contrast, sharpness,saturation,color tone w 350d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hoody
    Zablokowany
    • 2005
    • 205

contrast, sharpness,saturation,color tone w 350d

Mam taki mały problem, gdyż zastanawiam się jak mieć to ustawione jeden z moich kolegów ma wszystko na środku, inny wszyskie te ustawienia ma maxymalnie w prawo.
    O ile color tone i saturation jak testowałem na paru kolorowych rzeczach fajnie sie podbija, acz nie jest to niezbędnie niezbędne, to kwestia tych contrast i sharpness, i tu mam problem lubie ostre zdjęcia chyba jak każdy czy możecie podzielić się jak i kiedy ustawiacie których ustawiań o ile wogóle robicie coś z tymi ustawianiami :-)
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Ja robie w RAW zatem olewam te ustawienia...gdybym robił jpg to miałbym wszystko na 0 (neutralne) a reszte ewetualnie korygował w szopie. Nie po to kupowałem DSLR co by decydował za mnie...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Podobnie jak mirhon. Głównie RAW ale sporo jpeg-ów też i też olewam ustawienia aparatu. Poprawiam (ewentualnie) w PS i to minimalnie w odniesieniu do jpeg-ów. Ostrość to pojęcie względne i to bardzo. Podostrzanie zdjęcia to pewnego rodzaju "oszustwo wizualne" polegające na zaznaczeniu/podkreśleniu krawędzi. Ostre zdjęcie to głównie kwestia obiektywu no i na odbitkach papierowych (wydrukach) i tak widać to inaczej niż na monitorze - z reguły lepiej. Fotografie to jednak "grafia" i finalnym produktem jest papier :-)

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Hoody
        Zablokowany
        • 2005
        • 205

ja w normalnych warunkach robię w jpg, z paru uwarunkowań raz starcza mi na stykes karta jak jede i robie jakieś sesje ok 600 a nie 200, a po drugie seryjne foty co prawda tylko 3/s ale zawsze to duzo wiecej niż 1, dlaego moje pytanie,

Jak będzie aparat z 16 mb pix robiacy w rawach i seryjne z 5 /s to sie na niego pisze odrazu, mógłby mieć swoją drogą wbudowanego małego 1.8" HDD tak z 20 czy 40GB była by to sprawa warta tych parunastu tysięcy...

Komentarz

• Domini-Q
          Bywalec
          • 2005
          • 151

Niedawno to testowałem, ponieważ czsami robię JPG czsami RAW to zdecydowanie proponuję ustawienie na: (kolejno) contrast 0, sharpnes +1, saturation 0, color tone 0. do raw-a to wszystko jedno ale jpg z tym iustawieniami (zwłaszcza w 350D) są idealne.
          EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

Ja generalnie też robie w RAW'ach, a jesli w jpg'ach to

contrast +1
            sharpness +1
            saturation +1
            color tone 0

i wtedy nie muszę obrabiać każdego zdjęcia w PS, generalnie jpg'i w takich ustawieniach na niedzielny spacer, reszta RAW'y.

Przykładowa fotka nietknieta żadnym softem, dane w EXIF.
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Witam

Jeżeli jpeg to robię na ustawieniach parameter 1.

pozdrawiam

Komentarz

• Domini-Q
                Bywalec
                • 2005
                • 151

dla mnie paramatr 1 ciut przepala w czerwieniach, słabo to się obrabia bo rysunek jest zamazany.
                EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• Diodak
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 696

A ja wykorzystałem 3 set'y i ustawiłem w nich kontrast na -2, 0, 2. Sharpnes mam cały czas na +1 lub +2. Saturation i Color Tone na 0. A jak chcę poważnie popracować to i tak tylko RAW, bo jakby tak zmieniać set'y przy każdej fotce to można by zwariować . Dla mnie kontrast jest jakby najbardziej wartościowym parametrem do regulowania... często -2 to dalej za mało
                  Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
                  EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• GoTo
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 163

Zamieszczone przez stdanielo
                    Przykładowa fotka nietknieta żadnym softem, dane w EXIF.
                    http://www.daniel.stargard.com.pl/fotki/IMG_3043.JPG
                    To jeszcze powiedz, jaki to obiektyw był.
                    EDIT: Już znalazłem w EXIFie, że pięćdziesiątka, ale 1,4 czy 1,8?
                    Ostatnio edytowany przez GoTo; 2899.

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez Diodak
                      A ja wykorzystałem 3 set'y i ustawiłem w nich kontrast na -2, 0, 2....
                      zabawne, ja zrobiłem identycznie

i rzeczywiście - przy JPEGach - można z tego korzystać. prawie jak sterowanie głębią tonalną
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Hoody
                        Mam taki mały problem, gdyż zastanawiam się jak mieć to ustawione jeden z moich kolegów ma wszystko na środku, inny wszyskie te ustawienia ma maxymalnie w prawo.
                        O ile color tone i saturation jak testowałem na paru kolorowych rzeczach fajnie sie podbija, acz nie jest to niezbędnie niezbędne, to kwestia tych contrast i sharpness, i tu mam problem lubie ostre zdjęcia chyba jak każdy czy możecie podzielić się jak i kiedy ustawiacie których ustawiań o ile wogóle robicie coś z tymi ustawianiami :-)
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=1032
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=5835

Komentarz

• Hoody
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 205

"Jeśli więc podniesiesz np. kontrast a focisz w pełnym słońcu to masz śliczne przepalenia i zero szczegółów w cieniach. "
                          czyli realnie rzecz ujmując to contastu lepiej nie ruszac a jaśli to na - ,
                          a sharpness od biedy można na jeden + ,
                          ktoś powiedział contrast na -2 ok, bawimy sie głębią tonalną ale -2 to chyba zbyt szare wyjdzie ?
                          Temat kolorów i ich nasycenia uważam za najprostrzy, acz pozostałe sharpness i contrast jak mi sie udało stwierdzić potrafią zkepić parę fotek jak ma sie na +2 oba..... najgorzej ustawić i zapomnieć .. :-(

Komentarz

• Diodak
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 696

Zamieszczone przez mxw
                            zabawne, ja zrobiłem identycznie

i rzeczywiście - przy JPEGach - można z tego korzystać. prawie jak sterowanie głębią tonalną
                            Jak się ma tylko 3 Set'y i 4 parametry to musiały się w końcu ustawienia pokryć . A tak na poważnie to kontrast na -2 czasem ratuje skórę .

Zamieszczone przez Hoody
                            [...]ktoś powiedział contrast na -2 ok, bawimy sie głębią tonalną ale -2 to chyba zbyt szare wyjdzie ?
                            Niekoniecznie... są takie sceny, że -2 to dopiero jest w sam raz... a jeśli rozpiętość tonalna w pewnym zakresie wyda Ci się za szeroka to można potem krzywymi poprawić. Zresztą jak się ma zamotane sceny to sie pstryka RAWa i zostawia zabawę na później - nie wiem, przynajmniej ja jestem taki wygodny .
                            Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
                            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez Diodak
                              Jak się ma tylko 3 Set'y i 4 parametry to musiały się w końcu ustawienia pokryć . A tak na poważnie to kontrast na -2 czasem ratuje skórę .
                              dochodzę teraz do takich wniosków:

- kontrast na 0 lub +2 daje dobre (czasami) fotki, ale - jakby co - nic już z nimi nie zrobimy (wyjdą przepalenia i koniec);
                              - kontrast na -2 daje bardziej szare fotki, ale one świetnie się korygują na pececie i wychodzi dobrze.

- sharpness tak samo: +2 daje ostre, ale wręcz przeostrzone fotki (pixeloza) a wyostrzanie tego na kompie to już masakra;
                              - sharpness 0 (lub nawet -2) daje lekkie mydełko, ale to się świetnie wyostrza na kompie i daje ostatecznie dużo lepsze rezultaty (niż od razu +2).

oczywiście cały czas mówimy o foceniu JPEGów.
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...