zakup aparatu na firme - odliczony vat

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brosna
    Zablokowany
    • 2009
    • 89

zakup aparatu na firme - odliczony vat

zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?
  • luciferi
    Bywalec
    • 2008
    • 181

a w czym problem? jak kazde inne narzedzie potrzebne do prowadzenia dzialanosci.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez brosna
      zakup aparatu na firme - odliczony vat, mial ktos z czyms takim doczynienia w praktyce?
      Naprawdę, niecodzienna sprawa Ale o co kaman ?
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• rbucz
        Bywalec
        • 2009
        • 151

Tylko dobrze, żebyś mógł wykazać, że jest to rzecz potrzebna w Twojej działalności (co w sumie nie jestr trudne - można powiedzieć, że to przenośne ksero:-D ). Oczywiście, jeśli cena sprzętu przekroczy magiczne 3500 zł netto, robi się z tego środek trwały i musisz go amortyzować, tzn. Vat odliczasz jednorazowo, ale podatek przez cały okres amortyzacji. No i lepiej nie kazać sobie zwracać podatku, tylko go rozliczyć, bo Ci zaraz kontrolę zrobią, tak profilaktycznie - a wiadomo - zadna to przyjemność...
        Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Komentarz

• szuler
          Uzależniony
          • 2007
          • 829

przed zakupem musisz dopisać do działalności np. usługi foto
          wystawić choć jedną fakturę (na dowolną kwotę np. 200 zł) za takie usługi jakiemuś znajomemu
          poźniej mogło Ci się nie udać i poprostu nie było zleceń, a sprzęt masz
          A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Husky
            Zablokowany
            • 2009
            • 409

Jaką prowadzisz działalność?

Komentarz

• rbucz
              Bywalec
              • 2009
              • 151

Zamieszczone przez szuler
              przed zakupem musisz dopisać do działalności np. usługi foto
              Niekoniecznie, choć nie zaszkodzi. Ja używam aparatu do sporządzania dokumentacji technicznej (elektronika), agent od nieruchomości - do fotek domów, ubezpieczyciel - fotki pojazdów, to samo komis samochodowy... Znam nawet dentystkę, która ma aparat podłączony do mikroskopu i do dokumentacji pacjentów dołacza zdjęcia... Ale oczywiście jak pisałem - musi to wszystko mieć ręce i nogi. To, że kupujesz lustrzankę i szkła za 15 tys a nie kompakt za 500zł - Twój wybór, można przecież wpuścić w koszty i Mercedesa i Skodę...

Komentarz

• Piotr1
                Coś już napisał
                • 2008
                • 52

Zamieszczone przez rbucz
                Znam nawet dentystkę, która ma aparat podłączony do mikroskopu i do dokumentacji pacjentów dołacza zdjęcia...
                W tej chwili wśród stomatologów lustrzanka plus lampa makro plus parę obiektywów niekoniecznie makro jest na porządku dziennym. Służy im do dokumentacji prac (szczególnie ortodonci, chirurdzy szczękowi). Ja też mimo, że moja działalność nie jest związana z fotografią, mam "na stanie" aparat. Dokumentuję zamontowany sprzęt, uszkodzenia itp.

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

Zamieszczone przez Piotr1
                  mam "na stanie" aparat
                  To dopiero onanizm sprzętowy. Penigre na stanie se kup ;-)

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

Zamieszczone przez rbucz
                    Ale oczywiście jak pisałem - musi to wszystko mieć ręce i nogi.
                    Gdzie jest napisane, że MUSI? Aparat to nie czołg, że wymagana jest koncesja. A jesli jakikolwiek urzednik zakwestionuje kupno JAKIEGOKOLWIEK aparatu na firmę, to niech poda podstawę prawną, bo ma obowiązek.
                    Takiego prawa, które każe rejestrować usługi foto, albo "mieć ręce i nogi", żeby kupić aparat, nie ma.
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• rbucz
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 151

dinderi, jesteś pewien, czy Ci się tylko wydaje? Każda zakupiona rzecz w firme musi mieć związek z prowadzoną działalnością. Po to podaje się rodzaj prowadzonej działalności. Aparat foto b. łatwo podczepić pod każdą działalność, tak jek telefon czy komputer, więc ogólnie nie jest to problem. Ale jeśli np. prowadzisz zakład fryzjerski, kup sobie i odlicz koparkę... jak Cię skontrolują, to wtedy pogadamy...

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Jestem pewien
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• 4kwiatek
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 232

Hi...

"Zarabiam" między innymi robieniem zdjęć. Np fotografuję dokumentację przetargową. Trudno taki zakup zakwestionowac. .....

Pozdrawiam....

Komentarz

• tombas
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2194

Zamieszczone przez rbucz
                            dinderi, jesteś pewien, czy Ci się tylko wydaje? Każda zakupiona rzecz w firme musi mieć związek z prowadzoną działalnością. Po to podaje się rodzaj prowadzonej działalności. Aparat foto b. łatwo podczepić pod każdą działalność, tak jek telefon czy komputer, więc ogólnie nie jest to problem. Ale jeśli np. prowadzisz zakład fryzjerski, kup sobie i odlicz koparkę... jak Cię skontrolują, to wtedy pogadamy...
                            dinderi słusznie prawi:wink:
                            sam prowadze dział. gosp i ten temat mnie mocno interesował, słyszałem kiedys wypowiedz vice min finansów w temacie zakupu róznego sprzetu do firmy i w skrócie powiedział, ze jest swoboda działalności gosp i kazdy podmiot bierze na siebie odpowiedzialnośc za sens zakupów czytaj inwestycji w firmie a urzednikom skarbowym nic do tego
                            Ostatnio edytowany przez tombas; 6231. Powód: Automerged Doublepost
                            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Piotr1
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 52

Zamieszczone przez miklo
                              To dopiero onanizm sprzętowy. Penigre na stanie se kup ;-)
                              rozumiem, że sprawdzałeś i polecasz :P

Komentarz

Pracuję...