Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam. Jestem już prawie po swoim pierwszym sezonie ślubnym. Pracuję na Cononie 40D, Speedlite 580 EX II i obiektywach: Tamron 17-50 ze światłem 2.8 oraz Canon 24-105 f/4 L. Gdy prawie dwa lata temu kupowałem swój sprzęt nie miałem jeszcze takiej wiedzy jaką posiadam teraz i zamiast tego Tamrona kupiłbym coś o wiele lepszego dokładając więcej kasy.
W tej chwili mam dylemat. Chcę kupić porządny, klasowy obiektyw, na którym mógłbym zawsze polegać, który zastąpiłby mojego Tamrona. Rozważałem na początku 3 możliwości: Canon 16-35 f/2.8 L (jest jednak za drogi i pod pełną klatkę), Canon 17-40 L f/4 i Canon 17-55 EF-S f/2.8. Za ELKĄ przemawia to iż jest tańsza i w przyszłości gdybym planował przesiąść się na pełną klatkę mógłbym dalej go używać. Natomiast C 17-55 jest jasny i sądząc po cenie pewnie lepszy od C 17-40. Tylko jest pod cropa ;(
Taki właśnie mam orzech do zgryzienia. Może ktoś z Was poradzi mi na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy. Z góry dziękuję!
moja rada - dolozyc troche i kupic ef-s 10-22 i EF 50/1.4
zdjecia slubne nabiora wtedy innego wymiaru, zapewniam
obiektywy nie traca na wartosci i w zasadzie po przesiadce na FF sprzedajesz 10-22 i praktycznie w tej samej cenie kupujesz 17-40
f2.8 w kosciele to ciemno imho..
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
z 2 ktore wymieniles zdecydowanie bym wzial 17-55 (jasniejszy, minimalnie szerszy zakres, jakosc zdjec porownywalna), ale wydaje mi sie, ze BeatX jeszcze lepiej prawi... Wielu nie lubi beki z 10-22, ale do "ladnych" (prostych zdjec) mialbys jasniutkie 50mm.
Możesz coś więcej o tej beczce z jednego z lepiej skorygowanych UWA napisać?
zdjecia z 10-22 brdzo mi sie podobaja i byc moze w niedalekiej przyszlosci sam stane sie jego posiadaczem (choc nadal jak wielu sie wacham). o 'beczce' uslyszalem kilkakrotnie w rozmowie z ludzmi co to sie znaja, chcociazby z jednym 'powazanym' uzytkownikiem forum, ale nie tylko... fakt, moze to opinia wynikajaca z porownania do zupelnie innej klasy sprzetu.... kurde... co ja wogole gadam, po co sie tlumacze... tak po prostu chcialem zaszpanowac, ze sie znam, a Ty wszystko psujesz ;-)
cofam co o beczce napisalem, cofam tez to ze cofnalem, wszystko cofam. niech sie wypowiadaja Ci co linijki i kratki forografuja... ;-)
aaa, jeszcze raz sprobuje byc madry - zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
aaa, jeszcze raz sprobuje byc madry - zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
no to jak sie przesiadzie na FF to sprzeda z minimalna strata EF 50/1.4 i kupi 85/1.8
85/1.8 do cropa na slubach nie sprawdzi sie, natomiast 50/1.4 jak najbardziej.
ef-s 10-22 nie ma zadnej beczki.
w zasadzie poza CA to szklo jest pozbawione wad.
Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
No, tak.. to prawda, ale z 85/1.8 na cropie trzeba wiedzieć, że będzie naprawdę wąsko.
Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.
Na 5D podobno jest lepiej w tejże kwestii.
Z tych dwóch powyższych brałbym 85/1.8... a może 70-200L 2.8 ???
Na forum nie rzadko koledzy sprzedają po atrakcynych cenach.
no to jak sie przesiadzie na FF to sprzeda z minimalna strata EF 50/1.4 i kupi 85/1.8
85/1.8 do cropa na slubach nie sprawdzi sie, natomiast 50/1.4 jak najbardziej.
ef-s 10-22 nie ma zadnej beczki.
w zasadzie poza CA to szklo jest pozbawione wad.
85 1.8 na cropie faktycznie jest waskie, ale ostatnio mam okazje focic roczki/chrzty w dosc sporych kosciola i powiem szczerze, ze to szklo mnie pozytywnie zadziwia. Wiem, wiem to nie sluby, ale pare ciasnych kadrow na slubach w kosciele tez jest.
Zamieszczone przez 4rtur4
[...]
Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.[...]
Wystarczy zakup u pewnego sprzedawcy lub u takiego, ktory potrafi przetestowac i po ptokach.
Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.
Na 5D podobno jest lepiej w tejże kwestii.
Ja z tym szkłem nie mam żadnego problemu ani na FF ani na cropie.
Zamieszczone przez 4rtur4
Z tych dwóch powyższych brałbym 85/1.8... a może 70-200L 2.8 ???
Na forum nie rzadko koledzy sprzedają po atrakcynych cenach
Obydwa powyższe z cropem do koscioła???? Świetny pomysł .
Kocham to forum. Gość zadaje pytanie: 17-40 czy 17-55? I jakie dostaje odpowiedzi? Oczywiście 10-22, 50/1.4, 85/1.8 itd.
W tym momencie ma niezły mętlik w głowie i stuka się w czoło - po co ja zadawałem wogóle takie pytanie?
Skoro ma już za sobą pierwszy sezon ślubny, to coś już tam wie i orientuje się czego mu brakuje.
Moja odpowiedź jest 17-55, choć nie lubię tego obiektywu z różnych względów i sam wybrałem 17-40, to w ślubach sprawdzi się on lepiej.
Zamieszczone przez Intense
za chwile zaczniecie doradzac 5DmkII z jasnymi stałkami...
To bardzo dobry pomysł:
5D mkII
24/1.4L
50/1.4
85/1.2L
135/2L
P.S. Warto kupić dość niedrogi 50/1.4, bo jak wyżej napisał BeatX zdjęcia nabiorą innego wymiaru.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
17-40 dopiero jako szeroki kat na FF potrafi wywolac dreszcze emocji podpiety do cropa jako "zamiennik kita" bedzie dawac jakies takie nijakie zdjecia..
to samo 17-55/2.8 IS, tyle ze ciut lepiej - ale szalu nie ma /przynajmniej w fotografii slubnej/
magia zaczyna sie od f2.0 i nizej, oraz w przypadku szerokich ujec od ogniskowej 24mm i nizej
jasne zoomy o ekwiwalencie 28-75 sa dobre na wycieczki /lub w studio/, ze wzgledu na swoja uniwersalnosc i stosunkowo dobra jakosc obrazowania.
Gdybym miał wybierać pomiędzy obiektywami z 1-go postu wybrałbym 17-40.
Natomiast gdbym chciał, aby zmiana sprzętu wpłynęła na zmianę wyglądu zdjęć posłuchałbym beatx-a tym bardziej, że autor wątku ma już 24-105.
Roby, a jak Ci się foci tym 24-105 w kościele?
Jak często lub ile sytuacji podczas całej imprezy go używasz(może być w %)?
Też cykam 40-tką i cały czas mnie nęci żeby go kupić. Nie za ciasno?
W kościele 24-105 używam rzadko, w zasadzie tylko na parę ujęć podczas kazania, gdy jest trochę spokoju, bo jeszcze nie czuję takiego "luzu" podczas mszy, żeby co chwila zmieniać obiektywy. Natomiast jeśli chodzi o zabawę weselną to fotografowanie 24-105 jest czystą przyjemnością. Uwielbiam robić duże zbliżenia tańczącym parom. Do Tamrona wracam w zasadzie dopiero na oczepiny, bo jednak za wąsko na cropie Krótko mówiąc ten obiektyw to KLASA. Tylko ciężki hehe
Komentarz