17-40 L vs 15-85 do 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartosztroch89
    Bywalec
    • 2009
    • 101

17-40 L vs 15-85 do 350D

Cześć!

Stoję przed problemem związanym z zakupem nowego szkła do Canona 350D. Do wyboru mam C 17-40 L lub C 15-85. Co do pierwszego, nie przeszkadza mi światło 4.0, ale słyszałem że dobrą ostrość tylko osiagnie to szkło pod body 5d lub 7d, a na moim aps-c będzie dawało ostrość jak szkło za 300 zł (czyt. kit) czy to prawda? Co do drugiego szkła... nowość, mało informacji, sample wskazują na słabą ostrość obrazu i wysokie abberacje. Nie biorę pod Tamronów i Sigm pod uwagę. Szukam tylko czegoś z Canona.

Czy możnaby prosić o jakieś informacje od użytkówników tych szkieł z body 350d lub 400d,450d,500d ?:wink:

Może ktoś zaproponuje inne szkło z Canona do 2,7 tys ? Dodam 17-55 2.8 odpada z powodu budżetu

Dziękuję za pomoc!
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit
  • Pretender
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

a myślałeś nad stałkami? czy koniecznie muszą być zoomy?
    Z tymi pieniędzmi spokojnie mógłbyś nabyć np 50 1.8 oraz 85 1.8 i do tego może 24 2.8?

Komentarz

• Matt_K-K
      Początki nałogu
      • 2008
      • 322

Jesli masz juz 2700, to juz mozesz zaczac polowac na uzywane 17-55.

Komentarz

• wig
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 45

Zamieszczone przez Matt_K-K
        Jesli masz juz 2700, to juz mozesz zaczac polowac na uzywane 17-55.
        warto poszukać zadbany egzemplarz - może trafisz jeszcze na gwarancji, Kupowałem kilka używanych obiektywów poprzez forum CB i trafiłem naprawdę na dobre egzemplarze. Najlepiej oczywiście znaleźć w pobliżu z możliwością osobistego sprawdzenia.

Komentarz

• bartosztroch89
          Bywalec
          • 2009
          • 101

Mam już C 50 1.8 i jest super A co sądzicie o tym 17-40? Naprawdę, aż tak niedobrze jest z nim pod aps-c?
          www.bartosztroch.com
          5ds + some shit

Komentarz

• marcusp
            Bywalec
            • 2006
            • 149

Nie miałem w rękach 15-85, ale od kilku lat mam 17-40. Na cropie to moje podstawowe szkło i jakoś nie korci mnie, żeby je wymieniać na inne.

Komentarz

• wig
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 45

mam od niedawna 17-40, ale kupiłem go pod FF, zamieniając 10-22. Z 5D dla mnie jest naprawdę dobry, niestety nie miałem okazji sprawdzić go z APS-C. Może znajdziesz w Twoich okolicach kogoś, kto ma ten obiektyw, najlepiej sprawdź sam, przekonaj się. To moim zdaniem najlepsza metoda.

Komentarz

• elfi
                Coś już napisał
                • 2009
                • 55

Też zastanawiam się co brać: 17-40 czy 15-85 ale pod 7D...nęci mnie zakres przy tym "kicie"...

Komentarz

• bartosztroch89
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 101

hmmm.. a co do kitów... Co sądzicie o 18-55 IS? Jest dość wychwalany na forach
                  www.bartosztroch.com
                  5ds + some shit

Komentarz

• marcusp
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 149

Może to za mała próba żeby generalizować, ale wszystkie dwa obiektywy 18-55 IS, którymi robiłem zdjęcia były naprawdę kitowe - zdjęcia 10x15 były delikatnie mówiąc byle jakie jeśli chodzi o ostrość. Może miałem pecha i trafiłem na tę kiepską mniejszość, a może po prostu one dają jakość zdjęć adekwatną do ceny.

Komentarz

• paweleverest
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1138

Zamieszczone przez bartosztroch89
                      Cześć!

Stoję przed problemem związanym z zakupem nowego szkła do Canona 350D. Do wyboru mam C 17-40 L lub C 15-85. Co do pierwszego, nie przeszkadza mi światło 4.0, ale słyszałem że dobrą ostrość tylko osiagnie to szkło pod body 5d lub 7d, a na moim aps-c będzie dawało ostrość jak szkło za 300 zł (czyt. kit) czy to prawda? Co do drugiego szkła... nowość, mało informacji, sample wskazują na słabą ostrość obrazu i wysokie abberacje. Nie biorę pod Tamronów i Sigm pod uwagę. Szukam tylko czegoś z Canona...

Dziękuję za pomoc!
                      W ramach uściślenia 7D to tez APS-C ale rozumiem ze to poprostu niefortunna konstrukcja zdania.

Wracając do tematu 17-40 vs 15-85 a posrednio 18-55 kit IS:

3 tysięczny 17-40 w stosunku do 300 złotowego kita pod wzgledem ostrości nie odbiega zbytnio. Ale niestety na tym parametrze ( nie ma co ukrywać, ze najwazniejszym) podobieństwa sie kończa. 17-40 to czyste naturalne kolory, DUŻO lepszy kontrast i kilka innych własciwości optycznych, za które warto (?????) zapłacić 10 razy wiecej . Dodatkowo to szybki i precyzyjny silnik USM oraz solidan budowa. Szkło jest jednak dedykowane pod pełna klatke i na aps-c zawsze bedzie rodzajem protezy.

15-85 w rekach nie miałem ale wyglalda bardzo obiecująco :

Is the Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

Jego głowny atut to zakres ogniskowych i jezeli, tak jak piszesz, nie zalezy Ci na świetle 2,8 to pod 350D brałbym własnie jego ( pytanie tylko czy teraz czy po nowym roku gdy odpadnie z niego łatka nowości wraz z paroma stówkami złotych)
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez marcusp
                      Może to za mała próba żeby generalizować, ale wszystkie dwa obiektywy 18-55 IS, którymi robiłem zdjęcia były naprawdę kitowe - zdjęcia 10x15 były delikatnie mówiąc byle jakie jeśli chodzi o ostrość. Może miałem pecha i trafiłem na tę kiepską mniejszość, a może po prostu one dają jakość zdjęć adekwatną do ceny.
                      Mówisz o wersji z IS ??

Generalnie trzeba rozróznic ostrośc od sprawności w ostrzeniu. Jeżeli pod pierwszym względem KIT IS wypada wg mnie rewelacyjnie o tyle pod drugim już znacznie gorzej ( wymaga poprostu spokojnego statycznego kadrowania ).

Ja z Kita i to starego ( bez IS ) robiłem zdjęcia 30x40 i naprawde nie było sie do czego przyczepić ( oczywiście patrząc na to z zachowaniem zdrowego rozsądku )
                      Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bartosztroch89
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 101

Zamieszczone przez paweleverest
                        W ramach uściślenia 7D to tez APS-C ale rozumiem ze to poprostu niefortunna konstrukcja zdania.
                        Ups Przyznam się, że nie wiedziałem. Poczekam jeszcze 2 tyg i kupię 15-85
                        Ostatnio edytowany przez bartosztroch89; 25053.
                        www.bartosztroch.com
                        5ds + some shit

Komentarz

• andrewjohn
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Zamieszczone przez bartosztroch89
                          Poczekam jeszcze 2 tyg i kupię 15-85
                          Jak już kupisz, to koniecznie podziel sie wrażeniami. (Na razie na forum nikt nie chce się pochwalić...)
                          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• marcusp
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 149

Mówisz o wersji z IS ??

Generalnie trzeba rozróznic ostrośc od sprawności w ostrzeniu. Jeżeli pod pierwszym względem KIT IS wypada wg mnie rewelacyjnie o tyle pod drugim już znacznie gorzej ( wymaga poprostu spokojnego statycznego kadrowania ).
                            Chodzi mi o ostrość zdjęcia. W porównaniu z 17-40 to straszne mydło wychodziło. Aż się dziwiłem, bo czytałem różne testy i tu nie powinno być specjalnej różnicy. Sprawdzałem na 350D, 450D i 40D - zawsze to samo.
                            Jeśli robiłem zdjęcie osoby, tak, że cała mieściła się w kadrze, to na 17-40 bez problemu było widać szczegóły na twarzy - jakieś większe zmarszczki itp, a na 18-55 nie, twarz była nieostra. Poprawiało się trochę po przymknięciu do 8 - 11, ale do 17-40 nadal wiele brakowało tym sztukom, które miałem.

Komentarz

• andrewjohn
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 349

Zamieszczone przez marcusp
                              Chodzi mi o ostrość zdjęcia. W porównaniu z 17-40 to straszne mydło wychodziło. Aż się dziwiłem, bo czytałem różne testy i tu nie powinno być specjalnej różnicy. Sprawdzałem na 350D, 450D i 40D - zawsze to samo.
                              Jeśli robiłem zdjęcie osoby, tak, że cała mieściła się w kadrze, to na 17-40 bez problemu było widać szczegóły na twarzy - jakieś większe zmarszczki itp, a na 18-55 nie, twarz była nieostra. Poprawiało się trochę po przymknięciu do 8 - 11, ale do 17-40 nadal wiele brakowało tym sztukom, które miałem.
                              Ja z kolei bawiłem się krótko 17-40 i porównywałem z moim kitem IS i muszę przyznać, że w kwestii ostrości to nie zauważyłem wielkiej różnicy.
                              Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...