EOS 5D - wrazenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • king_nothing
    Bywalec
    • 2005
    • 111

EOS 5D - wrazenia

Spedzilem z nim 2 dni na sesji w studio, zrobilem ok. 2000 zdjec. Przesiadlem sie z 20d. Wrazenie niesamowite: od 20d duzo solidniejszy, jak 1d z obcietym gripem Wywalili w koncu te cholerne tryby amatorskie wiec nie ma obciachu. Bardzo szybki, przy lampach fleszowych nie ma szans zeby sie zapchal, za wolno sie laduja (20d sie zapychal...). Fokus tez wydaje sie szybszy. LCD, matowka, coz... stadion Nareszcie wszystko widac! Galokologia ta sama co w 20d, imho bardziej intuicyjna i szybsza niz w 1d/1ds. "ISO 50" pieknie dziala (wywolywalem ACR'em), obraz czystszy niz w 20d a przy tym bardziej szczegolowy. Wysokie czulosci tez b. ladne dla oka, przyjemnie sie oglada. Dla mnie 1600 to jak 640 w 20d. Winietowanie przy krotkich obiektywach jest. Przy 35/2 minimalne, praktycznie tyle co sie robi w fotoszopie przy obrobce. Przy 24/2.8 juz wieksze, przymkniecie o 2 blendy zlatwia sprawe. Moim zdaniem jest to problem do przebolenia, nic nie jest doskonale a taka lekka winieta wcale nie jest nieladna, poza tym ACR praktycznie w 100% ja koryguje.
    Wielu "pro" ktorzy weszli w 20d szybko przerzuci sie na "piatki", mysle ze glownie dla nich Canon zrobil te nowa polke. Wedlug mnie jezeli aparat na siebie zarabia to napewno WARTO sie przesiasc, polecam. Komfort pracy duzo wiekszy i efekty lepsze.
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Wszedzie kusiciele cholera jasna
    Na szczescie moj na siebie nie zarabia wiec nie ma usprawiedliwienia
    ...

Komentarz

• TOPOL
      Początki nałogu
      • 2004
      • 321

w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję. Z 5D wszystko się poprzesuwa i np. taka 50 to już nie bedzie miłe, portretowe szkło tylko bedzie na powrót standardem... a 17-40 ? a 70-200? :-(
      http://www.topol.pl

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Jak dla mnie to akurat zaleta. Akurat z tych szkiel sie zrobi to co powinno zawsze byc
        ...

Komentarz

• TOPOL
          Początki nałogu
          • 2004
          • 321

Zamieszczone przez KuchateK
          Jak dla mnie to akurat zaleta. Akurat z tych szkiel sie zrobi to co powinno zawsze byc
          Ale do pracy bardziej potrzebuję 28-70 (około) niż 17-40...

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

To sprzedasz 17-40 i kupisz sobie jakiegos Tamronika (albo eLke)
            ...

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

To sprzedasz 17-40 i kupisz sobie jakiegos Tamronika (albo eLke)
              Albo lepiej ... dasz mi tego badziewiastego 17-40 a ja Ci kupie Tamronika

Nigdy nie ma tak zeby sie nie dalo wyjsc z trudnej sytuacji zyciowej
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez TOPOL
                w moim przypadku ewentualna przesiadka z 20D na 5D nie jest taka prosta. Musiałbym zmienić dokładnie wszystkie obiektywy. Na razie te które mam ( 17-40, 70-200 i 50mm) pokrywają dokładnie te ogniskowe, które potrzebuję.
                Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• TOPOL
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 321

Zamieszczone przez muflon
                  Ehem, to w takie sytuacji ja mam sugestię, może głupią trochę... a może by tak nie zmieniać? :-) Przecież 20D to też kawał porządnego aparatu... zdjęcia robi obiektyw... a skoro obiektywy Ci idealnie pasują.. ;-)

No i dobrze piszesz. Nie mam najmniejszej ochoty na zmianę. Skusi mnie pewnie dopiero większa rozpiętośc tonalna matrycy... ( jak się pojawi...)

Komentarz

• Wiesiek_TGT
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 78

Dorzucę dwa słowa (z wymienionymi zaletami zgadzam się i ich nie powtarzam):
                    - irytuje za silnie świecący czerwony LED przy zapisie na kartę
                    - spot (3,5 % powieszchni) to niestety nie taki jakiego bym oczekiwał
                    - za głośna migawka (przesiadłem się z 10D)- może ładniejszy dżwięk (ktoś to już pisał) ale za głośno
                    - histogram RGB mnie się przydaje
                    - pomiar ekspozycji bardziej poprawny niż w 10D (tam niedoświetlałem) a tu (nie mam jeszcze doświadczenia) ale czasami trzeba skorygowac na plus
                    - własne ustawienia - dobra rzecz
                    - 999 plików w katalogu i zakładanie nowych katalogów OK
                    - inna , dla mnie przyjemniejsza faktura plastiku na obudowie

Pozdrawiam

Wiesiek
                    www.tgt.pl/galeria_wieslaw_czerniawski

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Powoli po scianie. Poprawia i to. Musza sobie zostawic cos na przyszlosc... Jak by to wygladalo jak by nagle zwolnili tempo wypuszczania nowych puszek? Co by to Nikoniarze powiedzieli
                      ...

Komentarz

• sergi
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 413

Zamieszczone przez muflon
                        zdjęcia robi obiektyw...
                        Myśle że fotograf jest troche ważniejszy od obiektywu :-)
                        5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                        :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                        :: Motywy wordpress

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

Zamieszczone przez sergi
                          Myśle że fotograf jest troche ważniejszy od obiektywu :-)
                          detal ;-)
                          Instagram

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez Jac
                            detal ;-)
                            dokladnie.
                            co ma czlowiek do jakosci zdjec kart testowych

no chyba, ze kolega Achtysta, no to pszepchaszam, sakchebleu
                            www albo tez flickr

Komentarz

• pn_
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 857

Powoli po scianie. Poprawia i to. Musza sobie zostawic cos na przyszlosc... Jak by to wygladalo jak by nagle zwolnili tempo wypuszczania nowych puszek? Co by to Nikoniarze powiedzieli
                              Ja mysle, ze nic by nie powiedzieli, bo zauwazylem na zaprzyjaznionym forum, ze tam nie gada sie o Canonie nawet w jednej setnej tyle co tu o Nikonie. Generalnie to wydaje mi sie, ze to Canonierzy maja jakis niewytlumaczalny problem z istnieniem firmy Nikon...
                              Ostatnio edytowany przez pn_; 2892.

Komentarz

Pracuję...