Canon 17-40 L f/4 czy Canon 17-55 EF-S f/2.8 ???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roby
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 34

Canon 17-40 L f/4 czy Canon 17-55 EF-S f/2.8 ???

Witam. Jestem już prawie po swoim pierwszym sezonie ślubnym. Pracuję na Cononie 40D, Speedlite 580 EX II i obiektywach: Tamron 17-50 ze światłem 2.8 oraz Canon 24-105 f/4 L. Gdy prawie dwa lata temu kupowałem swój sprzęt nie miałem jeszcze takiej wiedzy jaką posiadam teraz i zamiast tego Tamrona kupiłbym coś o wiele lepszego dokładając więcej kasy.
    W tej chwili mam dylemat. Chcę kupić porządny, klasowy obiektyw, na którym mógłbym zawsze polegać, który zastąpiłby mojego Tamrona. Rozważałem na początku 3 możliwości: Canon 16-35 f/2.8 L (jest jednak za drogi i pod pełną klatkę), Canon 17-40 L f/4 i Canon 17-55 EF-S f/2.8. Za ELKĄ przemawia to iż jest tańsza i w przyszłości gdybym planował przesiąść się na pełną klatkę mógłbym dalej go używać. Natomiast C 17-55 jest jasny i sądząc po cenie pewnie lepszy od C 17-40. Tylko jest pod cropa ;(
    Taki właśnie mam orzech do zgryzienia. Może ktoś z Was poradzi mi na podstawie własnych doświadczeń i wiedzy. Z góry dziękuję!
  • BeatX
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1751

moja rada - dolozyc troche i kupic ef-s 10-22 i EF 50/1.4
    zdjecia slubne nabiora wtedy innego wymiaru, zapewniam
    obiektywy nie traca na wartosci i w zasadzie po przesiadce na FF sprzedajesz 10-22 i praktycznie w tej samej cenie kupujesz 17-40
    f2.8 w kosciele to ciemno imho..
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• SirDuncan
      Bywalec
      • 2007
      • 122

z 2 ktore wymieniles zdecydowanie bym wzial 17-55 (jasniejszy, minimalnie szerszy zakres, jakosc zdjec porownywalna), ale wydaje mi sie, ze BeatX jeszcze lepiej prawi... Wielu nie lubi beki z 10-22, ale do "ladnych" (prostych zdjec) mialbys jasniutkie 50mm.
      5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez SirDuncan
        Wielu nie lubi beki z 10-22
        Możesz coś więcej o tej beczce z jednego z lepiej skorygowanych UWA napisać?
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• SirDuncan
          Bywalec
          • 2007
          • 122

Zamieszczone przez Merde
          Możesz coś więcej o tej beczce z jednego z lepiej skorygowanych UWA napisać?
          zdjecia z 10-22 brdzo mi sie podobaja i byc moze w niedalekiej przyszlosci sam stane sie jego posiadaczem (choc nadal jak wielu sie wacham). o 'beczce' uslyszalem kilkakrotnie w rozmowie z ludzmi co to sie znaja, chcociazby z jednym 'powazanym' uzytkownikiem forum, ale nie tylko... fakt, moze to opinia wynikajaca z porownania do zupelnie innej klasy sprzetu.... kurde... co ja wogole gadam, po co sie tlumacze... tak po prostu chcialem zaszpanowac, ze sie znam, a Ty wszystko psujesz ;-)
          cofam co o beczce napisalem, cofam tez to ze cofnalem, wszystko cofam. niech sie wypowiadaja Ci co linijki i kratki forografuja... ;-)

aaa, jeszcze raz sprobuje byc madry - zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
          5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• BeatX
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1751

aaa, jeszcze raz sprobuje byc madry - zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
            no to jak sie przesiadzie na FF to sprzeda z minimalna strata EF 50/1.4 i kupi 85/1.8
            85/1.8 do cropa na slubach nie sprawdzi sie, natomiast 50/1.4 jak najbardziej.
            ef-s 10-22 nie ma zadnej beczki.
            w zasadzie poza CA to szklo jest pozbawione wad.
            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO

Komentarz

• 4rtur4
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 23

zamiast 50mmf1.4 lepiej 85mmf1.8 - wszyscy tak mowia ;-) ma ladniejszy bokeh i 'lepsza' ogniskowa dla FF (jak juz sie przesiadziesz na FF)
              No, tak.. to prawda, ale z 85/1.8 na cropie trzeba wiedzieć, że będzie naprawdę wąsko.
              Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.
              Na 5D podobno jest lepiej w tejże kwestii.

Z tych dwóch powyższych brałbym 85/1.8... a może 70-200L 2.8 ???
              Na forum nie rzadko koledzy sprzedają po atrakcynych cenach.
              5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...

Komentarz

• Intense
                Coś już napisał
                • 2008
                • 51

za chwile zaczniecie doradzac 5DmkII z jasnymi stałkami...

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

Zamieszczone przez BeatX
                  no to jak sie przesiadzie na FF to sprzeda z minimalna strata EF 50/1.4 i kupi 85/1.8
                  85/1.8 do cropa na slubach nie sprawdzi sie, natomiast 50/1.4 jak najbardziej.
                  ef-s 10-22 nie ma zadnej beczki.
                  w zasadzie poza CA to szklo jest pozbawione wad.
                  85 1.8 na cropie faktycznie jest waskie, ale ostatnio mam okazje focic roczki/chrzty w dosc sporych kosciola i powiem szczerze, ze to szklo mnie pozytywnie zadziwia. Wiem, wiem to nie sluby, ale pare ciasnych kadrow na slubach w kosciele tez jest.
                  Zamieszczone przez 4rtur4
                  [...]
                  Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.[...]
                  Wystarczy zakup u pewnego sprzedawcy lub u takiego, ktory potrafi przetestowac i po ptokach.
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• SirDuncan
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 122

Zamieszczone przez BeatX
                    nie no, z tym 85mm to z mojej strony lekka ironia byla.

Co do 50mm 1.4 - ciężko znaleźć ten obiektyw bez BF - za czasów 40D próbowałem czterech sztuk i każda znich była do kalibracji.
                    moja 50-tka miala sporawy FF, ale żytnia za jedyne 120PLN dala rade.

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Na 5D podobno jest lepiej w tejże kwestii.
                      Ja z tym szkłem nie mam żadnego problemu ani na FF ani na cropie.

Z tych dwóch powyższych brałbym 85/1.8... a może 70-200L 2.8 ???
                      Na forum nie rzadko koledzy sprzedają po atrakcynych cenach
                      Obydwa powyższe z cropem do koscioła???? Świetny pomysł .

Kocham to forum. Gość zadaje pytanie: 17-40 czy 17-55? I jakie dostaje odpowiedzi? Oczywiście 10-22, 50/1.4, 85/1.8 itd.
                      W tym momencie ma niezły mętlik w głowie i stuka się w czoło - po co ja zadawałem wogóle takie pytanie?
                      Skoro ma już za sobą pierwszy sezon ślubny, to coś już tam wie i orientuje się czego mu brakuje.
                      Moja odpowiedź jest 17-55, choć nie lubię tego obiektywu z różnych względów i sam wybrałem 17-40, to w ślubach sprawdzi się on lepiej.

Zamieszczone przez Intense
                      za chwile zaczniecie doradzac 5DmkII z jasnymi stałkami...
                      To bardzo dobry pomysł:
                      5D mkII
                      24/1.4L
                      50/1.4
                      85/1.2L
                      135/2L

P.S. Warto kupić dość niedrogi 50/1.4, bo jak wyżej napisał BeatX zdjęcia nabiorą innego wymiaru.
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• BeatX
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1751

ale ani 17-40/4 ani 17-55/2.8 IS nie zrobisz takiego zdjecia np.

(ef-s 10-22)

ani takiego:

(ef 50/1.4)

obie fotki mojego autorstwa, robione na 30D.

17-40 dopiero jako szeroki kat na FF potrafi wywolac dreszcze emocji podpiety do cropa jako "zamiennik kita" bedzie dawac jakies takie nijakie zdjecia..
                        to samo 17-55/2.8 IS, tyle ze ciut lepiej - ale szalu nie ma /przynajmniej w fotografii slubnej/
                        magia zaczyna sie od f2.0 i nizej, oraz w przypadku szerokich ujec od ogniskowej 24mm i nizej
                        jasne zoomy o ekwiwalencie 28-75 sa dobre na wycieczki /lub w studio/, ze wzgledu na swoja uniwersalnosc i stosunkowo dobra jakosc obrazowania.

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

Gdybym miał wybierać pomiędzy obiektywami z 1-go postu wybrałbym 17-40.
                          Natomiast gdbym chciał, aby zmiana sprzętu wpłynęła na zmianę wyglądu zdjęć posłuchałbym beatx-a tym bardziej, że autor wątku ma już 24-105.
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• digitgreg
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 56

Roby, a jak Ci się foci tym 24-105 w kościele?
                            Jak często lub ile sytuacji podczas całej imprezy go używasz(może być w %)?
                            Też cykam 40-tką i cały czas mnie nęci żeby go kupić. Nie za ciasno?

Może podpowiesz który najostrzejszy na cropie.

Komentarz

• Roby
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 34

W kościele 24-105 używam rzadko, w zasadzie tylko na parę ujęć podczas kazania, gdy jest trochę spokoju, bo jeszcze nie czuję takiego "luzu" podczas mszy, żeby co chwila zmieniać obiektywy. Natomiast jeśli chodzi o zabawę weselną to fotografowanie 24-105 jest czystą przyjemnością. Uwielbiam robić duże zbliżenia tańczącym parom. Do Tamrona wracam w zasadzie dopiero na oczepiny, bo jednak za wąsko na cropie Krótko mówiąc ten obiektyw to KLASA. Tylko ciężki hehe

Komentarz

Pracuję...