W miare uniwersalny do 1000zl

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • santiblue
    Początki nałogu
    • 2004
    • 322

W miare uniwersalny do 1000zl

Przeczytalem cale forum od deski do deski ( no powiedzmy ) i nie znalazlem no chyba ze nie dolkadnie czytalem. Nie znalazlem odpowiedzi na pytanie ktore nurtuje mnie od kilku dni.
    Tydzien temu kupilem 300D z kitowym obiektywem. Do tego mam Tokine 28-210 ale nie jestem z niej zadowolony i bede zmieniac ale to niewazne teraz.
    Poszukuje najrozsadniejszego obiektywu w miare uniwersalnego z zakresu 24/28-105/135 , w miare jasnego.
    Robie zdjecia uniwersalne w miare. troche reporterki, troche imprez znajomych, interesuje sie tuningiem wiec na zloty jezdze i samochody pstrykam. Rowniez przyroda ale do tego kiedys kupie sobie jakies makro i dobry tele.
    Ale kwestia nastepujaca. jaki obiektyw w powyzszym przedziale ogniskowej w kwocie do 1000zl. Warunek. Musi ladnie ostrzyc.
    Prosze o sugestie
    dziekuje i pozdrawiam!
    dSLR + coś tam...
  • JaW
    Początki nałogu
    • 2004
    • 258

Re: W miare uniwersalny do 1000zl

Zamieszczone przez santiblue
    Ale kwestia nastepujaca. jaki obiektyw w powyzszym przedziale ogniskowej w kwocie do 1000zl. Warunek. Musi ladnie ostrzyc.
    Prosze o sugestie
    dziekuje i pozdrawiam!
    Nie ma takiego.
    Najblizej jest Canon 28-135 IS, mozesz trafic na allegro uzywany za okolo 1600 zł... Ponizej tej kwoty nic sensownego nie kupisz, jesli chcesz miec taki zakres.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• santiblue
      Początki nałogu
      • 2004
      • 322

Heh tego sie obawialem....
      dSLR + coś tam...

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

Jak masz 1000 PLN do wydania to zmień podejście do tematu. Masz już kita przykrywajacego 18-55. Jeśli kupisz 24/28 to dublujesz niepotrzebnie dół, a w tych pieniądzach, które chcesz wydać wielkiej różnicy w jakości nie odczujesz. Dokup do 18-55 albo używane stałoogniskowe tele 90mm, 105mm (tamron albo sigma - oba macro), albo upoluj używanego Canon 70-210/3.5-4.5 USM (jesli chcesz robić samochody to takie szkło Ci się przyda).

Pozdrawiam,
        Arkan
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• santiblue
          Początki nałogu
          • 2004
          • 322

A czy staloogniskowy bedzie sie sprawdzac w roznych warunkach oswietlenia? Nie mialem do tej pory doswiadczenie ze stalymi wiec nie wiem o nich za duzo ( prawie nic )
          Nie dopisalem ze jak bym kupil podstawowy do 135mm to bym kita nie musial dzwigac dodatkowo i przewaznie nowy byl by zapiety a do niektorych zdjec bym tele zakladal.
          dSLR + coś tam...

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

A czy staloogniskowy bedzie sie sprawdzac w roznych warunkach oswietlenia? Nie mialem do tej pory doswiadczenie ze stalymi wiec nie wiem o nich za duzo
            Będą bardzo dobrze - to dość jasne szkła (2.0-3.5) i ostre od pełnej dziury - w dodatku makro.

Nie dopisalem ze jak bym kupil podstawowy do 135mm to bym kita nie musial dzwigac dodatkowo i przewaznie nowy byl by zapiety a do niektorych zdjec bym tele zakladal.
            Bedziesz nosić kita, bo bez szerokiego kąta nie zrobisz reporterki, a na imprezie u znajomych będziesz cały czas miał ścianę za plecami - do widoczków 18mm też jest bardzo miłe, lepsze niż 28mm (po przeliczeniu 29mm vs 45mm).

Arkan
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

chlopie masz dobry obiektyw kit........,

UNIWERSALNY OBIEKTYW DO CANONA EOS 300D

PYTANIE: Chcę kupić jeden uniwersalny obiektyw do Canona 300D, potrzebuję go do zdjęć z podróży. Myślałam o zakresie ogniskowych 28-200 mm. Jednak nurtuje mnie jedna sprawa, związana z tym, że cyfrówka ta ma przelicznik ogniskowej 1.6x. Co to tak naprawdę znaczy? Czy to jest tak, że każdy obiektyw, na przykład o zakresie 28-200 mm, będzie miał inny zakres ogniskowej po połączeniu go z Canonem 300D? Jeśli tak, to jaki poleca Pan obiektyw uniwersalny?

ODPOWIEDŹ: Przelicznik ogniskowej to liczba, przez którą trzeba pomnożyć wartość ogniskowej obiektywu, aby otrzymać tak zwany „ekwiwalent” dla formatu małoobrazkowego. Wiąże się to z faktem, że matryce rejestrujące w prawie wszystkich cyfrowych lustrzankach są mniejsze niż klatka małoobrazkowego filmu, a więc „widzą” mniej niż ta klatka. Efekt jest taki, jak byśmy użyli obiektywu o dłuższej ogniskowej. Najlepszym, jak sądzę, obiektywem dla Pani będzie oryginalny EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 USM. Swym kątem widzenia obejmuje tyle, co małoobrazkowy (18x1.6)-(55x1.6) mm, czyli mniej więcej 28-90 mm. To bardzo dobry, uniwersalny zakres ogniskowych,

OPTYKA DO EOSA 300D

PYTANIE: Czy mogę do mojej cyfrowej lustrzanki Canon EOS 300D stosować obiektyw Canon EF 24-85 f/3.5-4.5 USM?

ODPOWIEDŹ: Najlepiej do EOSa 300D używać obiektywu 18-55 mm EFS, standardowo do niego dołączanego.
              Teoretycznie Canon EOS 300D współpracuje ze wszystkimi obiektywami do analogowych Canonów EOS. Jednak obiektywy do aparatu z polem rejestracji obrazu 1.6 raza mniejszym niż klatka małoobrazkowego filmu muszą mieć inaczej skorygowaną ostrość. Krążki rozproszenia dające wrażenie ostrości powinny być 1.6 raza mniejsze niż w normalnym małooobrazkowym aparacie, by przy takiej samej przysłonie uzyskać też sam rezultat ostrości. Sposobem na to jest dodatkowe przymknięcie przysłony o co najmniej 2 EV. To zmniejsza wydatnie jasność obiektywu i jest niefunkcjonalne z praktycznego punktu widzenia. Warunek dobrego ostrzenia w EOSie 300D spełniają obiektywy z najwyższej półki Canona oznaczone lierą „L”. Kosztują krocie, ale krążki rozproszenia maja korygowane z „zapasem” dającym wrażenie ostrości także w EOSie 300D. (JL)

tak odpowiada Jerzy Lech.......
              q pozatym co ty chcesz od kitowca zobacz tutaj
              http://fotopolis.pl/index.php?gora=1...mp;nrarch=1390 , na samym dole.

to powinno troche cie bardziej przekonac do tego obiektywu.......milego czytania :P :P :P :P :P
              dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
              "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• santiblue
                Początki nałogu
                • 2004
                • 322

Hmmm przekonaliscie mnie do kitowego. Dziekuje za odpowiedzi i rady.
                Teraz bede sie zastanawial jaki tele wybrac w rozsadnych pieniadzach - do powiedzmy 2000tys a najchetniej do 1500zl. Jakies propozycje z wlasnego doswiadczenia?? Wszelkie jak zawsze mile widziane
                dSLR + coś tam...

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

a jaki przedzial cie interesuje, ogniskowych oczywiscie, tu masz testy.....niektorzy w nie nie wierza!
                  http://foto.com.pl/ ,dzial technika/obiektywy/dlugoogniskowe zoomy na kazda kieszen, poczytaj sobie troszke..........

Komentarz

• santiblue
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 322

Czytam i czytam i dochodze do smutnej konkluzji ze jednak wiekszosc obiektywow ma slaba ostrosc przy max ogniskowej.... ech
                    A moze ktos kto robi zdjecia przyrodnicze z Was z tele mi pomoze? Jakiego obiektywu uzywacie do tego? Ptaki, zwierzeta itp...?
                    dSLR + coś tam...

Komentarz

• Przemek Białek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 832

no to umarles w butach..........

- zeby przy max onniskowej miec dobra rozdzielczosc optyczna masz twa wyjscia
                      1. zakup drogiego obietywu L klasy z f2,8 i dokupic telekonwerter, wtedy przy x2 wyjdzie ci swiatlo 5,6 i dluuuga ogniskowa
                      2. kupic obiektyw manualny z dobrym swiatlem, najlepiej staloogniskowy i dokupic takze telekonwerter(tylko keine AF), acha jeszcze jedno

OBIEKTYW VITEZA Canon 70- 210 3,5-4,5 ma dobra rozdzialke optyczna z tego co widzialem po jego fotkach - GALERIA - 900zl INTERFOTO

Na twoim miejscu na poczatek moglbys pomyslec o Tamronie 70-300 4-5,6 dosyc dobry optycznie.....ok 800zl

looknij tutaj i poruwnaj sobie.......

Komentarz

• xxl

Wejdz sobie na: http://www.pbase.com/cameras/ i zobacz jakie foty sa robione poszczegolnymi obiektywami.

Ja przejrzalem, porownalem sobie i własnie jestem w trakcie zakupu Canona 50/f1.8 (dzieks Vitez za odpowiedz) oraz Sigma 70-200 f/2.8 EX APO (HSM).
                        Niestety za kwote 1000 nie dostaniesz nic ciekawego jasnego i dobrze ostrzacego. Wlasnie sprzedaje moja Sigme 70-300 DL i moge stwierdzic ze w miare ostre foty byly w przedziele 135 - 200mm, ale tylko w miare, a dodatkowo AF Canona 300D psuł reszte. Najlepsze rezultaty uzyskiwałem z recznymi nastawami ostrosci i pola AF.
                        Jak masz kupowac cos w miare taniego to chyba rzeczywiscie wez tego Canona 28-105 USM II - widzialem wiele fotek nim robionych i byly bardzo dobre.

Pozdro i powodzenia...

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

W okolicach 1000 zl masz kilka znosnych obiektywow, ostrych rowniez przy maksymalnej ogniskowej ale srednio ostrych przy maksymalnie otwartej przyslonie:
                          Tamron 70-300, Canon 100-300 i Canon 70-210.
                          Do przyrody nieco za krotkie, po dokreceniu TC jeszcze dodatkowo za slabe jakosciowo i za ciemne.
                          Do przyrody fajne sa: Sigma 70-200 2.8 EX, Canony 70-200 L - te z TC sa przyjemne podobno dosc, Canon 100-400 L, Sigma 50-500, Sigma 175-500, ale ceny od ponad 2 tys do ok 8 tys .

Tym ostatnim focilem "przyrode" w ZOO - bardzo mily, ale bez monopodu a najlepiej statywu nie do uzycia prawie

Komentarz

• santiblue
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 322

A czy ktos wie cos o tym czyms : EXAKTA 650-1300
                            Soczewki/ Grupy 8/5
                            Kąt widzenia (°) 3,8 - 2,0
                            Najmniejszy otwór przesłony 16
                            Minimalna odległość (m) 5,0 (1300mm) 20,0 (650mm)
                            Średnica filtra (mm) 95
                            Waga 1944

Oprocz tego ze mi reke urwie z tym obiektywem?
                            Nigdzie nie znalazlem opisow i testow
                            dSLR + coś tam...

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez santiblue
                              Oprocz tego ze mi reke urwie z tym obiektywem?
                              To znaczy ze chcesz nim pstrykac z reki ?

(hint: spojrz na ogniskowe i przyslone)

Testow i opinii nie ma bo to dosc rzadki i ekstrawaganki okaz o bardzo waskim zastosowaniu. Ja bym wolal jednak cos bardziej uniwersalnego.

Komentarz

Pracuję...