5D czy 50D który wybrać

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canonierman
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 18

5D czy 50D który wybrać

Witam.Pytanie jak w tytule postu.Które body wybrać?Używke 5D czy nowy 50D. Aktualnie posiadam 40D i jestem zadowolony.Potrzebuje jednak drugie body.Istotne jest to że fotografuje m.in śluby, a tu jak wiadomo warunki często ekstremalne(ciemne kościoły itd.)
    5D wiadomo,plastyka i FF, 50D szybszy AF i wszystkie krzyżowe.Praca na wysokim ISO,często 1600 i pytanie czy jest istotna różnica w szumach pomiędzy tymi puszkami przy takim ISO?(dla mnie z 40,stki jest ok do 15x21,po obróbce)
    Prosze tylko o opinie w temacie body ,a nie sugestii że może jaśniejsze szkło itd. Optyke posiadam wystarczającą.
    Ostatnio edytowany przez canonierman; 18171.
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

Jeśli masz dobre szkła, to 5D. Ma jedną, podstawową zaletę (dla mnie, pewnie nie tylko) - normalne ogniskowe w pracy ze stałkami, co oznacza, że Canon 28/1,8 będzie świetnym szkłem szerokokątnym, a nie pseudostandardowym, jakim jest na cropie. Poza tym masz jeszcze parę szkiełek, które mają sens na pełnej klacie, a nie mają swoich odpowiedników na crop'a, bądź kosztują majątek.

Do typowego low-light, może być przydatne ISO6400 i 12800 z 50D, niemniej jednak nie wiem, jak często tego używasz - u mnie puchy chodzą przez większość czasu na takich czułościach (1600+), więc jakaś zaleta to jest.

Inna sprawa to GO, ale o tym już mówić nie muszę...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• rog
      Bywalec
      • 2008
      • 144

Zdecydowanie 5d
      5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• Andrus
        Początki nałogu
        • 2005
        • 269

Zamieszczone przez _igi
        Do typowego low-light, może być przydatne ISO6400 i 12800 z 50D, niemniej jednak nie wiem, jak często tego używasz - u mnie puchy chodzą przez większość czasu na takich czułościach (1600+), więc jakaś zaleta to jest.
        dla iso6400/12800 50d? raczej w 5d, powinno byc znacznie lepiej
        | galeria | portfolio |

Komentarz

• zajec3
          Bywalec
          • 2006
          • 104

Zamieszczone przez rog
          Zdecydowanie 5d
          owszem zdecydowanie
          Tylko z tego co zauważyłem, na allegro mało kto podaje przebieg używek. Warto chyba zwrócic na to uwage, bo 5d raczej nie jest puchą używana przez niedzielnych amatorów, a migawka do niego tania pewnie nie jest.

Komentarz

• piezak
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 44

Zajec3 Nie podaje się przebiegu bo trzeba go w serwisie sprawdzać.

Komentarz

• zajec3
              Bywalec
              • 2006
              • 104

Ale zdarza się, że ktoś poda
              Chodzi mi ogólnie zeby nie wpakować się na "mine".
              Niektórzy są w stanie podać przebieg

Komentarz

• canonierman
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 18

Dzieki za wszyskie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o allegro to większość sprzedających podaje przebieg,tylko na ile prawdziwy tego nie wiadomo.Pewnie jest on tak prawdziwy jak to ze pucha służyła do niedzielnych spacerków.W 40D przebieg można sprawdzić,szkoda że w 5D nie da się tego zrobić na domowym kompie.

Komentarz

• Pavlik
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 86

Zamieszczone przez canonierman
                  .Pewnie jest on tak prawdziwy jak to ze pucha służyła do niedzielnych spacerków.
                  Panowie, nie generalizujcie, jest masa ludzi którzy kupują 5D tylko po to żeby owe spacerki pstrykać. Teraz sprzedają kupując mkII i do głowy takim ludziom nie przychodzi żeby podać przebieg. Oczywiście jest to spora mniejszość.

Ja jak będę sprzedawał to też tak napisze :P :P tyle że faktycznie tak jest
                  still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• Narvin
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 22

[QUOTE=Pavlik;749939]Panowie, nie generalizujcie, jest masa ludzi którzy kupują 5D tylko po to żeby owe spacerki pstrykać.

Ja jestem dokładnie taki,mój ma przebieg 6 tyś.jak będę go sprzedawał na wiosnę może mieć ewentualnie 8-9 tyś.stan idealny,więc można jednak trafić takie okazje

Komentarz

• takpoprostu
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 394

eee moim zdaniem bezsens przechodzić z 40d na 50d ... lepiej 5d
                      *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• panuna
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 267

Zamieszczone przez takpoprostu
                        eee moim zdaniem bezsens przechodzić z 40d na 50d ... lepiej 5d
                        też tak uważam. Mam 50D i właśnie myślę nad 5D. 50-tka nie da Ci takiego obrazka jak FF.

Komentarz

• radioel
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 114

dziś poruszałem ten temat z kolegą... on bierze 50ke do sportu a ja 5kę mk2 do slubów i studia... gdyby mnie nie było stać pewnie brałbym również 50kę albo 7kę ale ja to traktuję bardziej jak inwestycję...
                          Patrząc teraz od technicznej strony wysokie uzywalne iso to na pewno główna zaleta 5ki (mk1) ale jeśli porównamy tzw "plastyczny obrazek"to dla mnie nie ma jakiegoś ogromnego skoku jakości a na bank nie takiego aby dopłacać do FF...czyłości to co innego...
                          5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez radioel
                            ale jeśli porównamy tzw "plastyczny obrazek"to dla mnie nie ma jakiegoś ogromnego skoku jakości a na bank nie takiego aby dopłacać do FF...czyłości to co innego...
                            Zadam naiwne pytanie: z jakimi obiektywami porównywałeś?
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Jasper
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 152

Sądzę, że pod naiwnością bardziej skrywa się ironia. I dla mnie jest to zrozumiałe.

Komentarz

Pracuję...