Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yakuza
    Coś już napisał
    • 2007
    • 73

Quantuum R+ Dual Power

Witam.
    Ostatnio pojawiła się nowa lampa Quantuum R+ Dual Power, co sądzicie o niej ? A może już ktoś skusił się na nią i może podzielić się wrażeniami z jej użytkowania ?
    Oto link do strony producenta wraz z opisem tej lampy:
  • xpressive
    Coś już napisał
    • 2009
    • 79

chyba za nowe cudo, aczkolwiek bardzo interesujące i w sumie cena nie jest z kosmosu za lampę+ akumulator.
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Komentarz

• andres
      Początki nałogu
      • 2006
      • 257

ciekawa rzecz tylko ciut mało błysków i w sumie to nie wiadomo czy można dokupić oddzielne powerpacki?
      kompakcik i stara smiena
      www.sport.3ct-phototeam.pl
      http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• albercikk
        Początki nałogu
        • 2006
        • 258

Wkrótce będzie można dokupić "baterypacki" w cenie około 300 zł (pytałem)
        Ciekawi mnie natomiast inna sprawa, czy za pomocą owych baterypacków będzie można zasilać także lampy innych producentów ? (Pan w Quantuum z którym rozmawiałem telefonicznie powiedział że nie) - ciekawi mnie dlaczego ?, co stoi na przeszkodzie ?, pytam bo nie wiem i jeśli ktoś mógłby mnie oświecić to proszę o stosowne info na ten temat.

Pozdrawiam
        - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• andres
          Początki nałogu
          • 2006
          • 257

Zamieszczone przez albercikk
          Ciekawi mnie natomiast inna sprawa, czy za pomocą owych baterypacków będzie można zasilać także lampy innych producentów ? (Pan w Quantuum z którym rozmawiałem telefonicznie powiedział że nie) - ciekawi mnie dlaczego ?, co stoi na przeszkodzie ?, pytam bo nie wiem i jeśli ktoś mógłby mnie oświecić to proszę o stosowne info na ten temat.

Pozdrawiam
          Lampa jest zasilana 12V więc imho trzeba by rozpatrywać jedynie takie lampy. Normalnych na 220V co logiczne nie pociągnie.
          Cena zestawu jest faktycznie atrakcyjna tym bardziej, że lampy można później podpiąć normalnie pod 220V pytanie tylko czy będzie można podpiąć bezpośrednio czy trzeba podpinac przez tego battery packa?

I teraz pytanie bo o ile byłem zdecydowany na honde eu20i tak mam teraz coraz większy zamęt w głowie.
          kompakcik i stara smiena

Komentarz

• albercikk
            Początki nałogu
            • 2006
            • 258

andres dzięki za rozjaśnienie

Pzdr
            - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• janmar
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3468

Zamieszczone przez andres
              Lampa jest zasilana 12V więc imho trzeba by rozpatrywać jedynie takie lampy. Normalnych na 220V co logiczne nie pociągnie.
              Cena zestawu jest faktycznie atrakcyjna tym bardziej, że lampy można później podpiąć normalnie pod 220V pytanie tylko czy będzie można podpiąć bezpośrednio czy trzeba podpinac przez tego battery packa?

I teraz pytanie bo o ile byłem zdecydowany na honde eu20i tak mam teraz coraz większy zamęt w głowie.
              Podpina się bezposrednio,tzn.jest gniazdo na 230V i oddzielne gniazdo[od spodu] na 12V.
              Dodatkowo można zasilić z gniazda zapalniczki samochodu[jest w zestawie przewód],ale ładować Battery packa z zapalniczki się nie da.Przy zasilaniu z 12V nie swieci pilot i nie chodzi wentylator [przy wyłaczonym pilocie to nie problem]Battery pack kosztuje ~~ 230 PLN.Od 300+ rózni się jeszcze regulacją mocy.Dual Power ma 18 stopni regulacji, a 300+ na 230v ma 32 stopnie .I to z grubsza byłoby na tyle :smile:

Komentarz

• andres
                Początki nałogu
                • 2006
                • 257

No to kolejne pytanie brzmi następująco: Czy montowanie akcesoriów (softy itd) jest oparte na systemie bowensowskim? Czy jest tam jakiś inny wynalazek?
                kompakcik i stara smiena

Komentarz

• xpressive
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 79

lampa też jedynie 300ws ma. za taką cenę to nie ma co wymagać ; )
                  5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
                  http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Komentarz

• Tom Fry
                    • 2009
                    • 6

Witam wszystkich!
                    Zamierzam kupić właśnie ów lampę na początek zabawy w plenerze. Cena wydaje się przystępna, battery pack bardzo przydatny.
                    Będę potrzebować jednak kilka dodatkowych akcesoriów i kompletnie nie wiem za co się łapać. Możecie mi polecić jakiś statyw oświetleniowy i softbox (takie na początek, nie za drogie)?
                    Aha, jeszcze jedno: czy myślicie, że wyzwalacz radiowy Phottix Tetra będzie odpowiedni? Mam też Speedlite 430EX i myślałem żeby wziąć od razu dodatkowy odbiornik do tej właśnie lampki ale sprzedawca na allegro napisał mi, że Tetra nie jest kompatybilna z oryginalnymi lampami Canona:/
                    Co jeszcze mogę potrzebować? Jakieś kabelki, przejściówki czy inne duperele?
                    www.frytki.digart.pl
                    www.tomfryfoto.daportfolio.com
                    www.tomfry.maxmodels.pl

Komentarz

• yakuza
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 73

czy do podłączenia tej lampy z 400D trzeba jeszcze coś kombinować poza kostką synchronizacyjną montowaną w sankach lampy ? wiem że mogę wyzwalać lampę przez fotocelę, ale wolał bym jednak narazie kablem później przez radio jak dodatkowe fundusze się znajdą
                      na poważnie się nad tą lampą zastanawiam i chyba jednak się na nią zdecyduję
                      mam jeszcze pytanie co do mocy - czy starczy bez problemu by doświetlić z softboxem 80x100 lub 80x120 osobę w nocy, odległość lampy od modelki około 2

Komentarz

• traphezz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 126

Starczy i bedzie jeszcze sporo zapasu

Komentarz

• Jacek_Z
                          Moderator
                          • 2005
                          • 2726

Zamieszczone przez andres
                          Czy montowanie akcesoriów (softy itd) jest oparte na systemie bowensowskim?
                          Oczywiście, tak. Podobnie jak w innych lampach Quantuum serii R i S.
                          Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• ArtMoon
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 113

yakuza, mam nadzieje ze podzielisz sie wrazeniami kiedy juz wpadnie ci w lapki to ustrojstwo Tez mysle nad jego zakupem, ale to za jakis czas dopiero. Zastanawiam sie przy jakich minimalnych czasach ta lampka synchronizuje... Pzdr!
                            http://www.maxmodels.pl/artmoon.html

Komentarz

• pszczółka_maja
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 71

Znajomy ostatnio zamówił z Quantuum tę lampę R+ Dual Power. Przyznam, że opcja z battery packiem jest niezła. Pomogło nam to znacznie przy sesji w ruinach i innych miejscach, gdzie z prądem kiepsko Co do minimalnych czasów...nie sprawdzałam jeszcze. Raz tylko miałam możliwość z niej korzystać. Pozytywne wrażenia. Myślę, że jak na tą cenę, to naprawdę warto.

Komentarz

Pracuję...