Ładowanie aku BP-511

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Ładowanie aku BP-511

Czy ten akumulatorek można doładowywać nawet wtedy gdy nie został jeszcze w pełni rozładowany ? Czy występuje tu efekt pamięci i skrócenie tym samym jego pojemności i żywotności ?
  • santiblue
    Początki nałogu
    • 2004
    • 322

Mozna doladowywac spokojnie.
    dSLR + coś tam...

Komentarz

• Shadow
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1572

Ok. Dzięki.

Komentarz

• tpop
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1465

A czy w pelni naladowany moze sobie lezec w ladowarce. Tzn czy moze byc caly czas pod pradem?
        photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez tpop
          A czy w pelni naladowany moze sobie lezec w ladowarce. Tzn czy moze byc caly czas pod pradem?
          Może być pod prądem. Ale po co? Chyba z elektrycznego punktu widzenia lepiej żeby nie był. Wszystko to jednak kwestia tego jak często i jak długo :wink:
          http://plieth.com

Komentarz

• tpop
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1465

Chodzi mi o to czy nic mu nie zaszkodzi gdy zostanie pod pradem na jakies 12 godzin. Np rano wlaczam a wieczorem dopiero wracam do domu. Czy takie częste kilkunastogodzinne ladowaniu mocno szkodzi?

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Nie jestem pewien, ale chyba te ładowarki są yntelygentne i same odcinają prąd po jakimś czasie.

BTW. zauważyłem, że moja ładowarka piszczy cały czas, gdy jest podpięta. Norma?
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                BTW. zauważyłem, że moja ładowarka piszczy cały czas, gdy jest podpięta. Norma?
                Nie zauwazylem podobnych objawow

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Nie jestem pewien, ale chyba te ładowarki są yntelygentne i same odcinają prąd po jakimś czasie.
                  To nie tyle ładowarki są inteligentne, ile same akumulatory litowo-jonowe :wink: Zauważ(cie), że aku Li-Ion mają więcej niż dwie końcówki! Wewnątrz bowiem jest elektronika kontrolująca nie tylko napięcie minimalne i maksymalne ogniwa, jak i jego temperaturę (!) o prądzie ładowania nie wspominając.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Moje BP 511 juz pare razy spedzly i po 8 i wiecej godzin w ladowarce. Zadnych problemow nie zauwazylem - nadal duuuuzoo zdjec moge na nich wypstrykac

Komentarz

• Pszczola
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1760

Bywaja i inteligentne ladowarki, i baterie, i ich uzytkownicy. Nie ma problemu z zostawianiem akululatorkow w ladowarce na noc. Ale gdybym wyjezdzal na wczasy, to zdecydowanie aku z ladowarki wyjmuje.
                      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Pszczola
                        Bywaja i inteligentne ladowarki, i baterie, i ich uzytkownicy.
                        Dokładnie
                        Zamieszczone przez Pszczola
                        ...Ale gdybym wyjezdzal na wczasy, to zdecydowanie aku z ladowarki wyjmuje.
                        Dokładnie
                        W moim notebooku jeden z akumulatorów LI-Ion ma już szczątkową pojemność, chociaż pewnie tylko kilka razy miał okazję być całkowicie rozładowany! Po prostu cały czas pracuje 'na backup'ie', co jak widac nie przeszkadza w tym aby jakieś nieodwracalne procesy chemiczne w nim zachodziły

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

A czy macie w swoich ładowarkach funkcję rozładowania (przydatna przy formowaniu aku)
                          Ta w zestawie pudełkowym z 10D nie ma Kupiłem sobie taką procesorową na Allegro z guzikiem rozładowania ale to g...o chyba nie działa bo ile razy i jak bym nie naciskał to i tak ładuje a nie rozładowuje
                          No i jak tu formować szybko aku

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez p13ka
                            A czy macie w swoich ładowarkach funkcję rozładowania (przydatna przy formowaniu aku)
                            Przestań się tym zajmować, bo to szkoda czasu! Takimi rzeczami to ja się przejmowałem za komuny, kiedy zarabiałem $50 miesięcznie. Teraz jeśli nawet co pół roku trzeba byłoby zakupić aku za 40 PLN, to da się przeżyć :wink:

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                              Sprawdzilem wlasnorecznie na jednym ze swoich akku ze tego typu akku nie trzeba (choc nie zaszkodzi) formowac. Wpakowalem do aparatu, rozladowal sie to naladowalem, potem byla potrzeba dluzszego wyjazdu to doladowalem itd itp nie przejmowalem sie czestotliwoscia i stopniem rozladowania - dziala swietnie. Tak wiec nie przejmuj sie 8)

Komentarz

Pracuję...