Zakupy w Szwajcarii - ceny, cło, podatki itp.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mjastrzebski
    Początki nałogu
    • 2005
    • 450

Zakupy w Szwajcarii - ceny, cło, podatki itp.

Muflonie,

Bo Ty kupowales w Szwajcaryi 1D z polki w sklepie.
    Czy mozna wiedziec ile zaplaciles?? Zgaduje, ze nie kupowales w najdrozszym sklepie w okolicy. Z racji "myslenia" o 5D w perspektywie paru miesiecy/pol roku, chcialbym sie dowiedziec jak sie maja sklepowe ceny do tego co pokazuja wyszukiwarki cen w sklepach on-line. Bo wolabym kupic z polki niz w sklepie internetowym. (czesto nie chca wysylac po za Szwajcarie??).

Z gory dzieki,

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Zamieszczone przez mjastrzebski
    Muflonie,

Bo Ty kupowales w Szwajcaryi 1D z polki w sklepie.
    Czy mozna wiedziec ile zaplaciles?? Zgaduje, ze nie kupowales w najdrozszym sklepie w okolicy. Z racji "myslenia" o 5D w perspektywie paru miesiecy/pol roku, chcialbym sie dowiedziec jak sie maja sklepowe ceny do tego co pokazuja wyszukiwarki cen w sklepach on-line. Bo wolabym kupic z polki niz w sklepie internetowym. (czesto nie chca wysylac po za Szwajcarie??).

Z gory dzieki,

Marcin
    a nie możesz mu priva posłać?

a z mojego doświadczenia to chyba Muflon jest leniwy, bo juz w Niemczech z półki powinno być taniej, byłem wiele razy w Szwajcarii i tam tylko zegarki były w konkurencyjnej do innych krajów cenie...
    20Dset
    maj łeb...

Komentarz

• sal
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1122

Zamieszczone przez Tytus
      a z mojego doświadczenia to chyba Muflon jest leniwy, bo juz w Niemczech z półki powinno być taniej, byłem wiele razy w Szwajcarii i tam tylko zegarki były w konkurencyjnej do innych krajów cenie...
      Moze byles wiec w zlych miejscach albo byles zbyt malo razy?
      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sal
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1122

Bo wolabym kupic z polki niz w sklepie internetowym. (czesto nie chca wysylac po za Szwajcarie??).
        Oczywiscie wiesz, ze Szwajcaria nie jest w UE, w zwiazku z czym czeka Cie zaplacenie cla przy takim zakupie?

Komentarz

• mjastrzebski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 450

Zamieszczone przez sal
          Oczywiscie wiesz, ze Szwajcaria nie jest w UE, w zwiazku z czym czeka Cie zaplacenie cla przy takim zakupie?
          Ba zeby tylko cla!! A polski VAT 22% to pies??. A biorac pod uwage ze w Szajcarii VAT to 7,6% to trzeba kilkanascie procent doplacic. No chyba ze, uuups, zapomnisz przy przekraczaniu granicy sie zglosci do odpowiednich urzedow celnych tudziez skarbowych, chwalac sie naookolo, ze chce zaplacic nalezne podatki ;-)

Marcin

Komentarz

• sal
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1122

No chyba ze, uuups, zapomnisz przy przekraczaniu granicy sie zglosci do odpowiednich urzedow celnych tudziez skarbowych, chwalac sie naookolo, ze chce zaplacic nalezne podatki ;-)
            Nie chce Cie martwic, ale ogolnie na Okeciu bardzo czesto sie zdarzaja kontrole pasazerow przylatujacych z Zurichu. Oczywiscie - mozna samochodem i dokonac 'normalnego' przemytu, ale i tak moim zdaniem sie srednio oplaca. Nie wspominajac juz o gwarancji i innych kwestiach (temat braku gwarancji np. na sprzet z USA byl juz tu kilkukrotnie poruszany).

Komentarz

• sail0r
              Bywalec
              • 2005
              • 198

Zamieszczone przez sal
              Nie chce Cie martwic, ale ogolnie na Okeciu bardzo czesto sie zdarzaja kontrole pasazerow przylatujacych z Zurichu. Oczywiscie - mozna samochodem i dokonac 'normalnego' przemytu, ale i tak moim zdaniem sie srednio oplaca. Nie wspominajac juz o gwarancji i innych kwestiach (temat braku gwarancji np. na sprzet z USA byl juz tu kilkukrotnie poruszany).
              wywalasz pudelko i jak ci udowodnia ze aparatu nie miales ze soba przy wyjezdzie z Polski?
              S45 user

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Cena "z półki" jaką zapłaciłem to 5290CHF - i to jest moim zdaniem całkiem niezła cena powiedziałbym wręcz, że to "najtańszy sklep w okolicy" - jednak całkiem porządny, jeden z kilku autoryzowanych partnerów CPS w Szwajcarii. W razie czego mogę podać namiary, już jednego kolegę namówiłem na zakup tam 20D (nigdy nie wiadomo, może kiedyś dostanę jakiś rabacik na 1200/5.6 ). Sklep jest w Lozannie.

Decydując się na zakup tutaj pamiętaj, że Szwajcaria to nie Europa (w sensie gwarancji).

No i o zakupie wysyłkowym raczej bym zapomniał - i nie tylko ze względu na podatki/cła. Uprzedzając pytanie: zakup "przeze mnie" nie wchodzi w grę - to zbyt duzy kawałek $$$ na takie kombinacje.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Zamieszczone przez sail0r
                  wywalasz pudelko i jak ci udowodnia ze aparatu nie miales ze soba przy wyjezdzie z Polski?
                  A jak Ty im udowodnisz, ze go miales?

Komentarz

• sal
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1122

Zamieszczone przez muflon
                    Sklep jest w Lozannie.
                    A maja jakies WWW? Ceny jak rozumien nizsze niz w Zurichu?

Komentarz

• pn_
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 857

Zamieszczone przez sal
                      Nie trzeba jak masz jeden. Zalicza sie wtedy do rzeczy osobistych i nie musi byc zglaszany przy wyjezdzie.

Komentarz

• mjastrzebski
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 450

Zamieszczone przez sal
                        ??Latam od 1.5 roku. Poniedzialek-Piatek. Kazdy tydzien. Nigdy, pies z kulawa noga sie nie zainteresowal tym co mam w plecaku. Nie widzialem, zeby pasazerowie z Zurichu byli jakos inaczej traktowani pod tym wzgledem.
                        Gwarancja to moj problem. Ja tylko sprawdzam ceny, rozwazam opcje.

pozdrawiam,
                        Marcin

Komentarz

• mjastrzebski
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 450

Zamieszczone przez muflon
                          No i o zakupie wysyłkowym raczej bym zapomniał - i nie tylko ze względu na podatki/cła. Uprzedzając pytanie: zakup "przeze mnie" nie wchodzi w grę - to zbyt duzy kawałek $$$ na takie kombinacje.
                          Nie uprzedziles pytania ;-) Pracuje w miedzynarodowej firmie. W zasadzie non stop w podrozy. Jest duza szana ze kiedys mnie rzuci do szwajcarii takze, jako ze tam centrala Europejska. Tylko sprawdzam cenniki.

dzieki za info o cenie

Marcin

Komentarz

• yasin
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 420

Zamieszczone przez sal
                            Jak bedzie mial dokumenty od celnikow, ze przy wyjezdzie z kraju go mial to no problem, a jak nie to bedzie trzeba zaplacic ...

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez sal
                              A maja jakies WWW? Ceny jak rozumien nizsze niz w Zurichu?
                              Trochę niższe niż ceny CPS w Eschenmoserze (już mi tam nawet zaproponowali kartę upoważniającą do zakupów w cenach "dla zawodowców"). Tyle że cena CPS jest chyba stała dla całej Szwajcarii, a marża w sklepie poniżej jest chyba gdzieś na poziomie VATu (7%) - i wyszło by w zasadzie na to samo.

Namiary sklepu są na http://fr.canon.ch/where_to_buy/cpip/index.asp - Photo Grancy, Lausanne. 5 min. od stacji CFF - z zakupem, szybkim sprawdzeniem jedynki, negocjacją upustu za 10D itp. wyrobiłem się między dwoma RegioExpressami (1h)
                              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...