialem - czy mozecie mi podeslac kilka raw'ow z canona (najlepiej dwudziestki) strasznie jestem ciekaw..... generalnie najlepiej cos w swietle zastanym, moze jakis widoczek, a moze cos z macro sie trafi.
                            [email protected]
                            bede wdzieczny
                            Pozdrawiam, Michal

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Hmmmm
                              a o 30D jeszcze nie slyszalem
                              wiesz, ja niestety nie mam koneksji w Canonie (wielka szkoda ) ale wiele poważnych źródeł w sieci wspomina o PMA w lutym jako najpewniejszej dacie premiery 30D ( no i wpisuje się to w schemat Canona - nowe body z jednej linii co 18 miesięcy)
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...