![]() |
|
|
#1 |
|
Banned
Miasto: Poznań
|
"Swiatło wchodzące do aparatu przez okular celownika, odsłonięty przy zdjęciach z samowyzwalaniem, spowoduje błąd w pomiarze światła i w nastawie ekspozycji. Aby tego uniknąć, zasłaniaj okular pokrywką, zamocowaną na paku aparatu" 50 str instukcji w pdf.
Proszę powiedzcie coś jaśniej, często zdaża mi się robić ze statywu i robię pilotem, co mi da jak zasłonię wizjer bo tak nie do końca skumałem co to da i po co to ? Robię bez zasłaniania i niby jest ok?! |
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Coś już napisał
Miasto: Ząbki, mazowieckie
|
Przez wizjer wpada światło i może zakłócić pomiar. Robiąc normalnie, zasłaniasz wizjer własnym okiem
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Banned
Miasto: Poznań
|
a ktoś stwierdził fakt że rzeczywiście zakłóca ? bo chyba ta gumka to nie jest najwygodniejszy patent...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Dopiero zaczyna
Miasto: wawka
|
zakloca... sytuacja: robisz zdjecie ze statywu "ze sloncem w plecki", mocne swiatlo wpada przez okular... zagadka: jak wyjdzie zjecie?!
|
|
|
#5 | |
|
Pełne uzależnienie
Miasto: Kaczogród
|
Cytat:
Faktycznie zakloca. Jak bardzo to zalezy od sytuacji konkretnej. W wiekszosci przypadkow jest pomijalnie male. Pewnie moze miec znaczenie w sytuacji skrajnej: robisz zdjecie ciemnego miejsca, gdy z tylu apratu masz bezposrednie slonce w wizjer. Marcin
|
|
|
|
#6 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Photoshop
|
tak z tym zaslanianiem celownika to canon skuche robi
jak sie przesiadlem z nikona to bylem w szoku dla nie wtajemniczonych - co lepsze nikony maja taki magiczny przelacznik ktory zamyka celownik aby uniknac w/w problemu ![]()
... Last edited by bonk; 28-10-2005 at 13:12. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Bydgoszcz
|
@bonk - Canony też mają
![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: nederland
|
no wprost zajeb..., ze trzeba wydac kilkanascie tysiecy zlotych, zeby aparat mial taka zupelnie banalna wajche. chyba, ze nie wiem o jakiejsc niewiarygodnie wielkiej trudnosci technicznej wbudowania tego chocby w trabanta. o aparatach rzekomo semi-pro (10/20/5) nawet nie wspominam.
no jestem normalnie k... pod wrazeniem czasem jak tak patrze, to mam wrazenie, ze producenci maja nas za totalnych kretynow, ktorzy jaraja sie megapikselami, a kompletnie nie zwracaja uwage na obsluge. a potem jak czytam wypowiedzi na tego typu piksloonanistycznych forum, to nabieram pewnosci, ze oni tego nie robia bezpodstawnie
|
|
|
#9 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Bydgoszcz
|
akustyk - takie życie - trzeba sie zająć produkcją takich puszek które spełniają wszystkie oczekiwania - na pewno byś miał dużo pracy
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
inkwizytor
Miasto: Białystok
|
a jak czesto jest to normalnym ludziom potrzebne? mi dotychczas rowno ZERO.
|
|
|
|
|
|
|
|