Dyfuzor czy soft box ?? Co kupić ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hoody
    Zablokowany
    • 2005
    • 205

Dyfuzor czy soft box ?? Co kupić ??

Szukam czegoś co ładnie rozproszy światło z 580ex'a
    Co lepiej kupić bo gość na allegro ma złotawy dyfuzor dający cieplejszy odcień skóry przy portrecie, myslałem o 2ch białym i złotym . CO sądzicie ? czy może soft box'a ? Jakieś róznice w użytkowaniu poza tym że jedno z plastiku a drugie z materiału.
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Zamieszczone przez Hoody
    Co lepiej kupić bo gość na allegro ma złotawy dyfuzor dający cieplejszy odcień skóry przy portrecie, myslałem o 2ch białym i złotym . CO sądzicie ? czy może soft box'a ? Jakieś róznice w użytkowaniu poza tym że jedno z plastiku a drugie z materiału.
    Mam pełną oferte lumiquesta (taniej niż w Rays) Jakby co to wal jak w dym.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Hoody
      Zablokowany
      • 2005
      • 205

to wiem dobrze się z Tobą handluje poza faktem że nie wiem dalej czy soft boxa czy dyfuzor z plastiku ?

Komentarz

• perlpa
        Początki nałogu
        • 2005
        • 350

Zamieszczone przez Hoody
        ...nie wiem dalej czy soft boxa czy dyfuzor z plastiku ?
        Osobiście używam softboxa Lumiquesta. Moim zdaniem jest lepszy z powodu większej powierzchni świecącej i większego rozproszenia przy strzałach na wprost, choć to traci na znaczeniu przy fotografowaniu z większych odległości. Kubek może być lepszy przy odbiciach od ściany lub sufitu.

Co do koloru dyfuzora to sam się zastanawiam czy bursztynowy/zółty nie byłby dobry do zdjęć w pomieszczeniach ze względu na lepsze dopasowanie kolorystyki do oświetlenia sztucznego.

Pozdrawiam

Komentarz

• Hoody
          Zablokowany
          • 2005
          • 205

zostałem namówiony na PROMAX SYSTEM, lumiquesta, można pokombinować i daje w jednym to co Ultrasoft (SOFTBOX) i pocket bouncer i 80-20 w jednym. Bede to brał w przyszłym tygodniu więc chętnie podzielę sie spostrzeżeniami.

Komentarz

• Nortberg
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 35

Zamieszczone przez Hoody
            Panie i Panowie chciałbym odświeżyć temat.
            Czy mozecie micos poradzić ?

Komentarz

• Gizzmo
              Początki nałogu
              • 2004
              • 266

Ja kupilem STOFENa i jestem bardzo zadowolony.
              EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

Zamieszczone przez Gizzmo
                Ja kupilem STOFENa i jestem bardzo zadowolony.
                Mysle, ze w pomieszczeniu wiekszym , w ktorym nie ma jak sie swiatlo odbic w przypadku Stofena bedziesz mniej zadowolony - sam go mam i to jest jego wada wlasnie - wedlug mnie oczywiscie.Lumiquestem wali sie na wprost i to jest jego zaleta - tak mysle.Sam planuje za jakis czas go zanabyc;-)
                5D +

Komentarz

• Gizzmo
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 266

Robilem ostatnio zdjecia na chrzcinach w lokalu calym wymazanym na wsciekly czerwony kolor. Wiec swiatlo nie mialo sie za bardzo od czego odbijac w naturalnym kolorze. Ustawilem palnik w pozycji 45 zalozylem STOFENa i robilem zdjecia. Wyszly nadspodziewanie dobrze. Nie zauwazylem zadnej czerwonej dominanty na skorze. Chociarz bylem przekonany ze cos sie jednak pojawi.
                  EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• eternus
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 668

Zamieszczone przez borkomar
                    Mysle, ze w pomieszczeniu wiekszym , w ktorym nie ma jak sie swiatlo odbic w przypadku Stofena bedziesz mniej zadowolony - sam go mam i to jest jego wada wlasnie - wedlug mnie oczywiscie.Lumiquestem wali sie na wprost i to jest jego zaleta - tak mysle.Sam planuje za jakis czas go zanabyc;-)
                    Dlaczego twierdzisz, ze Stofenem zle strzela sie na wprost?
                    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• borkomar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1083

Zamieszczone przez eternus
                      Dlaczego twierdzisz, ze Stofenem zle strzela sie na wprost?
                      Hmm - nie wiem dlaczego dziwne odblaski w oczach powstają (czasem nawet czerwone) czego z samą lampą nie nie ma.
                      Poza tym mydelniczka zła nie jest :wink:
                      5D +

Komentarz

• slawi_3000
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 568

Zamieszczone przez borkomar
                        Hmm - nie wiem dlaczego dziwne odblaski w oczach powstają (czasem nawet czerwone) czego z samą lampą nie nie ma.
                        Poza tym mydelniczka zła nie jest :wink:
                        No na wprost Stofenem to stada wampirów się pojawiają:grin: . Poza tym cienie są i tak dość ostre. Na wprost lepszy jest Lumiquest mini softbox. Jedyna jego wada, to że jeżeli chce się kropnąć na przemian na wprost i odbite, to trzeba go ściągać.

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

No nic - zamawiam.
                          I bede weryfikowal te "stada wampirow"
                          Choc wielokrotnie widzialem na roznych uroczystosciach ludzi walacych na wprost z stofenami, a wygladali na takich, ktorzy wiedza co robia.

Komentarz

• borkomar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez eternus
                            No nic - zamawiam.
                            I bede weryfikowal te "stada wampirow"
                            Choc wielokrotnie widzialem na roznych uroczystosciach ludzi walacych na wprost z stofenami, a wygladali na takich, ktorzy wiedza co robia.
                            Ja też czasem widuje "Profesjonalistów" ze sprzętem za kilkanaście Tysi robiących foty koncertowe z Lampą (zabijającą wszystko co najlepsze) i wiele jeszcze innych przykładów nad którymi sam czasem będąc amatorem wielokrotnie zastanawiałem się i dumałem o ich słuszności.:wink:
                            5D +

Komentarz

• eternus
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 668

Hmmmm....
                              czyli przyjmujemy, ze jedynym sluszym zastosowaniem Stofena jest jednak uderzanie z odbiciem pod katem ~45 stopni?
                              Czy tez jakies sytuacje usprawiedliwiaja uderzenie wprost?

Pytam, bo wydawalo mi sie, ze Stofen bedzie przydatny chocby w takich sytuacjach, gdy jest problem z sufitem - gdy nie ma jak odbic blysku.

Komentarz

Pracuję...