Co wybrać 5d,50d czy 7d. Pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZiemniaQ
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 23

Co wybrać 5d,50d czy 7d. Pomocy

Witam, mam pewien problem z wyborem nowego body bo moja 350d już wysiada, posiadam jeden obiektyw 28-135 oraz lampę 420ex, w grę wchodzą canony:
    5d używanie body, 50d + jakiś obiektyw, czy może nowe 7d (body) Mam ograniczony budżet, oraz mętlik w głowie.Głównie będę robił zdjęcia sportowe oraz śluby jaki z tych aparatów sprawdzi się najlepiej? Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

do sportu 50 lub 7, do ślubów 5
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• nightartist
      Zablokowany
      • 2008
      • 33

airhead, gadanie!, wszystkie trzy się równie dobrze do ślubów nadaja.
      co nie wybierze to albo będzie zadowolony, albo będzie marudził.
      osobiście radziłbym przemyśleć ff - szkła nie są tanie - jeśli z tego nie żyjesz to po cholerę ci ff? ogranicz wybór do 50 i 7 - świetne puszki.

Komentarz

• ZiemniaQ
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 23

Dzięki za szybką odpowiedź, no ale niestety robię sport i śluby, i właśnie nie wiem do końca co wybrać.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        nightartist na początku też myślałem nad 50d i 7d, może wybrać 50d i jakieś szkiełko.
        Ostatnio edytowany przez ZiemniaQ; 30493. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

gadanie-nie gadanie
          wszystkie puszki nadają się do wszystkiego, ale po co utrudniać sobie życie?
          jaka różnica w cenie szkieł? może 10-22 vs 20-35? ;]
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• ZiemniaQ
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 23

Trudno jest mi podjąć wybór, ponieważ żadnego z tych aparatów nie trzymałem w ręce, lecz czytałem dużo na forach i zdania są podzielone, ale jak na razie jestem bardziej "za" canonem 7d, ponieważ jest to dużo nowszy aparat ale odpychają mnie te szumy.

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

wybierz taka puszke ktora latwiej bedzie Ci zarobic na kolejna

moim zdaniem 5D bedzie najlepszym wyborem, cropami ciezko robic sluby, oczywiscie sie da ale pod FF masz o wiele tansze i dobre stalki, ktorych zakres na cropach jest raczej nieuzywalny(tzn ciezko znalesc zestepce)

mowa tu o 28 1.8 i 35 2.0
              do tego 85 1.8, ktory na cropie do kosciola juz jest za dlugi i jest fajny zestaw slubny

oczywiscie 5D do sportu sie raczej nie nadaje, (chociaz nie wiemy o jakim sporcie mowisz)
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• ZiemniaQ
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 23

sport to głównie żużel i piłka nożna. Sport to moja pasja przy której nie zarabiam, a śluby i inne imprezy okolicznościowe to sposób na zarobienie jakiegoś "grosza".

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Zamieszczone przez ZiemniaQ
                  sport to głównie żużel i piłka nożna. Sport to moja pasja przy której nie zarabiam, a śluby i inne imprezy okolicznościowe to sposób na zarobienie jakiegoś "grosza".
                  Z tym szkłem, to nie wiem czy zobaczysz różnicę w stosunku do 350D, niezależnie od wybranej puszki.
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

no wiec wybor jest chyba jasny? tylko 5D

do sportu zostaw sobie 350D, ktore tez bedzie pelnic rezerwowe body na slubach
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mxdanish
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 632

Napiszę krótko.
                      Mam 20D i 50D, robię śluby i od następnego sezonu kupuję FF.
                      Stara 5D i 50D śmiem twierdzić że szumy mają porównywalne ale 5D to jednak FF i do ślubów będzie lepszym rozwiązaniem.
                      5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                      RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• il Dottore
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 292

Zamieszczone przez nightartist
                        /.../
                        osobiście radziłbym przemyśleć ff - szkła nie są tanie - jeśli z tego nie żyjesz to po cholerę ci ff? ogranicz wybór do 50 i 7 - świetne puszki.
                        ???... nie bardzo rozumiem... to FF jest tylko dla profi?

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez mxdanish
                          Stara 5D i 50D śmiem twierdzić że szumy mają porównywalne ale 5D to jednak FF i do ślubów będzie lepszym rozwiązaniem.

oj, roznice w szumach sa bardzo, bardzo, bardzo duze, na korzysc 5D rzecz jasna

Komentarz

• nightartist
                            Zablokowany
                            • 2008
                            • 33

Biadolicie. Miałem w rękach 5d, 350d, 50d, mam nowe 5d, - i prawda jest taka że jeśli ktoś nie potrzebuje ff nie powinien brać go w ogóle pod uwagę - gdybym teraz wybierał miedzy 5d, a 50d i nie potrzebował ff - wybrałbym 50d - i cała masę szkieł np 10-20 sigmy jest tańsze niż 12-24 pod ff, podobnie 30tka 1.4 sigmy tańsza niż 50tka 1.4 na ff, etc ! po co masz przepłacać - różnicy w jakości nie widać w większości zastosowań - jak ktoś będzie szukał na siłę - pewnie że znajdzie.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez sebcio80
                            oj, roznice w szumach sa bardzo, bardzo, bardzo duze, na korzysc 5D rzecz jasna
                            Co tu porównywać, jak to są zupełnie inne matryce - i ilość pikseli też różna.
                            Ostatnio edytowany przez nightartist; 14830. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Zamieszczone przez nightartist
                              Biadolicie. Miałem w rękach 5d, 350d, 50d, mam nowe 5d, - i prawda jest taka że jeśli ktoś nie potrzebuje ff nie powinien brać go w ogóle pod uwagę - gdybym teraz wybierał miedzy 5d, a 50d i nie potrzebował ff - wybrałbym 50d - i cała masę szkieł np 10-20 sigmy jest tańsze niż 12-24 pod ff, podobnie 30tka 1.4 sigmy tańsza niż 50tka 1.4 na ff, etc ! po co masz przepłacać - różnicy w jakości nie widać w większości zastosowań - jak ktoś będzie szukał na siłę - pewnie że znajdzie.
                              kolega chce robic zarobkowo sluby, wiec wedlug mnie potrzebuje FF - to ulatwia prace i co wazne gwarantuje lepsza jakosc, o szklach pisalem, pod cropa nie ma szerokiego jasnego szkla zadnego praktycznie

odpowiednikiem cropowej Sigmy 10-20 na pelnej klatce jest Canon 17-40L

Komentarz

Pracuję...