Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
Przeswietlone foty w 300D?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Nieumiejetnoscia pomiaru swiatla i wprowadzania korekty ekspozycji?Zamieszczone przez Rad_fotMoze wiecie czym to jest spowodowane?
-
1) widze, ze maja to osoby nieumiejacych nawet zadac pytania konkretnie
2) brakiem wiedzy obslugujacego aparat? nie przeczytaniem instrukcji obslugi aparatu?350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
ale wam latwo przychodzi ocenianie innych, stosuje korekcje itd, ale w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.Komentarz
-
Komentarz
-
Rad_fot - sprecyzuj o co ci chodzi, w jakiech sytuacjach masz przeswietlenia....
(moze byc pomocne : http://rtfm.killfile.pl/)
acha: nie dzwie sie, ze masz wiecej przeswietlonych fot niz w F80, bo pewnie analogiem robiles mniej zdjec
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Wymien na D70 - on z regoly nie doswietlaZamieszczone przez Rad_fotporownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
Edit:
ja przewanie robie na M (jak nie ma czasu to na AV/TV) i w 90% uzywam * (mierze i blokuje ekspozycje oraz ewentualnie wprowadzam korekte) i nie zauwazylem aby mi w takich sytuacjach przeswietlal foty
Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.Komentarz
-
Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
wiele osob???? o czym Wasc piszesz????Zamieszczone przez eternusCanon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
A słyszałeś, że klisza ma większą tolerancję niż matryca?Zamieszczone przez Rad_fotw porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowyKomentarz
-
To akurat nic dziwnego. Jak robisz zdjecia na w ostrym sloncu, na plazy badz na sniegu to musisz dawac korekte na + ... inaczej zdjecia bedziesz mial niedoswietlone.Zamieszczone przez Drivertroche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowyKomentarz
-
Ano właśnie przy przejsciu z filmu na matrycę mnie też spotkała taka niemiła niespodzianka z mniejsza tolerancją naświetlania - trzeba się przyzwyczaić zerkać na histogram (oczywiście nie jako wyrocznię ale jako pomoc) i nauczyć się dobierać korektę ekspozycji lub/i jasność LCD w zależności od panującego oświetlenia
.
Jak robię gwiazdy w totalnych ciemnościach to przy jasności LCD na poziomie 1 zdjęcia wyświetlają się jaśniej niż są zrobione i trzeba być swiadomym, że jest noc i trzeba bardziej "przewalić", aby wyjść na swoje. Na plaży w słoneczny dzień odwrotnie.... na max. jasności dalej mało widać... Powstaje sztuczny kontrast na LCD i to też trzeba mieć na uwadze.
A co do prześwietlania... w aparaciku jest taka pomocna funkcja przy podglądzie - mrugają "przepalone" obszary i tutaj nie ma wytłumaczenia, że monitorek był ciemny. Trzeba poprawić exp. i sprawdzić... jak nic nie mruga to zdjęcie się nadaje do obróbki
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.Zamieszczone przez eternusCanon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW
.
Komentarz
-
Tak - wlasnie o tym pisze, bo statystyczniej mniej bledow z naswietleniem wyjdzie przy korekcji - 0,3, niz przy 0,0 8)Zamieszczone przez VitezTez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW
.EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
Komentarz