Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wacho
    Coś już napisał
    • 2007
    • 79

Wątek księgowo-firmowy (odliczanie,amortyzacje,środki trwałe,leasing itd)

jakiś czas temu poruszałem ten temat, a teraz już wiem na pewno więc dzielę się informacjami:

zakup 5dII (oraz innego drogiego sprzętu) można wsadzić w koszty w całości za jednm razem - będzie to środek trwały, ale nie trzeba go amortyzować !

dotyczy to małych firm - o obrocie do 800tys. euro rocznie
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Zamieszczone przez wacho
    jakiś czas temu poruszałem ten temat, a teraz już wiem na pewno więc dzielę się informacjami:

zakup 5dII (oraz innego drogiego sprzętu) można wsadzić w koszty w całości za jednm razem - będzie to środek trwały, ale nie trzeba go amortyzować !

dotyczy to małych firm - o obrocie do 800tys. euro rocznie

A to ciekawe. Jakim niby cudem bez amortyzacji ? Też kupowałem mkII na firmę i raczej nie ma możliwości uniknięcia amortyzacji. Jest oczywiście amortyzacja jednorazowa, no ale to też amortyzacja i nie można jej stosować ot, tak sobie, są pewne procedury.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sluzalekmichal
      Bywalec
      • 2008
      • 115

Zamieszczone przez Cichy
      A to ciekawe. Jakim niby cudem bez amortyzacji ? Też kupowałem mkII na firmę i raczej nie ma możliwości uniknięcia amortyzacji. Jest oczywiście amortyzacja jednorazowa, no ale to też amortyzacja i nie można jej stosować ot, tak sobie, są pewne procedury.
      Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości. Pamietaj tylko, że US na pewno sprawdzi w toku kontroli czy faktycznie sprzedałeś go przed upływem roku.
      Poczytaj jaka jest definicja środka trwałego.

MS>

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

Że niby trzeba w ciągu roku sprzedać, jeśli amortyzuje się jednorazowo? Czy źle coś zrozumiałem jednak (mam nadzieję)...?

EDIT: Chodzi Ci o to, że sprzęt używany poniżej roku nie jest środkiem trwałym i można go po prostu wsadzić w koszta bez amortyzacji tak? A co to za różnica z praktycznego punktu widzenia dla jednoosobowej działalności / małej firmy?
        Ostatnio edytowany przez miklo; 4995.

Komentarz

• ARN
          Uzależniony
          • 2008
          • 757

Zamieszczone przez miklo
          Że niby trzeba w ciągu roku sprzedać, jeśli amortyzuje się jednorazowo? Czy źle coś zrozumiałem jednak (mam nadzieję)...?

EDIT: Chodzi Ci o to, że sprzęt używany poniżej roku nie jest środkiem trwałym i można go po prostu wsadzić w koszta bez amortyzacji tak? A co to za różnica z praktycznego punktu widzenia dla jednoosobowej działalności / małej firmy?
          Kwestia księgowania - bo albo to będzie środek trwały, zamortyzowany jednorazowo, albo środek obrotowy

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez sluzalekmichal
            Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości. Pamietaj tylko, że US na pewno sprawdzi w toku kontroli czy faktycznie sprzedałeś go przed upływem roku.
            Poczytaj jaka jest definicja środka trwałego.

MS>
            ale powinieneś go sprzedać z zyskiem bo inaczej w razie kontroli prosisz się o kłopoty - więc interesu nie ma za dużego.. a jeśli wykażą że używałeś go jako narzędzia pracy a figurował w kwitach jako towar handlowy to tez nie bardzo..

Zamieszczone przez miklo

nie, nie można tak sobie.. poniżej wyjaśnienie

Zamieszczone przez ARN
            Kwestia księgowania - bo albo to będzie środek trwały, zamortyzowany jednorazowo, albo środek obrotowy
            Dokładnie - jesli będzie to środek "obrotowy" to jest traktowany jak towar - i w zasadzie w koszty możesz wpuścić ale wtedy musisz go sprzedać bo sobie w razie kontroli napytasz kłopotów, natomiast jeśli zamortyzujesz go jednorazowo to wtedy będzie środkiem trwałym, narzędziem "na stanie" firmy jak wiertarka czy młotek
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

Aha - to mnie interesuje amortyzacja ;-) Tak czy owak - mam księgową i w maliny nie wejdę. Uff ;-)

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7450

Jeśli zakładasz, że przed upływem roku sprzedasz aparat to wrzucasz go w koszty w całości.
                Ale ten aparat to niby mam na magazynie (sklep) czy kupiony na wyposażenie firmy ?

Zamieszczone przez arturs
                Dokładnie - jesli będzie to środek "obrotowy" to jest traktowany jak towar - i w zasadzie w koszty możesz wpuścić ale wtedy musisz go sprzedać bo sobie w razie kontroli napytasz kłopotów, natomiast jeśli zamortyzujesz go jednorazowo to wtedy będzie środkiem trwałym, narzędziem "na stanie" firmy jak wiertarka czy młotek
                A jeśli kupuję aparat i przewiduję używać go nie dłużej niż rok, i sprzedać potem poniżej kosztów zakupu ?

Zamieszczone przez miklo
                Aha - to mnie interesuje amortyzacja ;-) Tak czy owak - mam księgową i w maliny nie wejdę. Uff ;-)
                Nie byłbym taki pewien, o jednorazowej amortyzacji to nawet do końca w moim US nie potrafili mi wyjaśnić co i jak, a co dopiero księgowa..

PS> Poczytałem trochę i faktycznie - jeśli kupię aparat np dziś i zamierzam sprzedać go przed upływem roku, to można wrzucić jednorazowo w koszt. Jeśli przekroczy się jednak ten rok, to nikt nam głowy nie urwie - trzeba tylko wrzucić aparat w środki trwałe i wyprostować procedurę amortyzacyjną.

Informacje o podatkach - Kalkulatory, wskaźniki podatkowe, zasady księgowości, kruczki prawne, poradniki dla początkujących księgowych i przedsiębiorców. Największy w Polsce portal dotyczący podatków
                Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Coś mi nie chodzi....
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez Sławek
                    Coś mi nie chodzi....
                    Coś w 5d mkII, czy może coś innego, czego się nie sposób domyśleć ?

Komentarz

• Sławek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 968

Zamieszczone przez Cichy
                      Coś w 5d mkII, czy może coś innego, czego się nie sposób domyśleć ?
                      Chyba miałem kłopoty z siecią .Moje posty się nie pokazywały. Pokazał się tylko ten bez sensu .
                      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sluzalekmichal
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 115

Zamieszczone przez arturs
                        ale powinieneś go sprzedać z zyskiem bo inaczej w razie kontroli prosisz się o kłopoty - więc interesu nie ma za dużego.. a jeśli wykażą że używałeś go jako narzędzia pracy a figurował w kwitach jako towar handlowy to tez nie bardzo..
                        Musimy rozróżnić 2 pojęcia:
                        wyposażenie niskowartościowe
                        środek trwały

Jeśli zakładamy, że rzecz, którą kupujemy (wartość powyżej 3500PLN netto) będzie użytkowana przez okres krótszy niż rok, czyli do roku ją sprzedamy, przekażemy w formie darowizny czy inne podobne to:
                        zaliczamy ją w całości w koszty
                        zaliczamy ją do wyposażenia

Jeśli zakładamy, że rzecz, którą kupujemy (wartość powyżej 3500PLN netto) będzie użytkowana przez okrespowyżej roku to:
                        zaliczamy ją do środków trwałych
                        co miesiąc amortyzujemy

Jeśli chodzi o cenę sprzedaży to zawsze musi być to uzasadniona cena rynkowa, chyba, że sprzęt uległ zniszczeniu a my mamy na to wycenęrzeczoznawcy - po prostu tzw.podkładkę.

Krótko i na temat w temacie, kiedy środek trwały, kiedy nie tutaj:
                        Informacje o podatkach - Kalkulatory, wskaźniki podatkowe, zasady księgowości, kruczki prawne, poradniki dla początkujących księgowych i przedsiębiorców. Największy w Polsce portal dotyczący podatków

Pozdrawiam
                        M.S.

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

Zamieszczone przez Cichy
                          Nie byłbym taki pewien, o jednorazowej amortyzacji to nawet do końca w moim US nie potrafili mi wyjaśnić co i jak, a co dopiero księgowa..
                          No nie da się facet pocieszyć wolnością po rzuceniu etatu ;-)

Jeśli zakładamy, że rzecz, którą kupujemy (wartość powyżej 3500PLN netto) będzie użytkowana przez okrespowyżej roku to:
                          zaliczamy ją do środków trwałych
                          co miesiąc amortyzujemy
                          Lub (podobno) amortyzujemy raz a dobrze.

Komentarz

• ARN
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 757

panowie - nie za duży OOT z tymi odliczeniami?
                            sam jestem zainteresowany tematem, ale może założymy inny wątek?

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Zamieszczone przez ARN
                              panowie - nie za duży OOT z tymi odliczeniami?
                              sam jestem zainteresowany tematem, ale może założymy inny wątek?
                              Od ciachania offtopów są moderatorzy

Komentarz

Pracuję...