jak działa spust w waszej lustrzance?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

jak działa spust w waszej lustrzance?

szybkie pytanie:

jak działają spusty w waszych lustrach?
    jest wyczuwalny wyraźny 'dwuklik'?
    i przycisk ma wyraźny skok ileś tam x 0.1 mm?
    czy raczej dwukliku nie ma, ale dusi się słabiej (AF) i mocniej (zdjęcie)?

chodzi mi o to, że wysyłam stare 350D do serwisu i tam spust działa teraz tak, że w zasadzie nie ma żadnego klikania, skok jest minimalny, ale w sumie działa bez większych problemów (tzn. da się ustawiać AF i robić fotki). i teraz nie wiem, czy tak ma być, czy jednak przy okazji kazać im wymienić mechanizm spustu?

aaa, mam grip do niego (oryginał) - i tam spust ma ładny wyczuwalny podwójny skok i głośny klik. w nowych body też tak było/jest?
    pozdro.,
    m.
    • 2601

miałem w rękach taką 350 w której wyczuwało się "dwuklik" i taką w której dwukliku nie było ale zdjęcia robiła bez problemów obie miały podobny przebieg i datę produkcji -mechanizm spustu się wyrabia, jednym to przeszkadza mniej innym bardziej ja lubię jak dwuklik jest wyraźny.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

Mam starą piątkę i jak przeczytałem to pytanie, to nie potrafiłem sobie przypomnieć... Ja po prostu robię zdjęcia. :P

U mnie nie czuć "dwukliku" - czuć za to mniejszy i większy opór. Podobnie w gripie.

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

w 350D i starym 5D jest wyczuwalny dwu-klik, w serii 1D nie ma
        Moje wątki na forum: sport | fashion
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• sirgerwazy
          Początki nałogu
          • 2008
          • 314

dokladnie w seri profi brak dwu-kliku...
          wiec zrobili ci profi sprzet z 350d )
          Pkt 8 regulaminu forum
          plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• ambaw
            • 2009
            • 11

Witam.
            W mojej 350 nie ma "dwukliku" od nowości.
            Pozdrawiam.
            http://www.e-bielecki.pl/

Komentarz

• mc_iek
              Uzależniony
              • 2008
              • 790

W mojej 350D jest dwuklik. W gripie też, chociaż troszkę inny, ale wyraźny.
              Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Zamieszczone przez sirgerwazy
                wiec zrobili ci profi sprzet z 350d )
                na razie to sam się zrobił - dlatego się zastanawiam, czy go w ogóle przywracać do stanu "oryginalnego", czy zostawić w wersji profi :wink:

z jednej strony jak pisaliście: skoro działa, to lepiej nie ruszać, robić zdjęcia.

inna sprawa, że właśnie już kilka razy aparat w trakcie focenia zamarł - tzn. ustawiał AF, ale nie robił zdjęcia, duszenie na spust nic nie dawało, spust w gripie - no tu niestety nie mam pewności :-| - raz w tej sytuacji działał, a raz chyba też nie. wyjęcie baterii i krótkie "walenie aparatem o parapet" rozwiązywało problem.

z trzeciej strony ja też lubię jak dwuklik jest wyraźny :rolleyes:

z czwartej strony - ten sprzęt nie jest już wiele wart, w sumie niewiele ryzykując sam mogę go rozkręcić i spust przeczyścić.

dzięki za odpowiedzi, zobaczymy, co powie serwis - na razie przez telefon powiedział tylko: wymiana spustu w 350D to 160-170 zł.
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• AMMarshall
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 671

W moim C350D nie ma dwukliku. Żadnych prolemów z tym związanych też nie ma.
                  Chyba od nówki tego dwukliku nie ma ale na 100% tego pewien nie jestem (nie przypominam sobie po prostu).

Foty pstryka, sprzęt w tej klasie bajka!
                  Ostatnio edytowany przez AMMarshall; 27191.
                  Adam Marczak Marshall
                  Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• dawideem
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 18

w moim, stara wersja 5d, brak dwukliku, nie zauważyłem jakichś problemów, aparatu nie mam od nowości więc nie wiem czy tak powinno być ale nie przeszkadza mi to

Komentarz

• rekin
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 253

Dziś mi się śniło, że działa gdy wcisnę bardzo mocno, ale to tylko sen

Komentarz

• klosz007
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 73

Tak porównawczo:

W 40D i 50D był wyraźny "dwuklik" - najpierw pierwszy opór przy łapaniu ostrości a potem drugi przy zwolnieniu migawki i dalej przycisk się nie dawał praktycznie wcisnąć - robił się twardy.

W 7D działa to jakoś inaczej - na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Pierwszy opór (focus) jest mniej wyczuwalny a drugiego jakby nie było, po prostu po pokonaniu oporu focusa migawka się zwalnia ale przycisk nie robi się od razu twardy - można go coraz głębiej jakby wciskać tylko stawia coraz większy opór. Nie wiem czy to jasno opisałem ale odczucia są po prostu inne, jest jakby bardziej gumowaty czy sprężynujący i w dodatku chyba lżejszy.
                        W efekcie na początku naciskałem za mocno i od razu wskakiwałem na zwolnienie migawki "przelatując" przez łapanie focusa. Ale po przyzwyczajeniu w zasadzie nie ma różnicy

Pozdr,
                        Zbyszek

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Komentarz

• adi_85
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 39

w moim 2 letnim 400d nie ma wyraźnego dwukliku, ale przy naciskaniu spustu czuć opór (ustawianie AF) i dopiero potem czuć klik (spust migawki).
                          EOS_SYSTEM
                          brodatefoto.wordpress.com

Komentarz

• siudym
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2249

Zamieszczone przez klosz007
                            W 7D działa to jakoś inaczej - na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Pierwszy opór (focus) jest mniej wyczuwalny a drugiego jakby nie było, po prostu po pokonaniu oporu focusa migawka się zwalnia ale przycisk nie robi się od razu twardy - można go coraz głębiej jakby wciskać tylko stawia coraz większy opór. Nie wiem czy to jasno opisałem ale odczucia są po prostu inne, jest jakby bardziej gumowaty czy sprężynujący i w dodatku chyba lżejszy.
                            W efekcie na początku naciskałem za mocno i od razu wskakiwałem na zwolnienie migawki "przelatując" przez łapanie focusa. Ale po przyzwyczajeniu w zasadzie nie ma różnicy

Pozdr,
                            Zbyszek
                            Nie mialem 7D w lapie, ale body 5D/1D maja spusty inne niz reszta serii. Nie ma tu typowego klikajacego mikrostyku. Widocznie 7D zalicza sie juz do tych serii pod wzgledem spustu.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

W moim 300D jest miekki. Tylko przez jeden dzien mialem akcje ze spust nie reagowal prawidlowo na polowe, tylko odrazu dzialal jakby sie wcisnelo do konca, czyli af i zaraz po tym strzal. Ale samo przeszlo i od roku nie bylo problemow.
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

Pracuję...