Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W najbliższym czasie mam zamiar przesiąsc sie na sprzet cyfrowy.Moim głównym kandydatem w tym temacie jest 10D.Niestety nie jestem do końca przekonany.
Jak ma sie jakośc koncowa odbitek,wydruków do ceny za ten aparat ? Moze warto rozeejzeć sie za innym body ( Nikon ,fujj co ja piszę ) 300D lub 60D co o tym sadzicie ?
Kolejna kwestia która mnie nurtuje to wybór optyki do eosa.Wiem ze wiele szkieł firm nie zaleznych nie chodzi z nimi,gdzie to sprawdzic ( w necie ) ?? Na sam koniec jaka optyke do takiego body polecacie 17-40/4 L czy moze jakas SIgma może tamron.W temacie długich szkiełek tez mam dylemat co wybrać.Z góry dzieki za zainteresowanie postem.
Jak ma sie jakośc koncowa odbitek,wydruków do ceny za ten aparat ? Moze warto rozeejzeć sie za innym body ( Nikon ,fujj co ja piszę ) 300D lub 60D co o tym sadzicie ?
W tym watku masz nieco o jakosci odbitek i roznicach miedzy 10D a D60 (post by Czacha):
Czytam,czytam.Jak dla mnie to duzo wodolejstwa sie trafia a czasu w totolotka nie wygrałem Za linki wielkie dzienki.Mam nadziej,że ułatwicie mi wybór i ze nie zdradzę Canona na rzecz jakiegos paskudnego nikosia.
Grrr , z takim argumentem musisz trochę uważać, bo to można przetłumaczyć "nie mam czasu szukać, niech inni to za mnie zrobią". A to wywołuje różne reakcje - dla mnie jest to druga najgorsza rzecz, po zaciętym capslocku :-/
Moim zdaniem nie. Z góry przyznaje się bez bicia Viteza i Czachy :wink: że nigdy nie miałem EOS'a w rękach* na dłużej, ale JA nie kupiłbym DZIŚ 10D ze względu na:
- *podobno mały, ciemny wizjer
- 1,6 crop dziś to troszeczkę za dużo
O D60 to w ogóle zapomnij. Dla mnie totalna dyskwalifikacja potym jak przeczytałem jak bardzo usprawniono AF w 10D w porównaniu z D60.
17-40/4 L - zdecydowanie tak jeśli nie potrzebujesz 2.8 (kościół, koncerty, ?)
Wiem, że wielu ludzi naskoczy zaraz na mnie No ale czego oczekiwać po nas, biednych** Polaczkach. Nie mamy u siebie cen zza oceanu. I prawie wszyscy mają 10D. Więc normalne, że chwalą. Szkoda, że nie ma tu gościa (a może jest) co ma /miał powiedzmy G2->G3->D60->1D->1DMkII/1Ds. Wtedy byłoby bardziej obiektywnie.
Ja osobiście tak czy siak na dSLR'a będę musiał zaciągnąć kredyt zaufania :wink: więc tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność. Do tego podepne 24-70 (portrety) i może kiedyś 16-35 (wycieczki).
pozdrawiam,
g3
** - mam na myśli ceny w Polsce vs. ceny w USA, pisząc to nie miałem / mam zamiaru NIKOGO obrażać. Wyobraźmy sobie ile szkła więcej każdy miałby w stopce gdyby nie te wizy do USA
Na podstawie subiektywnej plotki odrzucasz sprzet?
A co za problem poprosic kogos z 10D, albo w sklepie o spojrzenie przez wizjer i dopiero wtedy decydowac czy DLA CIEBIE jest ok czy nie?
Ten zarzut jest stawiany tylko przez ludzi ktorzy mieli sporo do czynienia z lustrzankami a przesiadaja sie na cyfrowa lustrzanke np z EOS 30... dla nich wizjer jest zauwazalnie ciemniejszy, ale nie na tyle ciemny by uniemozliwiac normalne uzywanie aparatu... dodatkowo 10D ma pryzmat a nie lustro co dziala na korzysc jasnosci wizjera .
- 1,6 crop dziś to troszeczkę za dużo
Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala? Policz ile body ma crop 1.5 lub 1.6 a ile 1.3 lub 1 ... oraz porownaj ceny.
Crop 1.3 a 1.6 to krok pomiedzy lustrzanka profesjonalna a amatorska. I watpie czy Canon odwazy sie obnizyc ta granice dajac nastepcy 10D crop 1.3, ale pozyjemy, zobaczymy.
Wiem, że wielu ludzi naskoczy zaraz na mnie No ale czego oczekiwać po nas, biednych** Polaczkach. Nie mamy u siebie cen zza oceanu.
1. Nawet wg cen z USA i ich zarobkow 1D MkII jest dla Amerykanow powyzej zasiegu przecietnego urzednika, praktycznie rownie drogi co u nas.
2. Nawet gdybysmy mieli ceny z USA i tak niewielu ludzi byloby stac na porzadne body i szkla z naszymi polskimi cenami.
Problem jest nie w cenach a w zarobkach, a nawet na amerykanskie zarobki 1D MkII jest droogi.
I prawie wszyscy mają 10D.
Nie... prawie wszyscy maja 300D z powodu wrodzonej polskiej oszczednosci.
Szkoda, że nie ma tu gościa (a może jest) co ma /miał powiedzmy G2->G3->D60->1D->1DMkII/1Ds. Wtedy byłoby bardziej obiektywnie.
Ja mialem A100->G3->10D . Moze byc?
tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność. Do tego podepne 24-70 (portrety) i może kiedyś 16-35 (wycieczki).
Zazdroszcze zasbow finansowych .
(1D MkII ok 20 tys, 10D MkII zapewne ok 10 tys, 24-70 ok 5 tys 16-35 ok 6 tys ... )
> Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala?
Nic nie sugeruje, po prostu dziś Canon nie ma szkieł do komfortowej pracy z cropem 1.6
> Policz ile body ma crop 1.5 lub 1.6 a ile 1.3 lub 1 ... oraz porownaj ceny.
Vitez, wszyscy znają te ceny :wink:
> Crop 1.3 a 1.6 to krok pomiedzy lustrzanka profesjonalna a amatorska.
Szufladkowanie ten profesjonalny, ten amator mnie nie obchodzi, chce dostać crop 1.3, porządne body, nie chcę chować aparatu kiedy zacznie lekko padać. Tak jak wspomniałem aparat będę kupować na kredyt więc rok w tą czy w tą :wink:
Aha no i jest wielce prawdopodobne, że w USA więc jeszcze taniej. Dzisiaj Ty w Polsce płacisz prawie tyle co Amerykanie za "10DMkII" (6500 PLN = $1756/3,7PLN@1USD)
> I watpie czy Canon odwazy sie obnizyc ta granice dajac nastepcy 10D crop 1.3, ale
> pozyjemy, zobaczymy.
Ja też, no ale zawsze mogą wypełnić lukę pomiędzy 10D a 1DMkII
> Zazdroszcze zasbow finansowych .
Hello, ja to będę musiał spłacić
> (1D MkII ok 20 tys, 10D MkII zapewne ok 10 tys, 24-70 ok 5 tys 16-35 ok 6 tys ... )
1DMkII 16650
10DMkII 6600 (~ $1800)
na początek nie chcę nic oprócz body i albo 24-70 albo 16-35
pozdrawiam,
g3
ps.
Ale jaja, sam się z siebie śmieje tak tu teraz wypisuje marzenia a zobaczymy na czym się skończy. Spoko dam znać to się pośmiejemy razem
gietrzy, a jaki sprzęt TY masz?
Ja do niedawna miałem Zenita ET i niechciałem mieć cyfrówki w kształcie kostki masła.
Jak wyszło 300D, to mnie trochę poderwało i przekonało, że lustrzanki cyfrowe są juz na tyle dobre że można kupować.
Poszedłem do sklepu, - w galerii Mokotów - pooglądałem i zraził mnie plastikowy wygląd i coś w nim było nie tak. O 10D nie miałem zielonego pojęcia, że coś takiego nawet istnieje.
No i się załamałem. Zostaje przy Zenicie.
Ale na www.canon.pl znalazłem body 10D.
Super. Dzień a noc w porównaniu do Zenita.
Opowiastki typu 1Ds jest lepsze bo droższe i nie ma przesunięcia ogniskowej i ma jaśniejszy wizjer do mnie nie przemawiają.
W 10 D lustro jest 40/60, ale to w głowie 100/0 jest ustawiona expozycja. Pomysł.
Co do szkła to ma być dobre jakościowo i do okoliczności.
A co do naszych zarobków, to zależy gdzie się pracuje (mówię o Polsce).
Jak ktoś się dobrze uczył i potrafi sie sprzedać to Ameryka mu jest na grzyba potrzebna. Kasę można czesać tu na miejscu. I niekoniecznie trzeba mieć 1Ds.
Bo co by to było gdyby wszyscy jeździli Maybachami, albo SLK.
> Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala?
Nic nie sugeruje, po prostu dziś Canon nie ma szkieł do komfortowej pracy z cropem 1.6
To bardzo slaby argument i godny dluzszej polemiki, bo nie tylko szkla Canona istnieja na tym swiecie. Ale skoro sie uparles na 1.3 i splacac 5 lat dluzej to twoj wybor
Hello, ja to będę musiał spłacić
Ja to juz splacam, ale zestaw jaki ty sobie wymarzyles splacalbym kilka lat dluzej... nie lubie tak dlugich zobowiazan, szczegolnie w Polsce gdzie roznie bywa z praca .
1DMkII 16650
10DMkII 6600 (~ $1800)
I dlatego wlasnie nie wierze ze w 10D MkII bedzie crop 1.3x . Bo glowny problem z cena matryc z tym cropem jest koszt wyprodukowania tak duzych matryc... a wlasciwie odsetek odrzuconych wadliwych.
Komentarz