Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukałem, szukałem i nie wiele znalazłem... dlatego pytam.
Jestem na etapie kompletowania studia. Mam już kilka zabawek (2X500Ws, 2X300s, 2XSoftbox 60X90 i parę innych mniej lub bardziej przydatnych drobiazgów), ale nie o to chodzi w tym pytaniu, żeby się chwalić. Kolejny punkt mojego planu to tło. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem na co się zdecydować. Tło papierowe czy z materiału (bawełna lub inne cuda).
Drugą kwestią jest system mocowania - Statywy czy system mocowany do ściany / sufitu - z napędem elektrycznym lub ręcznym.
Kolejną kwestią są kolory - wiadomo, biały, czarny i szary - coś jeszcze może się przydać ?
Dodam, że wymiary studia to ok. 5 X 10 m, wysokość niestety tylko 2,5m.
Środki przeznaczone na tło to ok. 300 €.
Z góry dziękuję za pomoc.
EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
Przy tej wysokości to tylko mocowanie sufitowe. Teraz chyba można kupić jakąś używkę bo studia plajtują na rzecz plenerów. I myśle że u Ciebie w grę wchodzi tylko taki model gdzie wszystkie rolki są w jednym poziomie (czyli nie piętrowo ). Też mam tak niskie studio,więc wiem jakie problemy Ci się pojawią. Tła najtaniej papierowe. Płócienne są drogie.
Poza tym, tła papierowe są długie. Mają po kilkanaście metrów długości. Jak się ubrudzi część na którą się wchodzi to można ją po prostu odciąć i przełożyć obciążnik dalej . Jako pierwsze , kupił bym szare. Można mu delikatnie zmieniać odcień umiejętnie je oświetlając przez filtr.
Hej, miałem okazję pracować z papierowym i materiałowym tłem i moje uwagi są takie: tła materiałowe (bawełna) koszmarnie się gną - w zasadzie przed każdą sesja musiało być prasowane żelazkiem. Chyba, że chodzi właśnie o taki efekt, to nie ma sprawy. Ale wyglądało to jak psu z gardła wyjęte. Inna rzecz z kolei, to wydaje mi się (takie odniosłem wrażenie), że np czarne tło bawełniane bardziej pochłania światło niż czarne tło papierowe. Pewnie chodzi o fakturę powierzchni. To może się akurat przydać, gdy np używasz kawałka tła jako ekranu. Takie moje trzy grosze. Pozdrawiam!
jak nie masz się zgdzie wwiercić możesz skorzystać z patentu pt. autopole - ja właśnie tak mam rozwiązane mocowanie wieszaka do teł, zalety są takie że jest to mobilne, wady - pomimo stabilności to jednak nie to samo co cztery solidne dyble w ścianie lub suficie, mnie kiedyś to wszystko pier... ale głównie dlatego że nie było dobrze wypionowane
musisz też wiedzieć że tła jak dłużej powiszą to powoli zaczynają się wyginać te papierowe tuby na które są nawinięte i takie tło potem fafuli się centralnie (w przypadku kartonu nieodwracalnie) - zatem nie ma co się spinać na ilość uchwytów na wieszaku, chyba ze zastosujesz tuby aluminiowe ale w/g mnie jest to niepraktyczne
białe tło również możesz "kolorować" filtrami, ale niestety efekt jest daleki od tego który daje zastosowanie tła kolorowego, powiedziałbym nawet że bardzo daleki
moze uscisle, byloby uzywane w mieszkaniu do (narazie;]) amatorskich zdjec, wiec zadne samo-wybielajace, wygladzajace itp. cuda raczej odpadaja.
Ew, jak nie to, to czy macie namiary na jakies tanie, w miare dobre tla?
Z gory dzieki za pomoc
Ja bym brał papierowe. Ubrudzi się, odcinasz kawałek i nie ma problemu. Wiadomo że może się porwać, ale jeśli się tym nie rzuca to da się obejść bez porwanych krawędzi.
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Za dwa ( niecałe ) papierowe można kupić jedno materiałowe, nie jest to moze mistrzostwo swiata, ale stosunek jakosci do trwałości i ceny jest wg. mnie bardzo dobry.
Komentarz