Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak masz tę kasę, to dorzuć. To lepszy aparat.
Ale ja np. nie przesiadam się, wystarczy mi 300D. Wolę te pieniądze wydać na szkło. A te pasujące do analoga i matryc FF nie są najtańsze
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
Wszystko zależy od funduszy. Pamiętaj, że body to dopiero początek. Moje kosztowało 3100 PLN a szkła prawie trzy razy tyle. Osobiście rekomenduję 350D ale 300D też jest o.k.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
zalezy co wiesz o fotografii. jesli masz kase i bedziesz potrafil wykorzystac dodatkowe bajery to warto. jesli dopiero chcesz sie uczyc, to mozna chyba pozostac z 300d. mi starcza.
przychylam sie do zdania Tomka, ja w tym roku mialem do zainwestowania kwote taka jaka wystarczylaby na 350d z kitem, szczeslwiym zrzadzeniem losu mam rebela digital i dobre szklo... i sadze ze potrafie to lepiej wykorzystac niz wiekszy bufor czyi wieksza matryce... moim zdaniem oczywiscie ze warto inwestowac...
Thorin masz sporo racji, puszkę można z czasem wymienić ale szkła warto zawsze kupować dobre i nie koniecznie zmieniac jeśli się sprawdzają. Jednak naprawdę wszystko zależy od zasobności konta.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
A ja kupiłem 350d, choć kasy miałem ledwie na 300d/S2 IS czyli 1800 PLN. Poszedłem do MM, Fotojokera pocpykałem jednym, drugim i mimo stwierdzenia, że 300d jest w standardzie duuuużo lepszym body od 500N jakiego używam, to postanowiłem zaszaleć bo trafiła się okazja w postaci nowego 350d kit za 2800. W tej chwili nie żałuję ani jednego grosza jaki wydałem na ten aparat. jest bardzo szybki, robi cudne zdjęcia, a to co wielu uważa za wadę - jego małe rozmiary, nie dość że przestały mi już przeszkadzać, a wręcz uważam że będą zaleta w turystyce. I nie przejmuje się tym, że nie wiele wiem o fotografi, że na razie mie umiem świadomie wykorzystać w osiągnięciu zamierzonego celu wielu jego możliwości. Kiedyś się tego nauczę, a teraz cieszę się mego nabytku. Jeśli wachasz się 300d/350d to znaczy że "czegoś" Ci w 300d brakuje. I nie koniecznie musza to być możliwości techniczne, może tym być świadomość niespełnionego marzenia, przez co, nie uwierzysz w posiadany sprzęt i będziesz wiecznie niezadowolony. Kiedyś zapytałem nad wodą starszego Górala: "Powiedzcie mi, jaka przyneta będzie tu najlepsza na pstrąga??". Spojżał na mnie i rzekł "Ta w którą najbardziej wierzysz".. i miał rację, bo jeśli w coś wierzysz, to wykorzystasz to najlepiej jak potrafisz. Jeśli nie wierzysz, to np. nie dopieścisz ustawień i nigdy nie uzyskasz zadowalającej Cię fotki..
dzieki za wszystkie odpowiedzi...
do MarekC: nie traktuje tego jako spełnienie marzeń bo to niestety nie ja będe z niego korzystał (no może czasami)... chodziło mi tylko o odpowiedź czy warto dopłacać te 1000zł... w tym konktretnym przypadku nie warto i dlatego padło na 300D...
Jeśli nie wierzysz, to np. nie dopieścisz ustawień i nigdy nie uzyskasz zadowalającej Cię fotki..
Masz rację. Ja wierzę w DOBRE SZKŁA !!! Plus oko fotografującego. Body to tylko taki gadżet do zapisywania.
Oczywiście przesadzam, ale... zawsze w lustrach najdroższe są szkła i właśnie na tym nie wolno oszczędzać, bo to się zaraz mści.
Ale nikt tu nie neguje wyższości 350D nad 300D.
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
witam i ja dorzucę swoje 3 grosze mam na swoim 300d puknięte 15 tyś zdjęć w tym reportaże ślubne bez lampy i jestem zadowolony w 101 %.aparacik sprawuje się super szczególnie z obiektywami na m42 jakość wprost wymarzona osobiście różnicę cenową wolałbym dołożyć na fajne szkło choć nie powiem 350d mnie kusi a jego rozmiar jest akurat dla mnie zaleta POZDRAWIAM
krotnoc zoomu... wartosc ktora jest wirtualna, bo i ile to jest jeden "krot" ? 300d ma taki zoom jaki do niego podepniesz, czyli dwukrotny w przypadku wszystkim znanego Tamrona, i trzykrotny w przypadku kita...
Komentarz