Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?
Canon 40d a style obrazu (wyostrzanie, nasycenie itp)
Zwiń
X
-
Ustawiłem wyostrzanie na max, żeby lepiej ocenić ostrość na LCD. Reszta parametrów na 0, nie mają w puszce znaczenia i tak wywołuję w DPP i tam ewentualnie (dość rzadko) czymś tam pokręcę.Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?
W ogóle nie manipuluję stylami, jadę cały czas na standardzie. Kiedyś próbowałem zmieniać dla różnych zdjęć i żadne ustawienie nie było subiektywnie lepsze niż standard.Entuzjastyczny Neofita -
Podstawa to RAW . Wtedy Ty będziesz decydował w trakcie wołania jak zdjęcie ma wyglądać i co ewentualnie podkręcić wyostrzyć etc..,EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniemKomentarz
-
Jeśli chodzi o jpg to raczej rzadko włączam , no chyba że faktycznie robię na szybko jakieś tam domowe imprezowe itd .ale też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
Moim zdaniem nie warto podkręcać w puszcze , choć jak kto woli.
Zawsze możesz włączyć zielony kwadracik
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
też nie mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
też mam wszystko na ,,0,,jedynie może ostrość na ..3,,
Tak miało być wpisaneEOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniemKomentarz
-
Ja mam ustawiony styl Dokładny. Wychodzę z założenia, że i tak będę wołał RAW'a. JotPeGi są mi obce
Komentarz
-
Jeżeli korzystasz z formatu RAW to o stylach możesz spokojnie zapomnieć. W tym przypadku są one kompletnie zbyteczne ponieważ podczas obróbki to Ty nadajesz zdjęciu finalną postać.Tak się zastanawiam jakie ustawienia są najlepsze jako podstawowe? Chodzi mi o ustawianie parametrów jak kontrast, wyostrzanie, nasycenie jako takie wypróbowane najbardziej uniwersalne, żebym sobie ustawił w stylu standart. Czy w zależności od scenerii wybieracie styl czy właśnie jedno tylko optymalne ustawienie stosujecie?EOS + SpeedliteKomentarz
-
Natomiast jeśli nie masz zamiaru korzystać z RAW,
to warto poszukać dodatkowych profili Picture Style.
Przykładowa stronka z dodatkowymi stylami - Canon Picture Style,
lub w edytorze tworzyć swoje na zasadzie prób i błędów.
Należy pamiętać jednak że nie ma jednego, uniwersalnego.
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
Komentarz