Dobry tele do 1500 zł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Dobry tele do 1500 zł

Witam
    Szukam tele obiektywu od 300mm w górę, ponieważ mam Sigmę 70-300 APO, jak robię zdjęcia ptaków to się świetnie sprawuje, lecz gdy te sztuki są dość małe, a odległość duża to niestety jest problem :-?

Czy macie jakiś obiektyw który sięga ogniskową od 300mm w górę, lecz też jest dobry optycznie. Wiem że Samyang robi takie tele no ale opinie są równe cenie za jego obiektywy ( nie mówiąc o fisheye ).
    Szukam takiego tele do 1500 zł.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam
  • wiktor2323
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1290

Do 1500 zł nic nie kupisz poza manualnymi saymangami i m42.
    Facebook

Komentarz

• najeli
      Uzależniony
      • 2008
      • 992

A może po prostu extender?
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• MatusP
        Początki nałogu
        • 2008
        • 442

Tanie, ciemne tele plus extender - to się nie może dobrze skończyć. Nie dość, że nie będzie AFu (tylko w jedynkach działa, ewentualnie w xxD po zaklejeniu czegośtam), to ostrość spadnie do poziomu... w sumie poniżej jakiegokolwiek poziomu .
        BLOG

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez mateuszw3
          Szukam takiego tele do 1500 zł.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdro
          Zapomnij - pomnóż kwotę przez co jakieś 3 i możesz zacząć szukać tele powyżej 300 mm (które będzie dawało sensowną jakość)...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• mateuszw3
            Początki nałogu
            • 2009
            • 278

A co byście powiedzieli o takim czymś ?
            http://allegro.pl/item1000965535_tit...wa_gratis.html
            albo coś w tym stylu ( extender trochę za drogi - już wolę zbierać i dołożyć do nowego obiektywu )
            Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez mateuszw3
              A co byście powiedzieli o takim czymś ?
              http://allegro.pl/item1000965535_tit...wa_gratis.html
              albo coś w tym stylu ( extender trochę za drogi - już wolę zbierać i dołożyć do nowego obiektywu )
              Bez jaj - to się nadaje do rzucania w kogoś kogo się niespecjalnie lubi...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Zajrzyj TUTAJ, deczko więcej i nie wiem jak długo będzie aktualne.

Pozdrówka!
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Sorki - mój błąd. Umknęło mi że pow. 300mm
                Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044. Powód: Automerged Doublepost
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

nie ma czegoś takiego
                  w ogóle takie długie szkła są średnio popularne... i w sumie się temu nie dziwię
                  masz klika opcji: albo super drogie tele dla pro typu 400/4 za kilkanaście tysięcy całkiem dobre tele typu 300/4 400/5,6 za koło 5 tys, ale w sumie to mało sensowne szkła - mało uniwersalne
                  pojechać na hardcore i kupić za kilkaset złotych ruskie tele typu 500/8 (t/11) czy 1000/11
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• mateuszw3
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 278

Zamieszczone przez Krzychu
                    Bez jaj - to się nadaje do rzucania w kogoś kogo się niespecjalnie lubi...
                    Hehe, niema to jak dobre rady co robić ze sprzętem foto :-D

Jeszcze trochę poczytałem test Samyanga 500mm Preset, który zrobił użytkownik Cichy na naszym forum i w sumie mam zmieszane uczucia. Z jednej strony ma stałą ogniskową ( choć czy to problem ?? ), ma niby złą optykę, a z drugiej strony sam Cichy chwali ten obiektyw i go poleca. Pooglądałem dokładnie zdjęcia nim robione i doszedłem do wniosku, że jak na sprzęt za 350zł to całkiem, całkiem. Oczywiście mogę poprosić cyfrowe.pl ( bo do nich mam najbliżej ) o to aby mi go pożyczyli do testów ( oczywiście przy nich, na miejscu ), a dodatkowo spróbować w/w konwerter.

Komentarz

• wiktor2323
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1290

Kup sobie jakieś m42+ redukcja z chipem a za reszte kasy jakies inne bardziej uniwersalne szkło .
                      Facebook

Komentarz

• mk307
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 277

Jest jeszcze jakaś Tokina 80-400 w podobnych pięniądzach
                        Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Praktycznie nie ma takiej opcji: dobre tele > 300mm za <+1500 zł i tak jak piszą inni najwyżej mierny efekt za te pieniądze.

Komentarz

• tormentor
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 218

Nie wiem jakie ma byc zastosowanie dla szkla >=300 mm i az sie boje zapytac. bo na polowanie na ptaki/samoloty/sport tanim tele to jak wialka z wiatrakami.

Jedyne co mi przychodzi na mysl, to poszukiwania uzywanego Tamron 70-200/2.8 (widzialem zakonczone aukcje ponizej 2000 zl) + extender. Ale to juz zabawa lacznie powyzej 2000 zl.
                            FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                            Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                            "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• mateuszw3
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 278

A może do tej Sigmy konwerter tele zamiast extendera ?
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Coś w ten deseń http://allegro.pl/item1013155019_tel...d_soligor.html
                              Ostatnio edytowany przez mateuszw3; 27976. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...