Uszkodzenie 50mm 1,4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czikabonita
    Zablokowany
    • 2009
    • 44

Uszkodzenie 50mm 1,4

Uderzylem obiektywem lekko od spodu i przestal dzialac AF.Pierscien chodzi ciezko,ostrosc sie nie zmienia. Jak rozebrac obiektyw i czy to wogole ma sens? Uszkodzen mechanicznych brak.
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Na mój gust zerwał ci sie silnik af ( tez to kiedyś miałem) - koszt wymiany na żytniej z transportem ok 3-4 stówek

Komentarz

• szymekgd
      Początki nałogu
      • 2008
      • 292

Moze tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=53310&page=3 znajdziesz cos pomocnego.
      CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Prawdopodobnie czeka Cię wymiana układu AF. Po tej operacji dostaniesz na pamiątkę od serwisu coś takiego:

A jeśli masz ciut więcej szczęścia, to wymienią Ci tylko pierścień ostrości, co jest zdaje się, tańsze.

Ćwiczyłem obie te naprawy :/

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Ja swojego 50/1.4 kiedys kilka razy rozbieralem i probowalem reanimowac microUSM - jak masz troche zaciecie majsterkowicza i dobre wkretaki to sam sobie zobaczysz co poszlo, bo silnik to pada ale po kilu latach (u mnie 7 lat). Raczej sprzeglo ci poszlo, albo cos odskoczylo - tyle ze i tak wymienia Ci caly modul za 300-400 zł.

Tutaj moj watek sprzed pary lat.
          http://canon-board.info/showthread.php?t=24125&page=3
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez szwayko
          Ja swojego 50/1.4 kiedys kilka razy rozbieralem i probowalem reanimowac microUSM - jak masz troche zaciecie majsterkowicza i dobre wkretaki to sam sobie zobaczysz co poszlo, bo silnik to pada ale po kilu latach (u mnie 7 lat).
          Raczej sprzeglo ci poszlo, albo cos odskoczylo, jak sie nie boisz to rozloz i zloz. W innym przypadku Zytnia a tam i tak wymienia Ci caly modul za 300-400 zł.

Tutaj moj watek sprzed pary lat.
          http://canon-board.info/showthread.php?t=24125&page=3
          Szlo mam stare ale do tej pory ciezko znalesc egzemplarz z tak dobrym obrazem na f/1.4 :-)
          Ostatnio edytowany przez szwayko; 311. Powód: Automerged Doublepost
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• czikabonita
            Zablokowany
            • 2009
            • 44

Bardzo dziekuje za pomoc szymekgd,kolaj i szwayko. Moze rozbiore sam i zobacze co i jak - najwyzej potem pomozecie skladac

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez czikabonita
              najwyzej potem pomozecie skladac
              Ja nie pomogę 8) Nie jestem typem majsterkowicza.

Komentarz

• szymekgd
                Początki nałogu
                • 2008
                • 292

Jak uda Ci rozebrac to ze zlozeniem nie powinno byc problemu

Komentarz

• MaksymilianH
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 27

Miałem podobny problem, znalazłem powyższą stronę, rozebrałem, zrobiłem co trzeba, i naprawiłem. Warto zaryzykować. Dodam że zrobiłem wszystko za pomocą małego skalpela. Obiektyw ma się dobrze, nie dostały się żadne widoczne brudy, a ja jestem do przodu o x00zł.
                  Pozdrawiam!
                  1D3, 1D, 50 1.4, 70-200, uzupelniamy

Komentarz

• czikabonita
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 44

Rozebrawszy. Posluze sie obrazkiem z forum .A wiec zebatki na czerwono obracaja sie, a na niebiesko stoja w miejscu przy pokreceniu pierscieniem. Co poszlo?

Komentarz

• szwayko
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2085

Rozebrawszy. Posluze sie obrazkiem z forum .A wiec zebatki na czerwono obracaja sie, a na niebiesko stoja w miejscu przy pokreceniu pierscieniem. Co poszlo?
                      Tak w sumie chyba powinno być - bo zębatka 1-7 to tzw. sprzęgło - jak kręcisz zębatką silnika to chyba 1-5 sa nie ruchome co by nie kręcił się pierścień AF, a jak krecisz pierscieniem czyli chyba zebatka 5 to nie kreca sie te od silnika 7-9, a kreci sie 6 ktora przekazuje ruch do soczewek. Ale jeszcze wieczorem sprawdze jak bede w domu, mam ten element po wymianie wiec sprawdze i napisze.
                      frickr FB
                      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• szymekgd
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 292

Jezeli zebatki obracaja sie to sprawdz czy tubus nie ma uszkodzen mechanicznych, czy nic nie wyskoczylo z prowadnic itp.

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Na zdjeciu jest lustrzane odbicie, ale mniejsze z tym. U mnie jest tak - zebatka 5 napedzana jest pierscieniem ostrosci i jak sie ja kreci to kreca sie wszystkie czerwone, natomiast jak kreci sie silnikiem to kreca sie wszystkie oprocz tych odsprzeglonych czyli 5 i 6.

Takze tutaj wyglada ze jest dobrze, zobacz jak jest z przekazaniem napedu na czlon soczewek, w tych trzech prowadnicach skretnych.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• czikabonita
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 44

Nic nie jest polamane oraz wszystko siedzi na miejscu - tak na moje oko.

Szwayku gdzie mam szukac prowadnic o ktorych piszesz?

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Szwayku gdzie mam szukac prowadnic o ktorych piszesz?
                              w linku podanym wyzej przez MaksymilianH - zobacz zdjecie nr 8 - zobacz czy tam sie to przynnie przesuwa - tzn ruch obroty pierscienia gdzie jest namalowana skala odleglosci przesuwa tubus z soczewkami w przod i w tyl.

MOzesz tez zlozyc tak obiektyw bez wkladania tubusu soczewek i zobaczyc czy sam silnik chodzi, ja tak zrobilem - trzecie zdjecie z tego postu http://canon-board.info/showthread.php?t=24125&page=3.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...