Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zamówienie na 7D złożone, teoretycznie puszka na którą czekałem (APS-C, szybki AF, szybkostrzelna), ale jednak....
Pozostaje pewien niedosyt.
Sample które ludzie wrzucają do sieci, pokazują bardzo niewielką różnicę w jakości obrazu między 40D/50D/7D, do powiedzmy ISO 800/ISO 1600.
Jako że 7D i tak nie używałbym w pomieszczeniach, a 50D mnie jakiś czas temu zraziło jednak słabą jakością obrazu (5Dmk2 jednak rozpieszcza), naszły mnie wątpliwości odnośnie sensowności wyboru 7D.
Wiadomo - crop (tele), nowy design, nowy AF, fpsy - to wszystko zależy 7D.
5Dmk2 na swoją "obronę", ma głównie fakt bycia pełną klatką, z bardzo dobrą jakością obrazu i używalnym wysokim iso.
Pewnie jest sporo ludzi, którzy się zastanawiają którą puszkę wybrać.
Co Wy byście wybrali?
Q. Would this camera be a good complement to a 5d2? I love the image (quality) of that camera, but I also love to go outside and shoot some birds & critters. I find the 5d2 slightly too sluggish in that regard. would a 7D fill that gap for me?
A. There’s two answers to the question.
The 7D would be a great compliment to the 5D Mark II if you want increased responsiveness, snappy AI Servo autofocus and the big frame rate increase. If you bought the 5D Mark II because you wanted the best image quality you could afford, then the 7D may disappoint.
If you lower your image quality standards and realize you’re snapping birds in flight at 8fps, you’ll be happy with the 7D.
Im dłużej patrzę na 7D i to co ludzie prezentują z tej puszki, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba jednak bym wolał 5dmk2 :-(
Jakiś czas temu nie przypasowała mi 50-ka, głównie ze względu na jakość obrazka.
7D raczej w tej tematyce wiele nie poprawi, wysokiego iso bym i tak nie używał.
Potrzeba - myślę że to magiczne słowo rozwiązuje dylemat. Te aparaty się różnią zastosowaniem.
7D to moim zdaniem aparat marzenie dla budżetowych redakcji, podróżników.
BTW: ja tam widzę postęp w stosunku do 50D.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To też, ale druga kwestia to szkła: brakuje mi jak cholera czegoś w deseń Sigmy 30/1.4 co by trafiało za pierwszym razem. Nikon ma bjiuti sruti plastik fantastik 35/1.8 DX/prawie FX a my nic :sad:
Dla mnie wybór jest prosty: każdy shutter lag powyżej 60ms to dyskwalifikacja, dodatkowo automagicznie na 7D 50L powróci do łask.
Oczywiście - wiadomo że jeśli ktoś potrzebuje 8fpsów albo fotografuje ptaki, sport itp. to odpowiedź będzie oczywista.
Ale dla typowego zjadacza chleba, który chciałby kupić sprzęt dający mu frajdę, uniwersalny - może być to dylematem.
Cena ma też znaczenie - 5dmk2 jest jednak o te 50% droższy niż 7D...
Mi na przykład ciągle brakuje drugiej puszki.
7D miało wypełnić tą dziurę, ale dochodzi dylemat - dobór szkieł pod ff i cropa, jakość obrazu, słabe ai-servo w 5dmk2... (jeśli bym chciał dokupić 7D albo drugie 5dmk2).
To jest tak indywidualna sprawa, że tu nie ma jedynie słusznej drogi. Zresztą jestem pewien, że nawet jak napiszemy 100 stron w tym wątku - to nadal będzie wiadomo tyle co na początku.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ale dla typowego zjadacza chleba, który chciałby kupić sprzęt dający mu frajdę, uniwersalny - może być to dylematem.
Jaki dylemat?
Masz EF 24-136 IS USM w nowym wydaniu?
Masz EF 27-88/2.8 IS USM z potrójnym stabilizatorem?
Różnica w jakości nie wyjdzie na rozmiarach "typowego zjadacza chleba" tzn. 15x21/20x30
Dodatkowo, jak wspomniałeś tysiak w kieszeni i niejako w bonusie 7D daje AF.
Argument z cropem wydaje mi się nieco przesadzony. Z 5DII można sobie spokojnie wyciąć obrazek z 20/30D, do tego mniej szumiący. Do amatorskich odbitek wystarczy, no w każdym razie do 30x45. Problem z AF jest faktem, ale znów, zależy do czego ma być zastosowany. Jeśli jest szansa pstryknąć trzy fotki w serii, to praktycznie się nie zdarzam, żeby chociaż jednej nie trafił, a jak trafi, to... sam miód
Co do szkieł, to gietrzy nie napisał całej prawdy. Na cropie masz EF 27-88/4,5, jeśli chcesz uzyskiwać takie same obrazki jak z FF.
Jaki dylemat?
Masz EF 24-136 IS USM w nowym wydaniu?
Masz EF 27-88/2.8 IS USM z potrójnym stabilizatorem?
Nie i nie potrzebuję.
Nie przepadam za zoomami, a już szczególnie na szerokim końcu.
Dlatego np. inwestycja w 7D wymagałaby zapewne inwestycji w jakieś szkło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Thomason2005
Pod kropa mamy fajne szkiełko szerokokątne o nazwie Canon 10-22mm. Szybkie, dobrze opakowane i jakością nie grzeszy
A pod FF masz 16-35, no i?
Jeśli ktoś już ma np. FF, to dla niego zakup 7D nie jest taki oczywisty, bo może wymagać np. dodatkowych inwestycji w szkła.
A wtedy nie robi się już z tego taka różnica cenowa (między 7D, a 5Dmk2).
Ostatnio edytowany przez sal; 591.
Powód: Automerged Doublepost
Nie i nie potrzebuję.
Nie przepadam za zoomami, a już szczególnie na szerokim końcu.
Dlatego np. inwestycja w 7D wymagałaby zapewne inwestycji w jakieś szkło.
A pod FF masz 16-35, no i?
Jeśli ktoś już ma np. FF, to dla niego zakup 7D nie jest taki oczywisty, bo może wymagać np. dodatkowych inwestycji w szkła.
A wtedy nie robi się już z tego taka różnica cenowa (między 7D, a 5Dmk2).
Ja zaczynałem od cropa (i pod niego kupowałem 10-22mm)...rok temu wpadł mi 5DmrkII i miałem ogniskową od 24mm...
Obie puszeczki są naprawdę niezłe i mają troszkę inne zastosowanie. Jeśli nie zależy nam na dużych ogniskowych, szybkości działania, za to cenimi sobie jakość obrazka - 5D...w innym przypadku 7D (z niezłym chyba iso3200).
Cena prawie taka jak Nikon D3 obu puszek...
Wszystko zależy od zastosowań. Jeżeli mam robić portrety to od 7D wolałbym 100 razy 5DmkI.
Jeśli jednak się zastanawiasz, to znaczy że różnice w obrazku crop-FF są mało istotne, a bardzo liczy się cała reszta. Wybór więc prosty, kupuj 7D. 5D2 to (poza matrycą) aparat o klasę gorszy.
Argument z cropem wydaje mi się nieco przesadzony.
MSZ jest dokładnie odwrotnie. z pktu widzenia zjadacza chleba to nie ma bata na 500D i 15-85 albo 17-55 plus 430EX.
Zawsze i tu też ludzie piszą o jakości, bokeh, mnożeniu przyslon przez 1.6 - OK, ale to nie ma nic wspólnego z pktem widzenia zjadacza chleba.
Pisałem bardziej o zakresie niż świetle. 7D ma dobry zakres i jakość ISO to zrekompensuje światło - w odbitce różnica nie wyskoczy, szczególnie teraz kiedy nie ma już bandingu. Ja śmiało zapodam 12800 bez żadnych hamulców.
Zamieszczone przez fret
Z 5DII można sobie spokojnie wyciąć obrazek z 20/30D, do tego mniej szumiący. Do amatorskich odbitek wystarczy, no w każdym razie do 30x45.
Moja siostra ma S2 IS, drukuje na jakiejś drukareczce Sony 10x15 - jej też polecisz 5DII?
Zamieszczone przez fret
Problem z AF jest faktem, ale znów, zależy do czego ma być zastosowany. Jeśli jest szansa pstryknąć trzy fotki w serii, to praktycznie się nie zdarzam, żeby chociaż jednej nie trafił, a jak trafi, to... sam miód
Jak to do czego key word: przeciętny zjadacz chleba czytaj do wszystkiego od akustyka, poprzez fotki na ebay samochodu po latającą po domu dzieciarnię, w tym ostatnim ni ma czasu na drugi pstryk, sprawdziłem rok temu na 5D
Zamieszczone przez fret
Co do szkieł to na cropie masz EF 27-88/4,5, jeśli chcesz uzyskiwać takie same obrazki jak z FF.
Pisałem o zakresie, jeden lens 15-85 IS do tego 430EX i masz spokój a żeby było jeszcze fajniej to przeciętny zjadacz chleba lepiej wykorzysta potencjał GF-1 w kicie. Nie zapomni/zechce go zabrać z domu, po prostu.
Zeby
Zamieszczone przez Thomason2005
Cena prawie taka jak Nikon D3 obu puszek...
Miałeś to bydle z ultra małym pion-gripem w ręcę, na szyi. Ja się pociłem tylko dla 200/2VR czy 14-24.
S5 IS to duży aparat dla zwykłych zjadaczy chleba, btw...
Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz