Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak bym miał taki wybór jak ty. To bym wybrał 20D. Bedzię napewno większy komfort użytkowania. Ale co z obiektywami? Samą puszką zdjęć nie zrobisz, a to właśnie obiektywy są najważniejsze.
Ja na Twoim miejscu wybrałbym 20D między innymi z powodu rozmiaru "lepiej leżącego w dłoni", mniejszych jak sądzę szumów, kółka nastaw na tylnej ściance, joystica itp. Ale co Ty wybierzesz to już inna sprawa. Jeżeli masz taką możliwość to "pobaw" się jednym i drugim i wtedy zdecyduj - niech inni nie wybierają za Ciebie.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Od jakiegoś czasu 'rozwijam się' fotograficznie. Obecnie używam EOS'a 50 i bardzo mi się podoba 'manualnie'. Ostatnio rozwijanie się nabrało tempa w związku ze skończeniem studiów i rozpoczęciem pracy - przypływ kasy. niestety kwoty wydawane na filmy+wywołanie+skanowanie zaczęły osiągać np. szczytowo 300-500pln/miesiąc w czasie wakacji... musze zmniejszyć tempo albo kupić cyfrówkę.
najczęściej fotografuję podczas podróży, ale nie tylko: umawiam się ze znajomymi i rodziną na 'sesje', łażę po mieście i szukam tematów
Chętnie kupił bym 20D, bo mi bardziej przypomina 50tkę: metolowy korpus, duża matówka, kółka do trybu manualnego, informacje o parametrach od góry itd. ale kasy mam na razie na używaną albo nową 350D z gripem, która technicznie chyba jest podobna, ale manualnie kiepsko - malutka, kiepski dostęp do manuala - taki przycisk tuż obok wizjera, mała matówka...
Pytanie więc mam: czy opłaca się ryzykować używaną 20D? Bo może lepiej obejść się ze smakiem i kupić 350D? A może po oszczedzac na nowe 20D?
Jak mozesz zaszalec to teoretycznie masz wieksza pewnosc, ale niezajechana 20'stka nie jest rarytasem. Jak masz blisko do wawy mozesz sprawdzic ile puszka ma dokladnie na liczniku, chyba ze ufasz sprzedajacemu.
Jak bym miał taki wybór jak ty. To bym wybrał 20D. Bedzię napewno większy komfort użytkowania. Ale co z obiektywami? Samą puszką zdjęć nie zrobisz, a to właśnie obiektywy są najważniejsze.
póki co przełożył bym standard 28-80 z 50tki, to dało by mi 44-128 w cyfrówce, potem kupił bym EF-S. Ale główne pytanie to czy kupowanie używanego nie wiąże się ze zbyt dużym ryzykiem?
dziś w sklepie oferowanie mi BODY 20D ze 3400pln, który podobno ktoś zostawił w rozliczeniu gdy kupiował 5D, z wyglądu prawie jak nowy - ale skąd wiadomo co w środku?
do tego gość ma niepodstemplowaną niemiecką gwarancję - powiedział, że mi ja podstepluje i będę miał gwarancję na rok... nie wiem czy tak można?
Nie ma to jak zamotac sie z duza iloscia zaprzeczen
Generalnie nie ma problemu znalezc body jak nowe z mala iloscia klatek na liczniku. Jeszcze jak masz kogos po przesiadce na piatke to juz napewno w tym body nie bedzie wad ukrytych powodujacych sprzedaz. Moja tez ma raptem 8k klatek, jedna ryske i zastanawiam sie nad piatka
A wewnetrzny pewny licznik sprawdzic mozna w serwisie na Zytniej. Zagadaj do Viteza ile czasu mu to zajelo i ile zaplacil.
Na Żytniej w serwisie Canona sprawdzą Ci przebieg aparatu - ile zrobiono nim zdjęć. A w sprawie obiektywów to zastanów się czy warto kupować te z EF-S.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Obecnie mam obie puszki do 350D szukam gripa bo tego nie da sie stoswoac bez tego wynalazku.......jednak roznica ergonomi samych puszek jest poprostu duza no i jakosc samego body wykonczenie itp.....jednak wolałbym kupic z pewnego zrudła przechodzona 20tke np od kogos z tego forum??
Ja na Twoim miejscu wybrałbym 20D między innymi z powodu rozmiaru "lepiej leżącego w dłoni",
Przyznam, ze nie mialem az tak dlugo do potrzymania 20D ale 350D z gripem jest chyba wieksze - rozumiem ze o to chodzilo w "lepszym lezeniu w dloni"?
Zamieszczone przez Robson01
A w sprawie obiektywów to zastanów się czy warto kupować te z EF-S.
Czemu? A jak inaczej niskim kosztem osiagnac szeroki kat przy cropie? Zreszta ilez tych obiektywow jest?
A ze swojej strony poradze kupic 350D bez gripa (o dziwo nie wypada z reki!) i pozbierac na lepsze szklo, bo to w znacznej mierze od niego zalezy jakosc fotki, a nie od ergonomi, ilosci pixeli, szumow przy wysokich ISO joystickow, kółek it, itd
Ja na Twoim miejscu wybrałbym 20D między innymi z powodu rozmiaru "lepiej leżącego w dłoni", mniejszych jak sądzę szumów, kółka nastaw na tylnej ściance, joystica itp. ..
O proszę, a tego to nie wiedziałem. A dlaczego ma mieć niby większe szumy?
Komentarz