Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, mam pewien problem z wyborem nowego body bo moja 350d już wysiada, posiadam jeden obiektyw 28-135 oraz lampę 420ex, w grę wchodzą canony: 5d używanie body, 50d + jakiś obiektyw, czy może nowe 7d (body) Mam ograniczony budżet, oraz mętlik w głowie.Głównie będę robił zdjęcia sportowe oraz śluby jaki z tych aparatów sprawdzi się najlepiej? Z góry dziękuje za odpowiedź.
airhead, gadanie!, wszystkie trzy się równie dobrze do ślubów nadaja.
co nie wybierze to albo będzie zadowolony, albo będzie marudził.
osobiście radziłbym przemyśleć ff - szkła nie są tanie - jeśli z tego nie żyjesz to po cholerę ci ff? ogranicz wybór do 50 i 7 - świetne puszki.
Dzięki za szybką odpowiedź, no ale niestety robię sport i śluby, i właśnie nie wiem do końca co wybrać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!! nightartist na początku też myślałem nad 50d i 7d, może wybrać 50d i jakieś szkiełko.
Ostatnio edytowany przez ZiemniaQ; 30493.
Powód: Automerged Doublepost
Trudno jest mi podjąć wybór, ponieważ żadnego z tych aparatów nie trzymałem w ręce, lecz czytałem dużo na forach i zdania są podzielone, ale jak na razie jestem bardziej "za" canonem 7d, ponieważ jest to dużo nowszy aparat ale odpychają mnie te szumy.
wybierz taka puszke ktora latwiej bedzie Ci zarobic na kolejna
moim zdaniem 5D bedzie najlepszym wyborem, cropami ciezko robic sluby, oczywiscie sie da ale pod FF masz o wiele tansze i dobre stalki, ktorych zakres na cropach jest raczej nieuzywalny(tzn ciezko znalesc zestepce)
mowa tu o 28 1.8 i 35 2.0
do tego 85 1.8, ktory na cropie do kosciola juz jest za dlugi i jest fajny zestaw slubny
oczywiscie 5D do sportu sie raczej nie nadaje, (chociaz nie wiemy o jakim sporcie mowisz)
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
sport to głównie żużel i piłka nożna. Sport to moja pasja przy której nie zarabiam, a śluby i inne imprezy okolicznościowe to sposób na zarobienie jakiegoś "grosza".
sport to głównie żużel i piłka nożna. Sport to moja pasja przy której nie zarabiam, a śluby i inne imprezy okolicznościowe to sposób na zarobienie jakiegoś "grosza".
Z tym szkłem, to nie wiem czy zobaczysz różnicę w stosunku do 350D, niezależnie od wybranej puszki.
Napiszę krótko.
Mam 20D i 50D, robię śluby i od następnego sezonu kupuję FF.
Stara 5D i 50D śmiem twierdzić że szumy mają porównywalne ale 5D to jednak FF i do ślubów będzie lepszym rozwiązaniem.
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
___________ www.MD-FOTO.pl | Mój BLOG | Zapraszam
Biadolicie. Miałem w rękach 5d, 350d, 50d, mam nowe 5d, - i prawda jest taka że jeśli ktoś nie potrzebuje ff nie powinien brać go w ogóle pod uwagę - gdybym teraz wybierał miedzy 5d, a 50d i nie potrzebował ff - wybrałbym 50d - i cała masę szkieł np 10-20 sigmy jest tańsze niż 12-24 pod ff, podobnie 30tka 1.4 sigmy tańsza niż 50tka 1.4 na ff, etc ! po co masz przepłacać - różnicy w jakości nie widać w większości zastosowań - jak ktoś będzie szukał na siłę - pewnie że znajdzie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez sebcio80
oj, roznice w szumach sa bardzo, bardzo, bardzo duze, na korzysc 5D rzecz jasna
Co tu porównywać, jak to są zupełnie inne matryce - i ilość pikseli też różna.
Ostatnio edytowany przez nightartist; 14830.
Powód: Automerged Doublepost
Biadolicie. Miałem w rękach 5d, 350d, 50d, mam nowe 5d, - i prawda jest taka że jeśli ktoś nie potrzebuje ff nie powinien brać go w ogóle pod uwagę - gdybym teraz wybierał miedzy 5d, a 50d i nie potrzebował ff - wybrałbym 50d - i cała masę szkieł np 10-20 sigmy jest tańsze niż 12-24 pod ff, podobnie 30tka 1.4 sigmy tańsza niż 50tka 1.4 na ff, etc ! po co masz przepłacać - różnicy w jakości nie widać w większości zastosowań - jak ktoś będzie szukał na siłę - pewnie że znajdzie.
kolega chce robic zarobkowo sluby, wiec wedlug mnie potrzebuje FF - to ulatwia prace i co wazne gwarantuje lepsza jakosc, o szklach pisalem, pod cropa nie ma szerokiego jasnego szkla zadnego praktycznie
odpowiednikiem cropowej Sigmy 10-20 na pelnej klatce jest Canon 17-40L
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Komentarz