Canon EOS 500D jaka pamiec?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • taith

Canon EOS 500D jaka pamiec?

Otrzymałem niepokojącą informacje, że nie wszystkie karty DSHC działają prawidłowo z danymi aparatami.
    Sprzedawca zapierał się na kingstonie, gdy porównywalna pamięć PQI kosztuje połowę ceny i ma podobną specyfikację.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication pqi
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication kingston
  • pietro.s
    Bywalec
    • 2007
    • 140

hej
    ja Ci proponuje kupić dwie lub trzy mniejsze karty zamiast 16gb. gdy padnie 16gb to nie masz żadnej i tracisz wszystko. Jak sie zepsuje jedna z 3 zawsze masz zapas ( o ile są puste )
    jeśli planujesz nagrywać filmy to i tak z tego co wiem w tym aparacie nagrasz jedynie do 4 gb.
    Piotrek S.

Komentarz

• Feudos
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 31

Pietro dobrze Ci prawi. Niech taka 16gb Ci zamoknie, upadnie, zgubi się i tracisz wszystko. Tak zostaje ci te 60% pamięci. Zakup lepiej 4x4GB.

Komentarz

• mcmike
        • 2009
        • 5

tez mialem ten sam problem a raczej wyszedl 'w praniu' (zeby nic nie umknelo lepiej ustawic RAW+JPEG)
        z aparatem kupilem karte 8GB Sandiska i po kilkudniowej zabawie zamowilem jeszcze jedna karte ale tym razem patrzac na testy karte 16 GB PQI, jak nie zalezy Ci na czasie to za jakies 2 dni powinienem dostac i moge zrobic testy 8 GB Sandisk Extreme III v 16 GB PQI (obie sa w podobnej cenie ~135PLN)

troche krece filmikow i dlatego 16GB (1 godzina)

link do porownania Sandsk Extreme III 8 GB 20MB/s vs PQI 16MB class6

Pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez mcmike; 30609.

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez taith
          Otrzymałem niepokojącą informacje, że nie wszystkie karty DSHC działają prawidłowo z danymi aparatami.
          Sprzedawca zapierał się na kingstonie, gdy porównywalna pamięć PQI kosztuje połowę ceny i ma podobną specyfikację.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication pqi
          http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication kingston
          To kup goodram albo SanDisk ;-) te ja mogę polecić.
          zdRAWki
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• taith

Bardziej bym preferował jedną duża pamięć niż żonglerkę czterema. Z jedną dużą pamięcią nie trzeba się bawić w przekładanie, czyli żadnej możliwości zamoknięcia itd itp, chyba że razem z całym aparatem.
            Więc czekam mcmike aż zrobi porównanie.

Komentarz

• teo5ooD
              Bywalec
              • 2009
              • 136

Ja mam 8GB sandisca ultra II i dziala rewelacyjnie
              Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|

Komentarz

• pietro.s
                Bywalec
                • 2007
                • 140

Zamieszczone przez teo5ooD
                Ja mam 8GB sandisca ultra II i działa rewelacyjnie
                no właśnie ja się waham pomiędzy ultra II a Extreme III. ciekaw jestem czy w zupełności wystarczy prędkość 9mb zapisu na sekundę.
                jak się sprawuje przy zdjęciach seryjnych i przy nagrywaniu filmów?
                W sumie za jedną Extreme iii można kupić dwa razy większą ultra II. więc dylemat jest.

Może ktoś podsunąć sposób jak sprawdzić czy karta wykorzystuje w pełni możliwości aparatu?

na razie użytkuje kingstona elite pro i w Viście na czytniku kopiowanie mi pokazuje transfer od 40 do 20 mb na sekundę(kwestia tylko wiarygodności wskazań systemu...).
                Ostatnio edytowany przez pietro.s; 9743.
                Piotrek S.

Komentarz

• kaqkaba
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 115

Ja mam starą kartę Kingstona 2gb (pewnie o bardzo niskim transferze, na pewno dużo mniej niż zalecane class 6).
                  Z robieniem zdjęć nie ma problemu.
                  Filmy Full HD 1080 po ok. 30sek do 1 minuty przerywają nagrywanie (przepełnienie bufora).
                  Filmy HD w niższej rozdzielczości nagrywają się bez problemu (najdłuższy nagrany to ok. 4-5 minut, sceneria była jednak dość statyczna, a to może mieć znaczenie).
                  C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• marcinicus
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 83

Ja mam pewien problem z szybkością odczytu. Posiadam kartę 4gbsandisc ultra II. Niestety, żeby zegrać z niej wszystkie fotki na kompa potrzebuję około 15 minut[!!!] Czy to normalne? Wcześniej, w innym systemie używałem kart Kingstona, tych najzwyklejszych o wielkości 4gb SD, i szybkość zgrywania była nieporównywalnie większa.

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

marcinicus, zainwestuj w czytnik kart. Transfer przez puchę jest masakrystycznie wolny, jak sam zaobserwowaleś.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• marcinicus
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 83

marcinicus, zainwestuj w czytnik kart. Transfer przez puchę jest masakrystycznie wolny, jak sam zaobserwowaleś.
                        No tak, do Kingstonów SD stosowałem czytnik...ale i tak z aparatu szybciej się zgrywało. Dzięki za poradę.

Komentarz

• krzy
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 163

Według moich doświadczeń z przyzwoitego czytnika dużo szybciej zgrywają się zdjęcia niż z aparatu. Nawet 50D (ma szybszy transfer niż poprzednie puszki) wysiada przy czytniku np SanDisk Extreme - wyciąga z karty Extreme III wszystko "co fabryka dała".

Polecam Sandiska kartę Extreme III - kup 8 GB to chyba teraz optymalny zakup, a przed wakacjami dokupisz drugą ósemkę, albo 16 GB - jak stanieją. Czasem można trafić zestaw: czytnik i karta.
                          Używam takie karty z czytnikiem jw. i śmigają aż miło :-P

Komentarz

• adamires
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 34

na logike 4x4Gb jest lepsze niż 16gb jeżeli chodzi o warunki atmosferyczne(tracimy 25% fotek), natomiast (doświadczenie z 400d i kartami CF) wymiana karty skończyła się uszkodzeniem jedniego z PINów o czym można przeczytać na CB.
                            Morał - nie korzystasjcie z czytników tylko orginalny kabelek do naszego body,a wielkość karty nie będzie miała większego znaczenia. No chyba, że jesteś pesymistą to radzę 16x1Gb

Komentarz

• elminsterr
                              • 2011
                              • 4

Witam

Podpinam się pod temat. Ostatnio kupiłem kartę do mojego 500D ze specyfikacją class 6. Niestety okazało się, że nie tylko nie da się na niej nagrywać filmów HD, ale również tych w niższej rozdzielczości :/.

Bardzo Was proszę o podanie modeli kart SD 8 GB, które na 100% obsłużą nagrywanie filmów w full HD na moim aparacie. Najlepiej testowane przez Was, albo takie których jesteście pewni. Da się taką kartę kupić w ogóle do 100 PLN?

Komentarz

Pracuję...