Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: wizjer z extenderem EP-EX15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie wizjer z extenderem EP-EX15

Czy oprócz tego że nie walę nosem w body to widać lepiej z czy bez. W opisie na www.bhphotovideo.com wyczytałem że zmniejsza obraz o 30%. Jeśli tak jest, to chyba patent jest do bani, co innego gdyby powiększał o 30%. Jak jest z tym extenderam ma to sens czy nie (jeśli sie nie nosi okularów)?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Skoro nikt sie nie odzywa to zakładam że extender jest do bani.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

ja tez jakis czas myslalem nad tym urzadzeniem i od razu pisze ze nie mialem go w reku ale sporo czytalem, fakt pomniejsza obraz no ale jednoczesnie ulatwia zagladanie jednak dla mnie w 10ce wizjer jest na tyle maly ze nie zdecydowalem sie na epex15.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam tą nakładkę i używam ją stale , pozwala okularnikom widzieć całe pole wizjera z dolnym paskiem ustawień . Zaznaczam jednak ,że przesiadłem się "dopiero co" po latach nieużywania , z innych aparatów na lustrzankę typu 350d i stwierdzam , że wizjery w Canonach (nie tylko w 350 ) są do bani . marzę o cyfrowym podglądzie , miałem okazję robić fotki Olimpusem 8080 , praca na takim podgladzie bardzo przypomina pracę średnim formatem z matówką , a to z kolei powoduje zupełnie inną pracę nad kadrem . Zaznaczam , że mówię o zastosowaniach studyjnych a nie o reportarzu . A co do wizjerka to jak po przewie zajżałem co Mamyi 23 , ale co tam do starego kijewa 88 , tam to jest fajnie .

p.s. w tym extenderze więcej niż normalnie nie zobaczysz , raczej mniej ale za to wszystko obejmiesz łatwiej okiem , taka ramka do syntezy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

taniej mozna kupic lupke celownicza od Pentacona, przerobiona na muszle Canona. tez zmniejsza obraz, ale w zamian pozwala patrzec z gory (no... nie do konca w zamian, bo to nie zawsze jest alternatywa) i z boku
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam i stosuję EP-EX15 od dawna. Noszę też okulary i muszę powiedzieć że extender mi niczego pod tym względem nie poprawia. W jednym się sprawdza i chyba takie jest jego zadanie - odsuwa trochę mój nos od LCD dzięki czemu nie muszę nazbyt przekręcać głowy gdy przykładam oko do wizjera
    Okulary i tak się brudzą od gumy muszli ocznej Eb, którą nakłada się na extender.
    Wypracowałem sobie inną metodę na tę uciążliwość. Ponieważ mam wadę -2 dioptrie to ustawiłem sobie kółeczko na -2 przy wizjerze puszki, dokupiłem sobie za 5 zł. rzemyk na okulary i tyle. Gdy ide na spacer focić to, przed strzałem, okularki zawieszam na szyi na rzemyku i pstryk
    Spróbujcie okularnicy takiej metody. Szybko, wygodnie i soczewki okularowe czyste!

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    taniej mozna kupic lupke celownicza od Pentacona, przerobiona na muszle Canona.
    Zdaje się, że jej generalną wadą jest to, że jest pioruńsko ciemna?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Zdaje się, że jej generalną wadą jest to, że jest pioruńsko ciemna?
    czy piorunsko to nie wiem, ale subiektywne wrazenie jest, ze owszem. choc to moze byc pochodna samego faktu zmniejszania widoku, przez co oku wydaje sie automatycznie, ze jest ciemniej.

APS-C z celownikiem Pentacona daje naprawde miniaturowy wglad sceny (i nawet tunelik D70 jest w tym momencie lepszy). tak ze nie jest to rozwiazanie specjalnie uniwersalne. ale do strzalow z niskiej perspektywy, lub w sytuacji gdy do celownika rozstawionego na statywie aparatu brakuje kilku cm a lepiej nie wyciagac glowicy statywu - to bardzo dobre rozwiazanie.
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon EP-EX15 Eyepiece Extender + xxxD

Czy stosując tą nakładke na wizjer obraz nie będzie taki tunelowy jak to ma miejsce w 300D a w szczególności w 350D ? Jak się zachowuje? Używał ktoś już?
    Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Jest tunelowoeliptyczny.
    Gyby nie twoje pytanie, to bym na to nie zwrócił uwagi.
    Mi to nie przeszkadza.
    Przestałem nosem wciskać guziki, a głownie to mnie wkurzało.
    Czyli jak ktoś ma nos jak gaśnicę lub wzrok ze wspomaganiem, to się przydaje EP-EX15.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów