Czy zmieniać G5 na Pro 1?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek
    Coś już napisał
    • 2004
    • 65

Czy zmieniać G5 na Pro 1?

Cześć. Aktualnie posiadam G5 i nie jestem z niej do końca zadowolony. (Strasznie wolno ostrzy a w ciężkich warunkach oświetleniowych czasami wcale nie łapie ostrości, często muszę zrobić parę zdjęć aby mieć pewność, że ostrość jest we właściwym miejscu). Najwięcej robię zdjęć makro z konwerterem (niestety często szuka ostrości kilka sekund nie ustawiając jej ostatecznie), a także na weselach(często na zdjęciach ostrość jest gdzieś za osobami na które próbowałem nastawić). Myślałem o wymianie na Pro 1 ponieważ ma: długi obiektyw, 8mgp matrycę, posiada także obracany tylni ekranik(ma duże znaczenie w zdjęciach makro), spodziewam się po nim również większej szybkości. Niestety nie stać mnie jeszcze na 10D a 300D nie chcę ponieważ jest plastikowy a do tego nie ma korekcji błysku. Nie chcę też zmieniać firmy ponieważ mam lampę 420EX. Co robić?
    www.wojciechmarzec.com
  • LukasS
    Bywalec
    • 2004
    • 217

Ja mam pytanie, czy G5 to dSLR?
    10D + Stuff

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

pytania sa tendencyjne :wink:

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Re: Czy zmieniać G5 na Pro 1?

Zamieszczone przez wojtek
        Myślałem o wymianie na Pro 1
        Zdecydowanie NIE!
        Pro1 to jeden z najbardziej niewartych swojej ceny kompaktow.

spodziewam się po nim również większej szybkości.
        Wiekszosc opinii uzytkownikow, w tym tych ktorzy przesiadali sie z G5 na Pro1 przeczy temu (choc tabelki testowe wykazuja ze niby szybszy). Sporo osob bardzo zawiedzionych przesiadka z g5 na pro1, sporo rowniez przesiadalo sie z powrotem. Gdzie wyczytyan: grupa pl.rec.foto.cyfrowa .

300D nie chcę ponieważ jest plastikowy a do tego nie ma korekcji błysku.
        Jesli plastik ci przeszkadza w o niebo wiekszej jakosci i szybkosci... .
        Korekte blysku bez problemu osiagniesz hackiem firmware.

Co robic?
        Albo zostan przy G5 albo 300D + kit + Soligor Macro

Komentarz

• wojtek
          Coś już napisał
          • 2004
          • 65

Dziękuję za odpowiedź, przepraszam jeżeli kogoś uraziłem iż swoje pytanie umieściłem w tej kategorii. Myślałem iż Pro 1 chociaż hybryda to zaliczana jest już do dSLR.
          www.wojciechmarzec.com

Komentarz

• LukasS
            Bywalec
            • 2004
            • 217

Dziękuję za odpowiedź, przepraszam jeżeli kogoś uraziłem iż swoje pytanie umieściłem w tej kategorii. Myślałem iż Pro 1 chociaż hybryda to zaliczana jest już do dSLR.
            Do ciebie pretensji nie mam, ale do 'moderatorow', ktorzy jedynie tu zagladaja zeby cos pobrzeczec, a nie moderowac, oni sie powinni znac na swojej robocie, Ty nie musisz wiedziec ze Pro 1 to poprostu kompaktowy aparacik.

Pozdrawiam

LukasS
            10D + Stuff

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez LukasS
              Do ciebie pretensji nie mam, ale do 'moderatorow', ktorzy jedynie tu zagladaja zeby cos pobrzeczec, a nie moderowac, oni sie powinni znac na swojej robocie,
              W tresci postu jest wyraznie napisane ze autor sie przymierza rowniez do 300D co pasuje do kategorii, wiec nie marudz :P .
              jak ktos sie zastanawia "hybryda 8MP czy dSLR 300D" to na tym podforum lepiej mu podpowiedza niz na forum kompaktow .

Komentarz

• LukasS
                Bywalec
                • 2004
                • 217

Zamieszczone przez Vitez
                Do ciebie pretensji nie mam, ale do 'moderatorow', ktorzy jedynie tu zagladaja zeby cos pobrzeczec, a nie moderowac, oni sie powinni znac na swojej robocie,
                W tresci postu jest wyraznie napisane ze autor sie przymierza rowniez do 300D co pasuje do kategorii, wiec nie marudz :P .
                jak ktos sie zastanawia "hybryda 8MP czy dSLR 300D" to na tym podforum lepiej mu podpowiedza niz na forum kompaktow .
                Przeczytaj temat, i zacznij cos robic na tym forum oprocz gadania...
                10D + Stuff

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Vitez
                  W przeciwienstwie do ciebie nie klasyfikuje produktow tylko po opakowaniu ale rowniez po zawartosci.

Komentarz

• DrFreak

Re: Czy zmieniać G5 na Pro 1?

Myślałem o wymianie na Pro 1 ponieważ ma: długi obiektyw, 8mgp matrycę, posiada także obracany tylni ekranik(ma duże znaczenie w zdjęciach makro), spodziewam się po nim również większej szybkości.
                    Szybszy od G5, ale niewiele
                    Pro 1 :
                    Shutter lag/ full autofocus
                    0.74/0.63
                    za taką kase !!! zapomnij o Pro 1, dużo dopłacić a zyskasz niewiele

wg mniez zdecydowanie 300D
                    300D
                    Shutter lag/ full autofocus
                    0.250/0.278
                    tu róznica jest !!!

Niestety nie stać mnie jeszcze na 10D a 300D nie chcę ponieważ jest plastikowy a do tego nie ma korekcji błysku.
                    no z ta korekcja to z tego co wiem to juz dali rade (chlopaki zza buga) i mozna zassac nowszy Firmware, ktory daje spore mozliwosci.

POZDRAWIAM

Komentarz

• wojtek
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 65

Dzięki za odpowiedzi. Na pewno nie kupię już Pro 1. Zastanowię się jeszcze nad 300D. Martwi mnie tylko jego kitowy obiektyw, a dokładniej jego jakość. Mam jeszcze pytanie, co daje przymykanie przysłony? Nie chodzi mi o oczywiste zwiększenie głębi ostrości, ale ogólnie o jakość zdjęć.

Pozdrawiam.
                      www.wojciechmarzec.com

Komentarz

• LukasS
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 217

Zamieszczone przez Vitez
                        Zamieszczone przez Vitez
                        W przeciwienstwie do ciebie nie klasyfikuje produktow tylko po opakowaniu ale rowniez po zawartosci.
                        To chyba ty twierdziles ze 300D srebrny wyglada lamersko (mniej PRO) niz czarny i takiego bys nie kupil (nawet z opcjami 10D), wiec sie zdecyduj na jakas wersje.
                        10D + Stuff

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Vitez
                          Zamieszczone przez Vitez
                          To chyba ty twierdziles ze 300D srebrny wyglada lamersko (mniej PRO) niz czarny i takiego bys nie kupil (nawet z opcjami 10D), wiec sie zdecyduj na jakas wersje.
                          A gdzie twoje poczucie humoru i czytanie emotikonek? To byl ZART .

PS zejdz w koncu ze mnie, idz na piwo, lepiej ci to na nerwy podziala niz czepianie sie mojego czepiania. Mnie nie zmienisz, ja sam nikogo nie zamierzam zmieniac, a twoje czepianie sie jeszcze wiele lat moge znosic, tylko potem nie bede placil za twoja kuracje u psychologa

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zastanowię się jeszcze nad 300D. Martwi mnie tylko jego kitowy obiektyw, a dokładniej jego jakość. Mam jeszcze pytanie, co daje przymykanie przysłony? Nie chodzi mi o oczywiste zwiększenie głębi ostrości, ale ogólnie o jakość zdjęć.
                            Nie martw sie o kitowca - bardzo przyzwoity obiektyw. I przymykanie poprawia jakosc - do f8 najlepiej o ile warunki oswietleniowe na to pozwalaja.

Komentarz

• retiro

Kup sw nikona d70, a mnie sprzedaj tanio lampe

Komentarz

Pracuję...