sigma 50mm 1.4 EX prośba o ocene ostrośi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sirgerwazy
    Początki nałogu
    • 2008
    • 314

sigma 50mm 1.4 EX prośba o ocene ostrośi

Witam
    Ostatnio zakupilel ww .
    I teraz mam pytanie czy poprostu mam pozostale szkla zbyt dobre czy z ta sigma nie jest do konca ostra. To ze ma problem z bf to wiem. To zdjecie ktore zamieszczam autofocus akurat trafil. Tak wiec drodzy koledzy mam do was wielka prosbe:czy waszym zdaniem moj egzemptlarz sigmy jest troche malo ostry ?? Czy jestem juz przewrazliwiony ??
    Zamieszczam link do jpg poniewaz nie chcialem go zmienijszac.
    Zdjecie wykonane c40d z odleglosci 0,45m (min odleglosc ostrzenia ) na standardowych ustawieniach.

pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com
  • mieszko_1vp
    Zablokowany
    • 2009
    • 618

wrzuć na coś normalnego

Komentarz

• sirgerwazy
      Początki nałogu
      • 2008
      • 314

Zamieszczone przez mieszko_1vp
      wrzuć na coś normalnego
      niestety siedze na teraz na net mobilnym pod lublinem wiec nie dam rady
      ta fotke pol godziny wrzucalem...
      uroki mobilnego interentu ...
      pozdrawiam
      Pkt 8 regulaminu forum
      plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• mieszko_1vp
        Zablokowany
        • 2009
        • 618

juz sie odebrało-jak dla mnie jest dobrze bo to w końcu robione na 1.4

Komentarz

• sirgerwazy
          Początki nałogu
          • 2008
          • 314

Zamieszczone przez mieszko_1vp
          juz sie odebrało-jak dla mnie jest dobrze bo to w końcu robione na 1.4
          dzieki na odpowiedz. to sobie nie moge wyborazic jak wyglada fotka z 50mm 1.4 canona skoro sigma jest zdecydowanie od niego lepsza optycznie...moze poprostu jestem juz przewrazliwiony po ostatnich bojach z serwisem sigma. Na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze.
          Moze ktos jeszcze sie wypowie na temat ostrosci zeby mnie uspokoić ??
          Pkt 8 regulaminu forum
          plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Richie
            Uzależniony
            • 2006
            • 625

Zrób normalne zdjęcie a nie tablicy testowej.''Strzel'' portrecik na 1,4 i pamiętaj o poprawnej ekspozycji bo to foto z rapida strasznie niedoświetlone.
            Richie
            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• sirgerwazy
              Początki nałogu
              • 2008
              • 314

Zamieszczone przez Richie
              Zrób normalne zdjęcie a nie tablicy testowej.''Strzel'' portrecik na 1,4 i pamiętaj o poprawnej ekspozycji bo to foto z rapida strasznie niedoświetlone.
              niestety obecnie nie mam mozliwosci wykonania zadnego portretu poniewaz obecnie jestem pod lublinem w hotelu...
              czy ktos jeszcze moze wypowiedziec sie na temat ostrosci szkla ??
              pozdrawiam
              Pkt 8 regulaminu forum
              plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• sirgerwazy
                Początki nałogu
                • 2008
                • 314

Jeszcze raz tablica testowa - w hotelu tylko takie cos mam pod reka
                Ustawienia puszki Neutral: 0,0,0,0

Co o tym myslicie ??
                Pkt 8 regulaminu forum
                plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

wiesz co - w swoim czasie testowalem kilka tych sigm (chyba 5) i troche sampli nimi zrobilem.. powiem Ci szczerze ze potrafia byc o wiele ostrzejsze.. pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..

moze to kwestia kompresji - nie wiem ale jak dla mnie to co pokazales to nie jest to szklo nad ktorym tyle osob zaslinialo swoje monitory ;-)

sampli juz dawno nie mam, szkla nie kupilem ze wzgledu na af ale te zdjecia ktore byly trafione w punkt byly rewelacyjnie ostre moze faktycznie jak nbedziesz mial chwile - zrob jakies zdjecie w plenerze :-)

Komentarz

• sirgerwazy
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 314

Zamieszczone przez Kubak82
                    wiesz co - w swoim czasie testowalem kilka tych sigm (chyba 5) i troche sampli nimi zrobilem.. powiem Ci szczerze ze potrafia byc o wiele ostrzejsze.. pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..

moze to kwestia kompresji - nie wiem ale jak dla mnie to co pokazales to nie jest to szklo nad ktorym tyle osob zaslinialo swoje ;-)

sampli juz dawno nie mam, szkla nie kupilem ze wzgledu na af ale te zdjecia ktore byly trafione w punkt byly rewelacyjnie ostre moze faktycznie jak nbedziesz mial chwile - zrob jakies zdjecie w plenerze :-)
                    no coz pewnie masz racje. Kurcze bedzie batalia z serwisem ze af nie trafia to raz a dwa ze szklo mydlo...
                    No nic bede walczyc o wymiane ponownie na nowa sztuke...
                    Ps:a wziąłeś pod uwage ze puszka ma ustawiona ostrosc na 0 czyli neutral bo ma ostrosc 3...
                    Pkt 8 regulaminu forum
                    plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

ja wywolywalem swoje zdjecia z raw'ow wiec tam parametry takie jak ostrosc i tak sie nie licza :-)

zrob jeszcze jakies "zwykle" zdjecie ale wydaje mi sie ze po prostu trafil Ci sie mniej ostry egzemplarz :neutral:

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..
                        Nie jest to mozliwe....
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez trampek
                          Nie jest to mozliwe....
                          w takim razie jestem slepy ;-)

wybacz, ale nie trzymam kazdego testowego zdjecia jakie robie - inaczej chetnie bym je tu wkleil.. szybko tez sprzedalem 50'tke canona - wierz mi ze bez waznego powodu bym tego nie robil.. tak wygladalo porownanie tych szkiel - nie mialem w tym zadnego "interesu" :-)
                          Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

w takim razie jestem slepy ;-)

wybacz, ale nie trzymam kazdego testowego zdjecia jakie robie - inaczej chetnie bym je tu wkleil.. szybko tez sprzedalem 50'tke canona - wierz mi ze bez waznego powodu bym tego nie robil..
                            na dziurach ktore podales C50 robi zdjecia o ostrosci ktora nie jest osiagalna na pelnej dziurze w zadnym obiektywie.
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez trampek
                              na dziurach ktore podales C50 robi zdjecia o ostrosci ktora nie jest osiagalna na pelnej dziurze w zadnym obiektywie.
                              ja nie mierzylem linii na mm jesli o to Ci chodzi :-)

oceniałem jakosc i ostrosc chocby na rogach zdjecia.. fotografowalem np. budynki po drugiej stronie ulicy i w rogu kazdy detal byl wyrazny i ostry.. w przypadku 50'tki canona podobna jakosc osiagalem wlasnie przy f4/5,6 :-) .. zestawilem cropy z obydwu tych szkiel - gdyby ktos mi o tym napisal tez pewnie bym nie uwierzyl.. ale miałem to "czarno na bialym" na wlasnym monitorze :-)

Komentarz

Pracuję...