Canon 40d a style obrazu (wyostrzanie, nasycenie itp)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mobo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 18

Canon 40d a style obrazu (wyostrzanie, nasycenie itp)

Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?
    40d
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez mobo
    Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?
    Ustawiłem wyostrzanie na max, żeby lepiej ocenić ostrość na LCD. Reszta parametrów na 0, nie mają w puszce znaczenia i tak wywołuję w DPP i tam ewentualnie (dość rzadko) czymś tam pokręcę.

W ogóle nie manipuluję stylami, jadę cały czas na standardzie. Kiedyś próbowałem zmieniać dla różnych zdjęć i żadne ustawienie nie było subiektywnie lepsze niż standard.
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• irekaro
      Początki nałogu
      • 2007
      • 262

mam podkręcony kontrast dzięki czemu zdjęcia są kolorowe a nie wyprane . wyostrzania wogóle nie włączam bo dają falszywy efekt - jakieś linie których nie ma w żeczywistości.
      canon

Komentarz

• sbogdan1
        Początki nałogu
        • 2007
        • 359

Podstawa to RAW . Wtedy Ty będziesz decydował w trakcie wołania jak zdjęcie ma wyglądać i co ewentualnie podkręcić wyostrzyć etc..,
        EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• mobo
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 18

Z RAW`ami to fakt, tylko dla wygody lubię jak i jpg zapisuje i można na szybko mieć fotki bez powiedzmy kombinowania.
          40d

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

Zamieszczone przez mobo
            Z RAW`ami to fakt, tylko dla wygody lubię jak i jpg zapisuje i można na szybko mieć fotki bez powiedzmy kombinowania.
            No ja do tego mam telefon...
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• sbogdan1
              Początki nałogu
              • 2007
              • 359

Jeśli chodzi o jpg to raczej rzadko włączam , no chyba że faktycznie robię na szybko jakieś tam domowe imprezowe itd .ale też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
              Moim zdaniem nie warto podkręcać w puszcze , choć jak kto woli.
              Zawsze możesz włączyć zielony kwadracik
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,

też mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
              Tak miało być wpisane
              Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067. Powód: Automerged Doublepost
              EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• michael_key
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2129

Ja mam ustawiony styl Dokładny. Wychodzę z założenia, że i tak będę wołał RAW'a. JotPeGi są mi obce

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez mobo
                  Jeżeli korzystasz z formatu RAW to o stylach możesz spokojnie zapomnieć. W tym przypadku są one kompletnie zbyteczne ponieważ podczas obróbki to Ty nadajesz zdjęciu finalną postać.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Natomiast jeśli nie masz zamiaru korzystać z RAW,
                    to warto poszukać dodatkowych profili Picture Style.
                    Przykładowa stronka z dodatkowymi stylami - Canon Picture Style,
                    lub w edytorze tworzyć swoje na zasadzie prób i błędów.
                    Należy pamiętać jednak że nie ma jednego, uniwersalnego.

Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...