Przeswietlone foty w 300D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rad_fot
    Coś już napisał
    • 2005
    • 63

Przeswietlone foty w 300D?

Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez Rad_fot
    Moze wiecie czym to jest spowodowane?
    Nieumiejetnoscia pomiaru swiatla i wprowadzania korekty ekspozycji?

Komentarz

• gawryl
      Uzależniony
      • 2004
      • 810

1) widze, ze maja to osoby nieumiejacych nawet zadac pytania konkretnie
      2) brakiem wiedzy obslugujacego aparat? nie przeczytaniem instrukcji obslugi aparatu?
      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Rad_fot
        Coś już napisał
        • 2005
        • 63

ale wam latwo przychodzi ocenianie innych, stosuje korekcje itd, ale w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

No to cop za problem skorygować ekspozycję -0,3 lub -0,7 ??
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• gawryl
            Uzależniony
            • 2004
            • 810

Rad_fot - sprecyzuj o co ci chodzi, w jakiech sytuacjach masz przeswietlenia....
            (moze byc pomocne : http://rtfm.killfile.pl/)

acha: nie dzwie sie, ze masz wiecej przeswietlonych fot niz w F80, bo pewnie analogiem robiles mniej zdjec

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
              Wymien na D70 - on z regoly nie doswietla

Edit:
              ja przewanie robie na M (jak nie ma czasu to na AV/TV) i w 90% uzywam * (mierze i blokuje ekspozycje oraz ewentualnie wprowadzam korekte) i nie zauwazylem aby mi w takich sytuacjach przeswietlal foty
              Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• gawryl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 810

Zamieszczone przez eternus
                  Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
                  wiele osob???? o czym Wasc piszesz????

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
                    A słyszałeś, że klisza ma większą tolerancję niż matryca?
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Driver
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 786

troche mnie dziwi problem
                      Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Zamieszczone przez Driver
                        troche mnie dziwi problem
                        Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
                        To akurat nic dziwnego. Jak robisz zdjecia na w ostrym sloncu, na plazy badz na sniegu to musisz dawac korekte na + ... inaczej zdjecia bedziesz mial niedoswietlone.

Komentarz

• Diodak
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 696

Ano właśnie przy przejsciu z filmu na matrycę mnie też spotkała taka niemiła niespodzianka z mniejsza tolerancją naświetlania - trzeba się przyzwyczaić zerkać na histogram (oczywiście nie jako wyrocznię ale jako pomoc) i nauczyć się dobierać korektę ekspozycji lub/i jasność LCD w zależności od panującego oświetlenia .

Jak robię gwiazdy w totalnych ciemnościach to przy jasności LCD na poziomie 1 zdjęcia wyświetlają się jaśniej niż są zrobione i trzeba być swiadomym, że jest noc i trzeba bardziej "przewalić", aby wyjść na swoje. Na plaży w słoneczny dzień odwrotnie.... na max. jasności dalej mało widać... Powstaje sztuczny kontrast na LCD i to też trzeba mieć na uwadze.

A co do prześwietlania... w aparaciku jest taka pomocna funkcja przy podglądzie - mrugają "przepalone" obszary i tutaj nie ma wytłumaczenia, że monitorek był ciemny. Trzeba poprawić exp. i sprawdzić... jak nic nie mruga to zdjęcie się nadaje do obróbki .
                          EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez eternus
                            Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.
                            A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW .

Komentarz

• eternus
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 668

Zamieszczone przez Vitez
                              Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.
                              A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW .
                              Tak - wlasnie o tym pisze, bo statystyczniej mniej bledow z naswietleniem wyjdzie przy korekcji - 0,3, niz przy 0,0 8)
                              EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                              "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                              że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

Pracuję...