Canon vs Nikon vs (..)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Canon vs Nikon vs (..)

Mam taką koncepcję. Wiadomo, że wojenki międzysystemowe tępimy. Ale z drugiej strony, dobra wojenka nie jest zła Proponuję zatem wątek, w którym na poziomie będziemy argumentować że ten czy inny system jest lepszy. Będą tu przenoszone również zaczątki tego typu dyskusji z innych wątków. Zapraszam fanów Nikona, Minolty, Premiera i itp. Dyskusja będzie moderowana, ale głównie pod względem formy, nie treści. W sensie: można najeżdżać na jedyną słuszną firmę, byle mniej więcej z sensem

Zatem na początek...

Zalety Canona:
    • największy wybór firmowych obiektywów. Jedyny problem, jaki widzę to brak standardowego kitowego zooma dobrej jakości (odpowiednika 18-70 u Nikona). Natomiast każdy inny kawałek działki jest doskonale pokryty, zarówno przez stałki jak i zoomy.
    • największy wybór body. Aparaty w kazdym zakresie cenowym, dla każdego cos miłego, duże, małe, amatorskie, zawodowe. I ciągły rozwój w tym zakresie. Z problemami (BF/FF) nie większymi niż u konkurencji (moim zdaniem to, że nie ma tłumów krzyczących, że "Minolta też robi nieostre zdjęcia" wynika głównie z proporcji w ilości użytkowników)
    • Porządna (w końcu...) współpraca z lampą. Aczkolwiek, gdyby to było główne kryterium to pewnie skłaniałbym się pewnie do Nikona
    • Popularność - i wynikająca z niej możliwość kupowania obiektywów w "sklepie za rogiem", pożyczania od sąsiadów/kolegów z pracy, duży rynek wtórny body/obiektywów/akcesoriów itp.

Wada: moim zdaniem jedna - kontrola jakości, powiedzmy to sobie szczerze, średnia No i ergonomia w sumie niezła, ale do Minolty daleko...
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

• znakomita wspolpraca z M42. bez jakis pierscieni z soczewka, bez kombinacji klawiszy, z normalnym pomiarem swiatla w priorytecie przeslony
    • wlasne matryce. niezalezne od humoru Sony (wiemy co chcesz powiedziec, Tomek ).
    • staly rozwoj. nie jakies tam: X2Y, ktory miedzy zapowiedzia a pojawieniem sie na rynku dojrzewal 2 lata i ciagly upgrade specyfikacji
    • realnosc. jesli Canon zapowiada nowy model aparatu, to tydzien po zapowiedzi zabawka jest w sprzedazy. malo tego: fizycznie na polce! nie: za rok, dwa, piec. za tydzien! i stoi na polce w co lepszym sklepie, a nie w wybranym domu towarowym na Singapurze, czy Bog jeden raczy wiedziec gdzie
    • DSLR-y maja ISO 100. a ja sporo robie dlugich czasow

ale zeby nie bylo posadzen o klapki na oczach, to jeszcze sobie pouzywam na
    Canonie:
    • brak spota w korpusach dwuliterowych (teoretycznie semi-profesjonalnych)
    • brak dlugotrwalej blokady ekspozycji
    • brak dobrego budzetowego szerokiego kata (ale dzieki Bogu jest Sigma)
    • pieronsko drogie akcesoria (wezyki spustowe, celowniki katowe, gripy, ...)
    • zbyt "filmowe" body DSLR. po tylu latach rozwoju, moznaby dopasowac guziczki, pokretla i informacje w celowniku do cyfrowosci (WB, ISO, profil kolorow)
    • niemoznosc wymiany matowki w polprofesjonalnych korpusach. a mnie by sie grid przydal, bo strita w oku mam jak Pamela wiadomo co

po prawdzie, niektore uwagi odnosza sie tez do innych producentow
    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
    www albo tez flickr

Komentarz

• pn_
      Zablokowany
      • 2005
      • 857

Zamieszczone przez muflon
      Proponuję zatem wątek, w którym na poziomie będziemy argumentować że ten czy inny system jest lepszy.
      Raczej o zaletach i wadach kazdego systemu, poniewaz "lepszy" z gory zaklada awanture... Kazdy ma swoje plusy i minusy, kazdy ma swoich amatorow ze wzgledu na takie czy inne cechy.

Ja osobiscie przesiadlem sie z analogowego Pentaxa na Nikona D70, co nie znaczy, ze zaraz uwazam, ze jest on najlepszy na swiecie, a Canon to w ogole jest be. Dla mnie jest lepszy ze wzgledu na pewne cechy, dla kogos innego bedzie lepszy 350D ze wzgledu na inne, a jeszcze dla kogos innego 20D (dla mnie np. jedyna wada 20D jest cena :-)).

Zamieszczone przez muflon
      Zapraszam fanów Nikona, Minolty, Premiera
      I moze fanow fotografii w ogole :-) Ja np. nie jestem fanem zadnej firmy... Po prostu uzytkownikiem aparatu, jaki mi w danym momencie odpowiada.

Zalety Nikona w klasie amatorskiej (jak dla mnie):

- relatywnie dobre szklo kitowe (za te cene...)
      - dobra, szybka seria szkiel DX
      - bardzo wygodna obsluga aparatow, ergonomia, dwa koleczka nastawcze
      - wydajny akumulator o duzej pojemnosci
      - swiatelko wspomagania AF
      - Gitterlinien w wizjerze (nie wiem jak to sie nazywa po polsku)
      - wiecej stopni posrednich przy zmianie ISO
      - 1/8000s i 1/500s synchr. z lampa
      - ladowanie custom curves z internetu
      - powazny wyglad :-) :-) :-)

Wady Nikona w tej samej klasie:

- brak dedykowanego gripa
      - brak ISO 100
      - praktycznie tylko dwie lampy blyskowe SB-600 i SB-800, obrzydliwie drogie
      - szyfrowanie informacji o balansie bieli w spakowanym RAW
      - zapis tylko basic JPGow w trybie RAW+JPG
      - brak informacji o ISO w wizjerze
      - dziadowskie oprogramowanie dostarczane z body
      - CENA!!!!!! (dotyczy wszystkich systemow :-))
      Ostatnio edytowany przez pn_; 2892.

Komentarz

• Loki2

[...]Głupia koncepcja, jak już porównywać, to dorzucić jeszcze Minoltę, Olympusa, Pentaxa, zamiast wojny będzie porównanie.
        Na koniec jeszcze zacytuję co [...] Vitez powiedział:"na tym forum nie lubimy wojenek systemowych wiec przepychanki ... urzadzajcie sobie na privie, rzetelny test kazdy chetnie obejrzy" i niech ta złota myśl stanie się mottem tego wątku.

cenzura - TG

Komentarz

• Nemeo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1757

Głupia koncepcja, jak już porównywać, to dorzucić jeszcze Minoltę, Olympusa, Pentaxa
          Całkowicie się z tym zgadzam, jak już porównanie to z innymi firmami też.

Komentarz

• pn_
            Zablokowany
            • 2005
            • 857

Zamieszczone przez Nemeo
            A co znasz wszystki czytających ?
            Nawet tych niezarejestrowanych
            No ja mialem na mysli, ze nikt nie zawital do tego watku, w sposob piszacy :-)

Zamieszczone przez Nemeo
            / chyba tak to jest po polsku ? /
            Nie ma co sie smiac, ja naprawde nie wiem jak sie nazywaja Gitterlinien w wizjerze po polsku, po prostu cala literature fot. mam po niemiecku, czasopisma tez i nie jestem na bierzaco z polska terminologia.

Wyjasni mi ktos jak sa po polsku Gitterlinien? Prosze.

Komentarz

• djtermoz
              Uzależniony
              • 2004
              • 995

To Wy tu sobie dyskutujcie, ja musze leciec bo weekend sie zaczyna i NYC czeka. Dorzuce tylko jedno:

- wyjatkowo prymitywne, bylejakie, powolne, #@%! oprogramowanie do edycji RAW dolaczane z DSLRami. wstyd! pierwsze co zrobilem po zakupie 10D to poszukiwanie jakiegos softu z ktorym da sie pracowac.
              djtermoz@pbase

Komentarz

• djtermoz
                Uzależniony
                • 2004
                • 995

Zamieszczone przez pn_
                Wyjasni mi ktos jak sa po polsku Gitterlinien? Prosze.
                czyzby linie siatki?
                djtermoz@pbase

Komentarz

• pn_
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 857

Zamieszczone przez djtermoz
                  wyjatkowo prymitywne, bylejakie, powolne, #@%! oprogramowanie do edycji RAW dolaczane z DSLRami.
                  No ja mam Nikon Editor i Picture Project ze swoim D70, moge tylko powiedziec, ze taka sama opinia z mojej strony, do tego potrafi zezrec kazda ilosc RAM!!!

A informacja o balansie bieli w pliku RAW zaszyfrowana... :-(

Komentarz

• pn_
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 857

Zamieszczone przez djtermoz
                    czyzby linie siatki?
                    Dzieki. Tak myslalem, ale nie wiedzialem, czy taka jest nazwa fachowa. A wlasciwie to podobno "Linie siatki pomocniczej".

Komentarz

• sv

a nikon jeszcze ma w planach jakies cyfrowki? przeciez nadworny dostawca matryc dogadal sie z minolta

Komentarz

• pn_
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 857

Zamieszczone przez sven
                        a nikon jeszcze ma w planach jakies cyfrowki? przeciez nadworny dostawca matryc dogadal sie z minolta
                        Drogi svenie, moze nie zauwazyles, ale nie zyjemy juz w czasach realnego socjalizmu.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez pn_
                          Drogi svenie, moze nie zauwazyles, ale nie zyjemy juz w czasach realnego socjalizmu.
                          Tylko nierealnego
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• miro

Wracając do tematu - ja przez ponad rok robiłem Nikonem d70 i ostatnio przesiadłem się na 350d. Mam więc niejakie pojęcie o jednym i drugim. Z doświadczenia mogę więc powiedzieć, że Nikon był lepszy od Canona we wszystkim. Z wyjątkiem jakości zdjęć :-) Ergonomia, poziom i solidność wykonania, ilość dostępnych opcji i ustawień - wszędzie tu bezapelacyjnie wygrywał Nikon. Ale jak przyszło do robienia zdjęć - niedoświetlał i chrzanił balans bieli... A na wysokim ISO szumił bez porównania bardziej od Canona. I jeszcze jedno - dużo wolniej zapisywał zdjęcia.
                            Miarka się przebrała, gdy robiłem zdjęcia na 1-ej komunii syna - musiałem robić w jpgu bo chciałem robić seriami; jak zobaczyłem co wyszło to się trochę załamałem. Zabiegi w PSE niewiele pomogły i Nikoś wydał na siebie wyrok - poszedł do ludzi.
                            Z Canona jestem zadowolony - robi fajne foty. Dodatkowo, spędzam dużo mniej czasu w PSE bo zdjęcia prosto z aparatu wychodzą po prostu poprawne i to mi dużo bardziej pasuje, bo robię sporo fotek rodzinnych i nie mam ani czasu ani ochoty obrabiać ich w PSE.
                            Nie ukrywam jednak, że z niecierpliwością czekam na to co pokaże Minolta d5d... Nie zdążyłem się bardzo przywiązać :-) a robiąc większość zdjęć w pomieszczeniu anti-shake jest bardzo dużą zachętą...

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez pn_
                              tylko w brutalnych realiach rzeczywistosci. ktore mowia, ze w zasadzie tylko 3 firmy robia powazne matryce do DSLR-ow. Canon, Fuji i Sony. z czego Fuji i Canon na wlasne potrzeby, a co gorsza z duzym potencjalem technologicznym (zwlaszcza "dualna" matryca Fuji ma duza przyszlosc).

Nikon skazany jest na laske Sony. m.in. stad problemy z wypuszczeniem D2X... i kompletny zastoj w rozwoju linii D100.
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...