Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

chcialbym zasiegnac opinii osob pracujacych z Photoshopem dotyczacej wyostrzania zdjec,
    - z jakich filtrow kozystacie
    - co robicie by minimalizowac powstawanie artefaktow

byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz (ostrzenie w Labie w warstwie Jasnosci-Luminosity) za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!

co sadzicie o ostrzeniu w RAW nieobrobionych zdjec, bo moim zdaniem daje gorsze rezultaty niz Lab!

CZEKAM NA OPINIE!!!!!!!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

Zamieszczone przez Przemek Białek
    byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!
    Moze ostrzejszy obiektyw?

co sadzicie o ostrzeniu w RAW nieobrobionych zdjec, bo moim zdaniem daje gorsze rezultaty niz Lab!
    Capture One podobno slicznie sobie radzi z wyostrzaniem.. ja sie nadal nie moge do niego przekonac. Jesli juz wyostrzam to jednak w PS za pomoca USM - ok 70-1.5-1 (amount, radius, treshold).

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

ale te parametry nie zawsze sa odpowiednie, niekiedy niewystarczaja a innym razem za mocna uwidocznaja artefakty.

jednakze chodzilo mi glownie o opinie na temat Labu - stosujesz go czy tylko ostrzesz w RGB?

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

ale te parametry nie zawsze sa odpowiednie, niekiedy niewystarczaja a innym razem za mocna uwidocznaja artefakty.
        Wiecej niz 70 nie pamietam bym dawal, a 70% jeszcze nigdy nie dalo mi wyraznych artefaktow z malym wyjatkiem - wyostrzenie zdjecia z ISO 400 lub wiecej w RAW, wywolanego pozniej z korekta ekspozycji dawalo spore szumy i wlasnie artefakty, na ktore jednak slicznie poradzil NeatImage z opcja usuwania artefaktow kompresji/wyostrzania.

jednakze chodzilo mi glownie o opinie na temat Labu - stosujesz go czy tylko ostrzesz w RGB?
        Uzywam PS Elements 2.0. Nie ma on trybu LAB , chyba sie niedlugo ponawie PS 5.0 bo tez mam oryginal.

Komentarz

• iczek
          Uzależniony
          • 2004
          • 711

Ja uzywam oprogramowania Freda Mirandy dla MarkII. Rewelacyjny plugin do PS CS.
          Zaplacilem wprawdzie 24 USD, ale bylo warto. Jest to zautomatyzowana funkcja , ktora ma kilka stopni ostrzenia w zaleznosci od jakosci zdjecia. Zapuszczam to sobie w Batch i mam zrobione 1000 fotek w 5 godzin Plugin nadaje sie oczywiscie do zdjec TIFF i JPG skonwertowanych z RAW MArkII. Zauwazylem, ze program jest rzeczywiscie zoptymalizowany dla Canona, bo TIFF z D2H wychodzily duzo gorzej.

Poza tym - korzystam jeszcze z oprogramowania Canona Photo Professional dolaczony do MArkII. Moim zdaniem rewelacja - musze przyznac, ze obecnie zaden inny program nie wyciaga tylu szczegolow, co to gowienko
          FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
          Ptaki
          Portrety
          Pejzaż

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez iczek
            Zapuszczam to sobie w Batch i mam zrobione 1000 fotek w 5 godzin
            To przykladowa ilosc czy naprawde potrzebujesz tyle fotek robic i pozniej obrabiac?

Ja zawsze do obrabiania (wyostrzanie itp) , ba, do konwersji z RAW wybieram tylko najlepsze.

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Ja uzywam oprogramowania Freda Mirandy dla MarkII. Rewelacyjny plugin do PS CS.
              czy tylko dla MKII?

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Re: Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!

chcialbym zasiegnac opinii osob pracujacych z Photoshopem dotyczacej wyostrzania zdjec,
                - z jakich filtrow kozystacie
                - co robicie by minimalizowac powstawanie artefaktow

byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz (ostrzenie w Labie w warstwie Jasnosci-Luminosity) za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!

CZEKAM NA OPINIE!!!!!!!
                LAB??? do tego jeszcze nie doszedłem...
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

LAB??? do tego jeszcze nie doszedłem...
                  No to niema na co czekac, stworz sobie akcje w PSie zamiana na Lab - wlaczniae kanalu jasnosci Luminosity, nastepnie USM i parametry 65, 1,6 2 - nastepnie znowu zamiana na RGB - i juz masz ladnie wyostrzony obrazek z mniejsza iloscia artefaktow!

- parametry podalem przykladowe, mozna stosowac wedle uznania!

Komentarz

• rzul

O wiele szybciej będzie USM (65, 1,6 2) i potem edit -> fade -> luminosity z kryciem 100%.

Komentarz

• radekbo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 42

Witam
                      Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach. Już się przekonałem na wielu fotkach i daję 70-100% wyostrzenia, pixeli - 0,4 do 1 i to wystarcza, a ostrzę najczęściej w c1 pro.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez radekbo
                        Witam
                        Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach.
                        Ale jednoczesnie lagodzi artefakty wyostrzania pozwalajac na silniejsze wyostrzenie bez artefaktow. Cos za cos.

Komentarz

• pejot
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 204

Photozoom firmy SPLINE, wcześniej program ten nazywał się s-spline. Działa rewelacyjnie.

aha. dopiero teraz zobaczyłem w temacie "w photoshopie" no nic, może info o programie się komuś tak czy inaczej przyda. A co do metod w PS, to ja robię duplikację oryginalnej warstwy, wyostrzam ją i kombinuję z mieszaniem obu. Gdzieś w necie widziałem ciekawy tutorial, jak osiągnąć bardzo dobre efekty właśnie taką metodą (ja ją mocno uprościłem)- ale nie pamiętam już gdzie.
                          www.browarelefant.pl

Komentarz

• dvd2divx

Parametr treshold mówi jaka musi być różnica w jasności sąsiednich punktów żeby podlegały wyostrzaniu. Czyli przy wartości 0 każdy punkt obrazu bierze udział w wyostrzaniu. Natomiast jeżeli mamy ustawiony parametr 1 i dwa sąsiadujące punkty wartościach jasności 222 i 223 to nie będą one brały udziału w wyostrzaniu. To faktycznie zapobiega powstawaniu artefaktów.

Komentarz

• satriani
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 443

czy to poprawna procedura jeśli najpierw stosuje się neat imaga a póżniej wyostrzanie , czy może w pewnych sytuacjach robi się inaczej ? np stosując filtr wzmocnienie
                              Jak Wy to robicie?

Komentarz

Pracuję...