Nastawianie ekspozycji 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baronek

Nastawianie ekspozycji 350D

Witam,

Wydawało mi się, że po kilku latach intuicyjnego fotografowania analogowymi lustrzankami Canona znam je i rozumiem na wylot.

Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?

To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?

Pozdrawiam,
    baronek
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

Zamieszczone przez baronek
    Teraz jednak zaczytałem się w instrukcji do 350 D i zrozumiałem, że jest coś nad czym się nigdy nie zastanawiałem... Stąd pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy blokadą ekspozycji realizowaną za pomocą (*) a blokadą ekspozycji z punktu AF po naciśnięciu migawki do połowy? Może ktoś może podać jakieś przykłady zastosowań?
    odpowiedz z obrazka z mojej instrukcji do 300d: na parapecie stoi wazonik, slonce mocno swieci przez okno. jak ustawisz taki kadr, gdzie widac wazonik i parapet, naciszniesz guzik do polowy - to bedziesz mial uruchomiony AF i z automatu zdjety opmiar ekspozycji - dwa w jednym.ale ta ekspozycja - jak zapewne wiesz - nie da ci popwanie naswietlonego dzbanka (bedziesz mial raczej ,,cien'' dzbanka). wiec po tej operacji przekarowujesz w inne miejsce, gdzie uwazasz, ze ekspozycja bedzie ok (czyli np. pod parapet) wciskasz * i spowrotem wracasz do poprzeniego kadru - juz z poprawnym focusem (uzyskanymw pierszym kroku) i poprawna ekspozycja (drugi krok)
    To pytanie rodzi następne - czy po ustawieniu punktu ostrości (w AF oczywiscie) i przekadrowaniu istnieje jakas mozliwosc ponownego dopasowania parametrow ekspozycji?
    oczywscie, ze tak. opisalem to wyzej.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

w dodatku, jeśli stosujesz lapmę e-TTL wciśnięcie gwiazdki wywoła błysk wstępny, pod spustem migawki to nie działa
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?

pozdrawiam

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez aptur
          A co się stanie jeśli zrobię to odwrotnie, tzn. najpierw zablokuję ekspozycję potem przekadruję, nastawię ostrość i zrobię zdjęcie?
          sorry, ale trochę się zgubiłem
          zrobisz dokładnie to co opisałeś :grin:
          problem tylko, żeby to robić świadomie
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Robson01
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1574

Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.
            Canon
            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez Robson01
              Jak pisał Gawryl w miejscu właściwej ekspozycji spust do połowy blokada*, przekadrowanie na motyw który chcesz sfotografować i ponownie spust do połowy (złapanie ostrości we właściwym miejscu) i pstryk.

wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
              źle mi się wydawało?

Komentarz

• gawryl
                Uzależniony
                • 2004
                • 810

Zamieszczone przez aptur
                wydawało mi się, że aby zablokować ekspozycję, nie muszę wciskać spustu do połowy, po prostu naciskam * i finał
                źle mi się wydawało?
                masz racje - gwiazdka blokuje ekspozycje, ale guzik do polowy jako pierwszy tez blokuje pomiar.
                350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

Nie wiem jak w 300D, ale w 350 (przy CF04 ustawionym na 0 i AF one shoot) przycisk do połowy uruchamia i blokuje AF, natomiast nie blokuje ekspozycji, mierzy ją cały czas. Ekspozycję blokuje tylko gwiazdka (słownie: *).
                  W eos33 spust przy AF one shoot sput do połowy uruchamia i blokuje AF oraz blokuje ekspozycję. Przy wcześniejszym użyciu gwiazdki - tylko AF.
                  Przy AF Servo - spust do połowy cały czas ostrzy i cały czas mierzy ekspozycję.

Komentarz

• baronek

Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.

I o ile byłoby to fajne przy punktowym pomiarze + centralnym punkcie AF, to w innych układach wydaje mi się to mniej korzystne.

Komentarz

• baronek

Zresztą, co ja mówię, raz czytam instrukcję tak, a raz inaczej - bo właśnie w tym temacie jest dla mnie nieczytelna

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

niektore modele maja opcje oddzielnia ustawiania ostrosci od pomiaru expozycji.. AF aktywowane jest przyciskiem wybierania pola AF (jesli dobrze pamietam, a nie chce mi sie do torby foto zagladac..), zas blokowanie ekspozycji nastepuje przez docisniecie spustu migawki do polowy.. taki patent sprawdza sie doskonale w fotografii reportazowej, gdy akcja dzieje sie dosc szybko, a warunki oswietleniowe sie zmieniaja..
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Różnicy w blokadzie nie ma. Jedna i druga blokuje ekspozycję Tyle że półprzyciścnięcie migawki blokuje też ostrość. Samą * stosujesz wtedy gdy chcesz łapać ekspozycję na inny obiekt a ostrość na inny. Na przykład ze "spotem" (tak, wiem...) celujesz w to co chcesz mieć ładnie naświetlone, przyciskasz *, a potem przekadrowujesz i martwisz się tylko o ostrość.

Istnieje. Ostrzysz, przytrzymujesz spust, przekadrowujesz, naciskasz * i gotowe. Sprawdzone empirycznie Nieco mniej wygodne, bo trzymając półprzyciśniętą migawkę trzeba macać jeszcze jeden guzik, ale da się.
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

Widzisz, Minku, ja też tak czytam zapisy instrukcji. Ale empiryczne sprawdzenie tego na normalnym "P" wskazuje, że jednak parametry ekspozycji są utrzymywane począwszy od momentu naciśnięcia migawki.
                            To nie jest z instrukcji.
                            O ile normalnym zachowaniem (według mnie) jest takie jak opisałem przy eos33.
                            To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)

Komentarz

• baronek

Zamieszczone przez minek
                              To nie jest z instrukcji.
                              To 350d (dokładnie rebelXT z USA, wersja amatorska) - po przyciśnięciu spustu do połowy blokuje AF, a ekspozycja zmienia się cały czas podczas przekadrowywania (w trybach półautomatycznych, na M rusza się tylko drabinka, podobnie jak w 33)
                              Mój 350d wersja polska na P trzyma ekspozycję - sprawdziłem jeszcze raz na planach o diametralnie różnym poziomie światła. W M faktycznie drabinka cały czas się porusza, ale to w zasadzie nie dziwi, bo pokazuje ona wtedy odchył od prawidłowego zdaniem aparatu naświetlenia. A skoro nastawy są stałe, a ilość światła się zmienia, to też różnica się odpowiednio zmniejsza sie albo zwiększa.

Komentarz

Pracuję...