Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeczytalem cale forum od deski do deski ( no powiedzmy ) i nie znalazlem no chyba ze nie dolkadnie czytalem. Nie znalazlem odpowiedzi na pytanie ktore nurtuje mnie od kilku dni.
Tydzien temu kupilem 300D z kitowym obiektywem. Do tego mam Tokine 28-210 ale nie jestem z niej zadowolony i bede zmieniac ale to niewazne teraz.
Poszukuje najrozsadniejszego obiektywu w miare uniwersalnego z zakresu 24/28-105/135 , w miare jasnego.
Robie zdjecia uniwersalne w miare. troche reporterki, troche imprez znajomych, interesuje sie tuningiem wiec na zloty jezdze i samochody pstrykam. Rowniez przyroda ale do tego kiedys kupie sobie jakies makro i dobry tele.
Ale kwestia nastepujaca. jaki obiektyw w powyzszym przedziale ogniskowej w kwocie do 1000zl. Warunek. Musi ladnie ostrzyc.
Prosze o sugestie
dziekuje i pozdrawiam!
Ale kwestia nastepujaca. jaki obiektyw w powyzszym przedziale ogniskowej w kwocie do 1000zl. Warunek. Musi ladnie ostrzyc.
Prosze o sugestie
dziekuje i pozdrawiam!
Nie ma takiego.
Najblizej jest Canon 28-135 IS, mozesz trafic na allegro uzywany za okolo 1600 zł... Ponizej tej kwoty nic sensownego nie kupisz, jesli chcesz miec taki zakres.
Jak masz 1000 PLN do wydania to zmień podejście do tematu. Masz już kita przykrywajacego 18-55. Jeśli kupisz 24/28 to dublujesz niepotrzebnie dół, a w tych pieniądzach, które chcesz wydać wielkiej różnicy w jakości nie odczujesz. Dokup do 18-55 albo używane stałoogniskowe tele 90mm, 105mm (tamron albo sigma - oba macro), albo upoluj używanego Canon 70-210/3.5-4.5 USM (jesli chcesz robić samochody to takie szkło Ci się przyda).
A czy staloogniskowy bedzie sie sprawdzac w roznych warunkach oswietlenia? Nie mialem do tej pory doswiadczenie ze stalymi wiec nie wiem o nich za duzo ( prawie nic )
Nie dopisalem ze jak bym kupil podstawowy do 135mm to bym kita nie musial dzwigac dodatkowo i przewaznie nowy byl by zapiety a do niektorych zdjec bym tele zakladal.
A czy staloogniskowy bedzie sie sprawdzac w roznych warunkach oswietlenia? Nie mialem do tej pory doswiadczenie ze stalymi wiec nie wiem o nich za duzo
Będą bardzo dobrze - to dość jasne szkła (2.0-3.5) i ostre od pełnej dziury - w dodatku makro.
Nie dopisalem ze jak bym kupil podstawowy do 135mm to bym kita nie musial dzwigac dodatkowo i przewaznie nowy byl by zapiety a do niektorych zdjec bym tele zakladal.
Bedziesz nosić kita, bo bez szerokiego kąta nie zrobisz reporterki, a na imprezie u znajomych będziesz cały czas miał ścianę za plecami - do widoczków 18mm też jest bardzo miłe, lepsze niż 28mm (po przeliczeniu 29mm vs 45mm).
PYTANIE: Chcę kupić jeden uniwersalny obiektyw do Canona 300D, potrzebuję go do zdjęć z podróży. Myślałam o zakresie ogniskowych 28-200 mm. Jednak nurtuje mnie jedna sprawa, związana z tym, że cyfrówka ta ma przelicznik ogniskowej 1.6x. Co to tak naprawdę znaczy? Czy to jest tak, że każdy obiektyw, na przykład o zakresie 28-200 mm, będzie miał inny zakres ogniskowej po połączeniu go z Canonem 300D? Jeśli tak, to jaki poleca Pan obiektyw uniwersalny?
ODPOWIEDŹ: Przelicznik ogniskowej to liczba, przez którą trzeba pomnożyć wartość ogniskowej obiektywu, aby otrzymać tak zwany „ekwiwalent” dla formatu małoobrazkowego. Wiąże się to z faktem, że matryce rejestrujące w prawie wszystkich cyfrowych lustrzankach są mniejsze niż klatka małoobrazkowego filmu, a więc „widzą” mniej niż ta klatka. Efekt jest taki, jak byśmy użyli obiektywu o dłuższej ogniskowej. Najlepszym, jak sądzę, obiektywem dla Pani będzie oryginalny EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 USM. Swym kątem widzenia obejmuje tyle, co małoobrazkowy (18x1.6)-(55x1.6) mm, czyli mniej więcej 28-90 mm. To bardzo dobry, uniwersalny zakres ogniskowych,
OPTYKA DO EOSA 300D
PYTANIE: Czy mogę do mojej cyfrowej lustrzanki Canon EOS 300D stosować obiektyw Canon EF 24-85 f/3.5-4.5 USM?
ODPOWIEDŹ: Najlepiej do EOSa 300D używać obiektywu 18-55 mm EFS, standardowo do niego dołączanego.
Teoretycznie Canon EOS 300D współpracuje ze wszystkimi obiektywami do analogowych Canonów EOS. Jednak obiektywy do aparatu z polem rejestracji obrazu 1.6 raza mniejszym niż klatka małoobrazkowego filmu muszą mieć inaczej skorygowaną ostrość. Krążki rozproszenia dające wrażenie ostrości powinny być 1.6 raza mniejsze niż w normalnym małooobrazkowym aparacie, by przy takiej samej przysłonie uzyskać też sam rezultat ostrości. Sposobem na to jest dodatkowe przymknięcie przysłony o co najmniej 2 EV. To zmniejsza wydatnie jasność obiektywu i jest niefunkcjonalne z praktycznego punktu widzenia. Warunek dobrego ostrzenia w EOSie 300D spełniają obiektywy z najwyższej półki Canona oznaczone lierą „L”. Kosztują krocie, ale krążki rozproszenia maja korygowane z „zapasem” dającym wrażenie ostrości także w EOSie 300D. (JL)
Hmmm przekonaliscie mnie do kitowego. Dziekuje za odpowiedzi i rady.
Teraz bede sie zastanawial jaki tele wybrac w rozsadnych pieniadzach - do powiedzmy 2000tys a najchetniej do 1500zl. Jakies propozycje z wlasnego doswiadczenia?? Wszelkie jak zawsze mile widziane
a jaki przedzial cie interesuje, ogniskowych oczywiscie, tu masz testy.....niektorzy w nie nie wierza! http://foto.com.pl/ ,dzial technika/obiektywy/dlugoogniskowe zoomy na kazda kieszen, poczytaj sobie troszke..........
Czytam i czytam i dochodze do smutnej konkluzji ze jednak wiekszosc obiektywow ma slaba ostrosc przy max ogniskowej.... ech
A moze ktos kto robi zdjecia przyrodnicze z Was z tele mi pomoze? Jakiego obiektywu uzywacie do tego? Ptaki, zwierzeta itp...?
- zeby przy max onniskowej miec dobra rozdzielczosc optyczna masz twa wyjscia
1. zakup drogiego obietywu L klasy z f2,8 i dokupic telekonwerter, wtedy przy x2 wyjdzie ci swiatlo 5,6 i dluuuga ogniskowa
2. kupic obiektyw manualny z dobrym swiatlem, najlepiej staloogniskowy i dokupic takze telekonwerter(tylko keine AF), acha jeszcze jedno
OBIEKTYW VITEZA Canon 70- 210 3,5-4,5 ma dobra rozdzialke optyczna z tego co widzialem po jego fotkach - GALERIA - 900zl INTERFOTO
Na twoim miejscu na poczatek moglbys pomyslec o Tamronie 70-300 4-5,6 dosyc dobry optycznie.....ok 800zl
Ja przejrzalem, porownalem sobie i własnie jestem w trakcie zakupu Canona 50/f1.8 (dzieks Vitez za odpowiedz) oraz Sigma 70-200 f/2.8 EX APO (HSM).
Niestety za kwote 1000 nie dostaniesz nic ciekawego jasnego i dobrze ostrzacego. Wlasnie sprzedaje moja Sigme 70-300 DL i moge stwierdzic ze w miare ostre foty byly w przedziele 135 - 200mm, ale tylko w miare, a dodatkowo AF Canona 300D psuł reszte. Najlepsze rezultaty uzyskiwałem z recznymi nastawami ostrosci i pola AF.
Jak masz kupowac cos w miare taniego to chyba rzeczywiscie wez tego Canona 28-105 USM II - widzialem wiele fotek nim robionych i byly bardzo dobre.
W okolicach 1000 zl masz kilka znosnych obiektywow, ostrych rowniez przy maksymalnej ogniskowej ale srednio ostrych przy maksymalnie otwartej przyslonie:
Tamron 70-300, Canon 100-300 i Canon 70-210.
Do przyrody nieco za krotkie, po dokreceniu TC jeszcze dodatkowo za slabe jakosciowo i za ciemne.
Do przyrody fajne sa: Sigma 70-200 2.8 EX, Canony 70-200 L - te z TC sa przyjemne podobno dosc, Canon 100-400 L, Sigma 50-500, Sigma 175-500, ale ceny od ponad 2 tys do ok 8 tys .
Tym ostatnim focilem "przyrode" w ZOO - bardzo mily, ale bez monopodu a najlepiej statywu nie do uzycia prawie
A czy ktos wie cos o tym czyms : EXAKTA 650-1300
Soczewki/ Grupy 8/5
Kąt widzenia (°) 3,8 - 2,0
Najmniejszy otwór przesłony 16
Minimalna odległość (m) 5,0 (1300mm) 20,0 (650mm)
Średnica filtra (mm) 95
Waga 1944
Oprocz tego ze mi reke urwie z tym obiektywem?
Nigdzie nie znalazlem opisow i testow
Komentarz